Ulei presat la rece din Șomcuta Mare, Maramureș
Ulei presat la rece din Șomcuta Mare, Maramureș, e deja un brand românesc sănătos. Oamenii din spatele afacerii pun suflet și câte o atenție în fiecare pachet trimis. Un bilețel scris de mână în era tehnologiei ne amintește de omenie, ne ajută să fim mai atenți la detaliile care compun sănătatea noastră corporală și sufletească, ne atrage atenția.
În ziua de azi, cu atâta tehnologie în jur, faptul că cineva care îți trimite un bilet scris de mână denotă atenție la detalii și spirit de inițiativă, dorința de conexiune. Asta e una dintre (super)puterile afacerilor mici, autohtone: timpul pe care îl petrec să creeze o conexiune cu fiecare om care le susține eforturile.
Nicoleta Mureșan, soțul ei și familia, au creat o colecție de uleiuri presate la rece care păstrează toate beneficiile semințelor din care provin.
Obținute prin presarea mecanică a semințelor, uleiurile de diferite feluri te îmbie să gătești mai mult prospăt. Uleiurile de calitate se folosesc atunci când știi ce aromă proaspătă are o salată din grădină, încununată cu gustul nucilor presate la rece. Când ai un ulei pentru salată care păstrează aroma semințelor de dovleac, atunci simți explozia de gusturi care se împletesc în arta culinară.
Uleiurile de calitate se folosesc în stare crudă, ca să simți cum fiecare picătură potențează gustul salatelor.
Cine sunt oamenii care fac uleiuri presate la rece în Maramureș
„Acum suntem toată familia. Povestea a început in 2013, după ce tatăl meu a avut o activitate de producție timp de 15 ani, pe care a trebuit să o închidă din cauza afluxului mare de chinezisme. O perioadă s-a tot gândit ce să facă, i-ar fi fost greu să se reintegreze în câmpul muncii după ce a fost propriul șef atâția ani. Noi, (eu și actualul soț) tocmai revenisem din Lisabona, după 2 ani de locuit acolo (soțul – handbalist, a jucat la Sporting Lisabona 2 ani, și eu am lucrat 1 an la Consulatul României în Lisabona).”
„Cu o parte din banii munciți acolo, am decis să facem 50-50% cu presa la rece… de mult ne-am dorit o chestie din asta… să producem ceva ce nu era în trend încă, sau era, dar lumea nu știa foarte multe despre domeniul acesta. Așa că tatăl meu a achiziționat o presă second de la o firmă româno-italiană din Timișoara. Și a început singur să producă (eu eram la Cluj, lucram acolo într-o multinațională pe partea de customer service pentru Portugalia/Brazilia), îl ajutam cu livrări, cu promovare on-line, dar nu suficient. Așa că am tărăgănat-o până în iarna anului trecut, când (odată cu apariția fiicei mele) mi-am dorit să nu mă mai întorc la un loc de muncă ce îmi ocupa toată ziua, ci să pot fi cât mai mult alături de ea. În plus, fiind în concediu de maternitate, trebuia cumva să rămân activă profesional (deși, nu e ușor deloc ).”
Cum se împacă producția cu vânzarea
„Așa am început să investim masiv (toate resursele financiare pe care le aveam) în materie primă, să ne branduim, să gândesc etichete exact așa cum le visam (așa au și ieșit cu ajutorul unei tinere domnișoare care mi-a pus toate ideile in practică), să revigorăm pagina de facebook, să începem să ne facem cunoscuți. Și iată că într-o jumate de an, avem 2600 de oameni pe pagină și de la zi la zi, numărul lor crește și clienții cresc. Mulțumirea lor e cea mai mare satisfacție a noastră.”
„Momentan de afacerea ne ocupăm așa: tata – producție, achiziție materie primă, soțul – livrare, producție când poate, iar de îmbuteliere/etichetare ne ocupăm toți, care cum putem, iar eu mă ocup de vânzare online, promovare, marketing, social media, customer service. Adică sunt disponibilă 24h să mențin relația cu clienții pentru orice întrebare sau comandă, fie că doresc o rețetă, fie că vor să comande, fie că discutăm de copii. Ăsta cred că e punctul nostru forte și ceea ce ne diferențiază, calitatea produselor și relația amicală cu orice client sau potențial client.”
Ce fel de semințe folosesc pentru uleiurile presate la rece
„Semințele le achiziționăm de pe la țăranii din județul nostru sau din județe alăturate. Verificăm de fiecare dată ca semințele să fie de cea mai bună calitate și să fie proaspete. Momentan producem uleiuri din semințe de floarea-soarelui, nucă și dovleac, cătină și măceșe, cât și uleiuri de floarea-soarelui cu arome: busuioc, rozmarin, cimbru (plantele le cumpărăm de la cineva din localitatea noastră, astfel știm cum sunt crescute și care e calitatea lor).”
Procesul prin care trec semințele ca să ajungă ulei
„După ce achiziționăm semințele urmează procesul în sine. Procesarea acestora e relativ simplă, semințele fiind presate la maxim 45-50 grade. Acesta e singurul procedeu termic pe care noi îl aplicăm. După ce iese uleiul brut, îl lăsăm să se decanteze (limpezească) în mod natural. Prin decantare naturală aproape toate elementele nutritive rămân în uleiuri și astfel calitatea acestuia este net superioară. Noi nu filtrăm uleiurile. Suntem producători mici, procesăm cantități mici, ne interesează ca fiecare client să revină mulțumit cu o altă comandă.”
„Cred că prin asta ne diferențiem iar. Faptul că uleiurile noastre se decantează natural și nu sunt filtrate. Decantarea durează între 4 zile și 14-15 zile, depinde de tipul de semințe (floarea- soarelui de decantează mai repede, nuca și dovleacul mai greu). Pe parcursul decantării noi tot îmbuteliem cantitatea limpezită și bună spre a fi comercializată.”
„Uleiurile au valabilitatea 1 an în teorie. În practică, țin mai mult, dacă sunt păstrate în condiții optime, adică ferite de lumină și căldură și ambalate corespunzător (nuca și dovleacul în sticle de sticlă de culoare închisă). Uleiul de floarea-soarelui nu este pretențios, poate fi ambalat la PET sau în sticlă. Noi avem ambele variante, fiecare cum dorește.”
Care sunt greutățile pe care le-au depășit?
„Cel mai greu e să schimbi mentalitatea oamenilor și să schimbi un stil de viață, de alimentație. Să îl faci pe om să înțeleagă că prețul nu e mare comparativ cu calitatea și beneficiile oferite. Dar încet încet reușim și asta pentru că îmi place să vorbesc, să repet, să explic și de o mie de ori dacă e nevoie.”
„Ce mă bucură cel mai tare e că odată ce-au încercat uleiurile, nu mai văd o cale să se întoarcă la ceea ce foloseau anterior. Iar acesta e un lucru bun, oamenii învață să trăiască mai bine, să aibă grijă mai multă de ceea ce manâncă, de ceea ce consumă în mod frecvent.”
„În rest… impedimente sunt la tot pasul… dacă vrei să renunți, ai putea de câteva ori pe zi… important e că am pornit, că facem pași înceți, dar siguri, că lumea începe să știe de noi și de ceea ce producem, că aleg calitatea produselor noastre. Noi promitem să nu dezamăgim și să păstrăm această calitate atâta timp cât businessul va exista.”
Cum se conturează, pas cu pas, o afacere cu suflet
„Pur și simplu ne ocupăm de momentul actual, ne dezvoltăm afacerea împreună, știm că putem avea încredere unii în alții, că ne putem înlocui reciproc, că nu suntem presați și stresați de mediul de lucru, că facem glume și un gram din această atmosferă cu siguranță ajunge și în sticluțele cu uleiuri. Normal că ne dorim să începem să avem și profit, că să putem duce o viață decentă, dar știm că toate vor veni la rândul lor. Deocamdată investim înapoi tot ce câștigăm pentru a putea perfecționa tot procesul de producție, ambalare, etichetare, livrare, promovare.”
Cum ajung uleiurile la clienți?
„Cea mai mare vânzare o avem on-line (pe facebook) deocamdată. După ce primesc comanda, începem să împachetăm coletul (livrăm de obicei prin Poșta Română – e varianta cea mai la îndemâna clientului, datorită costului de transport mai scăzut). Coletul nu poate fi împachetat fără fiica noastră micuță.”
„Ea ne aduce sticlele, ne ține folia cu bule (folie ce o folosim pentru a proteja cât mai bine sticlele de eventualele spargeri). Cât timp soțul ambalează cu fiica, eu scriu felicitarea pe care o trimitem la fiecare client (sunt câteva gânduri ale noastre pentru clienții noștri). Apoi coletul merge la poștă și așteptăm de fiecare dată feedbackul clientului. Iar când ei sunt suuuper mulțumiți (și încă nu am pățit să nu fie), atunci știm că misiunea noastră a fost un succes.”
Ce preț are uleiul presat la rece
Prețurile pe care le practică:
- Ulei de floarea-soarelui: 500 ml – 13 lei, 1l (PET): 12lei, 750ml (sticlă): 18 lei;
- Ulei de floarea-soarelui cu habanero: 250ml – 14 lei;
- Ulei floarea-soarelui cu hribi: 250 ml – 35 lei;
- Ulei floarea-soarelui cu mărar și usturoi 250ml – 12 lei;
- Ulei de in: 250ml – 22 lei,
- Ulei de dovleac: 250ml – 25 lei, 500ml – 40 lei;
- Ulei de nucă: 250ml – 35 lei, 500ml – 60 lei;
- Ulei de cătină (produs sezonier): – 38 lei;
- Ulei semințe măceșe: 50ml – 25 lei;
- Ulei cu arome (busuioc, cimbru, rozmarin): 250ml – 12 lei;
- Pastă de dovleac: 200g – 12 lei;
- Pastă din nuci cu conținut de ulei: 200g – 15 lei.
Unde găsești ulei presat la rece din Șomcuta Mare
Adresa lor este Șomcuta Mare, str. Ion Buteanu nr 6, jud. Maramureș (vezi pe Harta Fermelor). Produsele le găsești în , pe pagina de , în mai multe locații din Baia Mare și din țară și pe site-ul Legume de Țară (despre care am scris aici). Îi mai găsim și pe .
Îi găsești oricând la numerele de telefon: 0745 523 511 – Nicoleta Mureșan și 0744 579 087 – Pop Eduard, sau la email: contact@uleisomcuta.ro
„Sperăm ca, încet, încet, să apărem în cât mai multe magazine de profil pentru ca oamenii să aibă acces cât mai ușor la produsele noastre”, ne mai spune Nicoleta.
Descoperă și:
1 Comment
As avea o întrebare… Cum poate fi ulei presat la rece, dacă îl presați la 50 de grade? Din ce știu eu se încălzește pentru a scoate mai mult ulei, dar atunci nu mai e suta la suta presat la rece…In rest va urez succes și multă putere de munca.