BIOLOI, ulei presat la rece bio produs în România

BIOLOI, ulei presat la rece bio produs în România

BIOLOI este un ulei presat la rece bio, fabricat în România, din cultură crescută la Măriuța, județul Călărași. Uleiul ecologic este produs din culturi certificate ecologic de floarea-soarelui, cultivate de cei patru oameni dedicați care formează echipa BIOLOI. Foști corporatiști, cei patru prieteni au pornit o cultură certificată de floarea-soarelui din semințe tradiționale românești, pe care o transformă, prin presare la rece, în uleiul organic BIOLOI.

BIOLOI este un ulei organic produs în România, presat la rece o singură dată (adică extravirgin) și nerafinat. Pe lângă uleiul organic provenit din cultura bio de floarea-soarelui, cei patru mai cultivă cânepă bio, coriandru bio și armurariu bio și fac ulei bio din cânepă și ulei bio din armurariu.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


BIOLOI are certificare ecologică pentru culturile din care extrag uleiul, la fel cum au și partenerii lor care îi ajută cu procesarea uleiurilor. Uleiurile sunt presate la rece, mărturie stă menținerea temperaturii semințelor din timpul stoarcerii undeva sub 40 de grade. Ambalajele din sticlă sunt 100% reciclabile, închise la culoare, ca uleiul să-și păstreze proprietățile intacte odată deschis și din respect pentru mediul înconjurător.

Ulei presat la rece floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti Foto Diana Damalan

Uleiul organic BIOLOI – Foto: Diana Dămălan

Cine stă în spatele uleiurilor ecologice BIOLOI

„Suntem două cupluri de români, altfel spus, patru vechi prieteni cu aceeași istorie de foști angajați în bănci, care la un moment dat nu au mai făcut față stresului și ritmului zilnic de corporație: Oana și Bogdan, Irina și Florin.

Pe scurt, ”suntem de-ai voștri”, învățăm pe măsură ce facem și facem pentru că noi am aflat cât de important este ce mâncăm. Sperăm ca, în timp, alături de voci care se aud mai bine, să reușim să educăm puțin clientul final să aleagă un produs sănătos.”

Cum se împart treburile între cei patru colegi de la BIOLOI

„Noi patru avem atâtea de făcut, încât fiecare are un rol tare bine stabilit. Fiecare are rolul lui, fie la partea de agricultură propriu-zisă,  fie în relația cu instituțiile statului (Primarii, APIA, DAJ, MADR, ANAF, etc.) și cele de certificare, la care se adaugă partea logistică, drumuri între depozit și procesator, gândit etichete și campanii de marketing (asa micuțe cum sunt ele), participare la târguri și ateliere, adică tot ce ține de vânzare și promovare cu tot ce vin ele la pachet.

În plus, noi suntem și părinții unui băiețel de 3 ani și jumătate, Tudor, care a avut un rol major în primul rând în schimbarea alimentației familiei și apoi pentru alegerea acestei direcții a mini-afacerii. Nu ne plângem, facem cu drag și abia am început.”

Ulei presat la rece floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti (4)

Bogdan Irimescu (stânga) și un reprezentant al organismului de certificare ridică mostre din cultură

Istoria procesării uleiurilor BIOLOI, pe scurt

„Avem momentan teren agricol pe care îl lucrăm de la zero, ulterior partea de procesare revenind unui partener care, ca și noi, este certificat bio. Ne dorim foarte mult să achiziționăm o presă doar a noastră, pe care să o certificăm și la care să stoarcem chiar noi.

Presa elvețiană certificată din care se naște BIOLOI este una tare specială, care știe să țină temperatura semințelor din timpul stoarcerii undeva sub 40 de grade.

Procesul de presare mecanică generează fricțiune între semințe, proces care generează la rândul lui căldură, așa încât presarea ”la rece” poate fi destul de discutabilă și destul de rar verificată de autorități. Astea sunt amanunte mai puțin cunoscute de către clientul final.

Ca producători autorizați, toate etapele procesului, de la plantarea seminței (certificată bio), pana la recoltare, ambalare, depozitare, transport, stoarcere, presare și îmbuteliere, sunt ținute departe de orice produs chimic sau de agricultura convențională.

Ulei presat la rece floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti (7)

PRIMA sticlă de ulei BIOLOI. Uleiul organic este presat la rece o singură dată (adică extravirgin) și nerafinat.

Asta înseamnă, de fapt, BIO. De asta (și nu numai) este important de știut de ce un produs certificat BIO este mult mai sănătos decât unul care, de-a lungul devenirii sale, trece prin foarte multe etape de chimizare cu diverse scopuri finale (ierbicidare, stimularea creșterii, fungicizare, stropirea cu insecticide – toate aceste tratamente sunt de multe ori aplicate de mai multe ori de-a lungul ciclului de creștere a plantei).

Iar de aici, trebuie știut și că o plantă netratată va crește mai greu și mai putin decât una tratată, implicit producția la hectar va fi mult mai mică. Iar asta se simte în costuri.Tot important de știut este că BIOLOI este presat la rece o singură dată (este extravirgin), iar asta înseamnă că pentru a obține 500 de ml de ulei extravirgin, se storc 2 kilograme și jumătate de semințe, și că nu este rafinat.

Ulei presat la rece bio floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti

Foto: Diana Dămălan

Restul vegetal rezultat, care face parte din dieta animalelor crescute pentru consum am încercat să-l trimitem către ferme de păsări eco. Acest rest vegetal rezultat este unul solid, iar pentru creșterea randamentului pe produse convenționale, se folosesc solvenți industriali care îl înmoaie artificial pentru a putea fi restors. Aceste substanțe chimice vor rămâne în uleiul alimentar și vor fi consumate de către noi. Planta crescută convențional înmagazinează produse chimice încă dinainte să fie plantată.”

De unde provin semințele folosite de BIOLOI

„Pentru noi a fost foarte important să avem un produs românesc, și atunci am lucrat exclusiv cu români pentru absolut tot ce am avut nevoie. Semințele sunt soiuri românești achiziționate de la două institute agronomice de prestigiu din Fundulea și Suceava.”

Cum se cultivă în sistem ecologic materia primă BIOLOI

„Terenul nostru de la Măriuța are 5,5 ha, este destul de micuț, însă pământul este de o calitate superioară. Încercăm să ne extindem putin lucrând în sistem de arendă și alte terenuri certificate ecologic ca și al nostru. Semințele sunt plantate primăvara devreme și recoltate undeva la sfârșitul lui august. Din momentul în care avem semințele recoltate și pregătite de stoarcere, durează aproximativ o lună până există produsul final îmbuteliat.

Bineînțeles că există foarte multe documentații de întocmit, criterii de îndeplinit și foarte multe inspecții și drumuri de făcut (atât de multe încât mi-ar trebui câteva zeci de pagini să detaliez). Ce trebuie însă știut punctual este că pământul nostru este analizat anual (sau de două ori pe an, în funcție de cultură), de un laborator din Germania, că rezultate analizelor care arată nivel zero de chimicale duc la emiterea certificării ecologice de către organisme acreditate de MADR.”

Aici găsești lista producătorilor certificați bio unde regăsești numele Oanei Irimescu.

Ulei presat la rece floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti (5)

Ridicarea mostrelor de cultură pentru certificarea ecologică

Ce fel de ambalaje folosesc BIOLOI și cum le-au ales

„Folosim ambalaje din sticlă, 100% reciclabile, închise la culoare (așa încât uleiul nostru nu necesită condiții speciale de păstrare o dată deschis). Am ales acest ambalaj din respect pentru clientul nostru final, pentru produsul pe care îl conține și, nu mai puțin important, pentru mediul înconjurător. Un produs BIO fabricat de un producător cu principii nu ar trebui ambalat într-un pet. Pet-ul i-ar micșora mult termenul de valabilitate și calitatea finală, chiar dacă, în același timp, l-ar face mai ieftin.”

Gama de produse BIOLOI

„Avem Ulei din floarea soarelui bio, extravirgin, presat la rece, apoi avem ulei bio din armurariu și ulei bio din cânepă. Plănuim să avem și coriandru sub formă de condiment bio la plic sau, de ce nu, ulei din coriandru bio. Toate produsele noastre vor fi BIO, produse de noi de la zero, nu cumpărate și doar procesate.”

Cum crește materia primă cultivată de BIOLOI pentru uleiurile lor

„În agricultura bio există o obligativitate legală a rotirii culturilor anuale. Astfel, nu folosim îngrășăminte chimice, ci ne folosim de proprietățile plantei de a genera nutrienți în solul în care crește. De aceea, în 2016 am avut la Măriuța floarea soarelui (un mare consumator de nutrienți), urmată în 2017 de cânepă (planta care azotează natural solul), probabil și 2018 vom alege tot floarea soarelui, plante aromatice sau alte oleaginoase. În 2017 am mai arendat o suprafață de teren pe care am crescut coriandru bio și armurariu bio.”

Ulei presat la rece floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti (2)

Cultura de cânepă ecologică de la Măriuța

Ce îngrăşăminte folosesc BIOLOI pentru culturile din care provin uleiurile

„Deși reglementările în baza cărora funcționăm ne permit folosirea unor substanțe non-toxice pentru a îngrășa terenul, așa cum am scris mai sus, nu folosim nimic. Plantele noastre cresc cu apă și soare. Avem grijă numai ca următoarea plantă cultivată să fie una benefică pentru sol.”

Cum își protejează culturile de dăunători

„Nu folosim insecticide și recunosc că am fost norocoși până acum—nu am avut nici un dăunător care să amenințe cultura 2 ani consecutiv. Exista însă și e foarte bine de știut asta, niște macerate pe bază de plante (usturoi, urzică, etc.) foarte eficiente în caz de nevoie.”

Cum se conservă și păstrează uleiurile BIOLOI

„Stoarcem tranșe mici de ulei, așa încât să acoperim cererea, urmând ca la terminarea de vândut a tranșei să stoarcem încă una, și așa mai departe. Uleiul nostru este ambalat de așa natură încât nu necesită condiții speciale, așa cum scriam și mai sus. Îl ținem într-un depozit, în care temperatura nu depășește niciodată 20 de grade, în sticle din sticlă, care, la rândul lor, stau în cutii de carton.”

Certificatul de conformitate BIOLOI

Certificat Conformitate BIOLOI, ulei presat la rece bio

Dincolo de producție, despre ce înseamnă a fi fermier și procesator în România

Care este motivul care v-a îndemnat să începeți și cum v-a venit ideea?

Am început dintr-o întâmplare fericită, când am găsit terenul de la Măriuța și am putut să-l și cumpărăm. Am aflat ulterior de la primărie că acel teren nu fusese cultivat minim 15 ani înainte să fie al nostru (probabil nu a fost cultivat niciodată, însă registrele lor ne garantau 15 ani). Atunci am luat-o ca pe un semn că nu este cazul să facem agricultură convențională, era păcat de terenul acesta minunat care a venit la noi.”

De unde aţi început?

După ce am luat terenul, am început demersurile de certificare, nu pot să mint că a fost ușor, dar nici nu vreau să detaliez cât de greu și cât a durat. Am cautat și găsit sursă românească de semințe certificate românești și am început cultivarea.

Ce greutăţi aţi întâmpinat?

Aici nu vreau să detaliez pentru că fie greutățile au fost depășite deja, fie că trecem în continuare prin ele, cred că știm cu toții cât de greu se poate face ceva cinstit și curat la noi. Cei din aceeași branșă sunt convinsă că știu exact despre ce vorbesc. Încercăm să menținem o atitudine pozitivă și să marșăm doar pe ce ne interesează cel mai mult și ce este cel mai important, și anume educarea clientului final. El trebuie să știe că un produs pe care scrie ”100% natural”, ”sănătos”, ”fără chimicale”, chiar și BIO în lipsa siglei legale, și un ulei care este doar presat la rece, nu garantează că acel produs este curat, adică fără produși chimici în compoziție!! Ceea ce poate garanta asta este certificarea BIO, semnalată de un dreptunghi verde cu o frunza alba în mijloc (îl găsiți pe eticheta noastră) și un cod de producător. În lipsa lor, vorbim doar de o declarație a producătorului care poate fi sau nu de bună credință.”

Ulei presat la rece din floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti

Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învățat și cum vă ajută asta azi?

Dacă stau să mă gândesc acum, primul lucru care îmi vine în minte este de câte ori am vrut să mă opresc pentru că este prea greu să introduci în piață un produs nou când ești mic și necunoscut, pentru că este prea greu să educi consumatorul final, pentru ca … 100 de pentru că-uri . Și atunci răspund ca la scoală – am învățat să nu renunț până nu simt că am epuizat toate resursele și variantele posibile. Și am mai învățat că începuturile sunt foarte frumoase și chiar și la o vârstă nu chiar fragedă mai poți învăța lucruri noi.

Planurile de viitor ne ajută să prosperăm. Care sunt planurile de viitor care vă entuziasmează?

„Avem niște dorințe, nu planuri: ne dorim să ajungem pe mesele cât mai multor oameni care își doresc să fie sănătoși și să avem culturi fără dăunători.”

Ce sfaturi și încurajări ați putea da cuiva care e pasionat de același domeniu?

O.. nu cred că sunt eu potrivită să dau sfaturi. Mai întrebați-mă peste câțiva ani.

Cum vă promovaţi?

De la început nu am avut un buget de marketing, toți banii noștri au intrat în teren, producție și certificări cu tot ce vin ele la pachet. Așa că acesta este un punct dureros pentru mine. Tot ce este BIOLOI în online și offline a fost făcut de mine, cu pași mici. Fie că am trimis uleiul nostru spre testare și am avut un feed-back bun de fiecare dată, fie că prezența noastră la târguri și ateliere a avut impact, mie îmi place să cred că suntem și noi relativ vizibili.

Unde găsim uleiul presat la rece BIOLOI

Găsim culturile BIOLOI în Măriuța, județul Călărași, iar produsul lor, ulei presat la rece bio pe site-ul www.bioloi.ro, pe Facebook BIOLOI și în magazinele de mai jos.

vezi pe Harta Fermelor

„Participăm cu drag la târguri de produse bio cum sunt V for Verde, Ziua Sănătoasă (Iași) sau Agenda BIO, ne alăturam bucuroși multor evenimente și ateliere de gătit sănătos și mai ales ateliere care se adresează copiilor, suntem destul de prezenți, zic eu, în limita micului nostru buget de moment.”

În online găsim BIOLOI pe aplicația Taraba Virtuală, și pe www.eldorplant.ro, www.pravaliamica.ro, www.goveggie.ro sau www.nosugarshop.ro

Iar fizic găsim uleiul organic BIOLOI în București la KiLife și în Cluj la Băcănia Bun. „Sper eu că foarte curând vom extinde lista de parteneri”, ne mai spune Oana.

În vizită la BIOLOI

„Momentan nu organizăm vizite din motive tehnice de acces dificil, dar luăm în calcul și această variantă pe viitor. Vă vom arăta însă cum ne vedem de la 120 de m înălțime și sigur vă va plăcea.”

Ulei presat la rece bio floarea soarelui BIOLOI, ulei organic din seminte romanesti (3)

Peninsula de la Măriuța, județul Călărași

 Descoperă Harta Fermelor din România:

Harta Fermelor Romania, PlatFerma

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!