În vizită la stâna de capre

În vizită la stâna de capre de la Ferma Muntean (jud. Brașov)

Am fost în vizită la stâna de capre a familiei Muntean duminică, 22 aprilie 2018. O zi cu soare, petrecută între cele 242 de capre de la Ferma Muntean, la Măieruș, județul Brașov, ne-a făcut să înțelegem se îngrijește o stână și cum se face minunata telemea de capră. Aflăm în curând și povestea Fermei Muntean în detaliu pe PlatFerma.

La sfârșitul săptămânii viitoare poți merge și tu în vizită la fermă, alături de alți oameni care vor învăța cum se face brânza, și vei munci cot la cot cu familia Muntean (detalii AICI). Așa înveți cel mai bine cum e viața la o stână de capre și ce presupune să ai în grijă nu doar caprele, ci și terenul și pășunea din jur.

Am ajuns dincolo de Măieruș (treci de balonul albastru de pe stânga, urci serpentinele), unde Alina ne aștepta ca să ne ducă la stâna de capre a familiei, locul în care își investesc tot timpul și pasiunea în creșterea caprelor din rasele Carpatină și Albă de Banat și în fabricarea brânzeturilor din lapte de capră.

O după-amiază de duminică la stâna de capre

Cei trei membri ai familiei (mama Melania, tata Nicu și Alina Muntean, fiica) au grijă de stâna de la marginea Pădurii Bogății și, după câte am văzut, nu le este ușor. Până și nepotul cel mic, Mihnea, este mereu în mișcare, chiar dacă asta înseamnă pentru el joacă și alergare în aer liber. O plimbare prin împrejurimi în timp ce se închega laptele ne-a reumplut sufletul cu bucurie și speranță și plămânii cu aer proaspăt.

Am văzut saivanul și țarcul caprelor care vor fi în curând extinse pentru că familia a adus și mai multe căprițe, am asistat la facerea brânzei de capră și ne-am bucurat de un grătar cu cârnați și mici de casă (din carne de vită și porc). Am văzut cum au plecat caprele pe pășune la păscut și cum iezii rămași cam în urmă țipau după mamele lor înainte să-ți dea seama că pot ieși pe poarta deschisă să li se alăture.

Cât am stat noi în fermă, s-a născut și un ied, o căpriță nouă care de-acum se alătură turmei. Alina s-a bucurat, spunând că am venit cu noroc la ei. Așa ne-am și simțit, norocoși că am fost primiți cu omenie și am plecat fericiți, cu o experiență de viață în plus.

Cum se face brânza telemea de capră

Cu multă răbdare, din laptele muls de dimineață, Melania ne-a arătat cum se face telemeaua lor de capră. La final am degustat-o înainte să fie pusă la sărat și o recomandă cu drag, pentru că are un gust intens de sănătate lăptoasă.

În vizită la stâna de capre, Melania ne-a povestit cum caprele mănâncă iarbă proaspătă de pășune începând cu primăvara, iar pe timpul iernii sunt hrănite cu fân, porumb și tărâțe. Hrana animalelor modifică gustul laptelui și implicit al brânzei, dar și grăsimea care dă consistența lactatelor. Animalelor din stână li se adaptează dieta în funcție de gustul produselor și tocmai gustul dă de știre familiei despre ce trebuie adăugat sau scos din hrana căprițelor.

Pe lângă căprițe, familia Muntean mai are și o văcuță și o iapă care a împlinit un an. Cărbunica, pentru că așa o cheamă pe iapă, este un căluț care a avut mare noroc cu familia Muntean. Cărbunarii care produc cărbuni în pădure aveau o iapă car a fătat anul trecut, însă nu doreau să țină mânzul, pentru că ar fi încetinit puterea de muncă a iepei fără de care nu putea să-ți facă treaba, așa că micuța Cărbunica a ajuns la Ferma Muntean, unde acum este cea mai bună prietenă cu văcuța, care nu vrea să stea fără mânzul prietenos.

Planurile includ extinderea saivanului și a țarcului pentru a acomoda mai bine noile capre venite la Ferma Muntean. Poți experimenta munca necesară întreținerii unei stâne de capre la sfârșitul săptămânii viitoare, mergând și tu în vizită la stâna de capre a familie Muntean.

Vezi cum poți merge și tu în vizită la stâna de capre a familiei Muntean:

Aventură la stâna de capre - Ferma Muntean, judetul Brasov

Descoperă și alte ferme din România pe Harta Fermelor PlatFerma:

Harta Fermelor Romania, PlatFerma

1 Comment

  1. […] Ferma Muntean din Măieruș, județul Brașov, este locul unde găsești lapte și brânzeturi de capră, aer curat și omenie atunci când mergi în vizită la stână. Mutați de la bloc în satul natal al tatălui, familia Muntean îngrijește 242 de capre din rasă autohtonă, metisuri de Carpatină cu Albă de Banat. Laptele este muls manual dimineața și seara de către Alina și tatăl ei, Nicu, iar închegarea acestuia și transformarea lui în brânză de capră cade în sarcina mamei, Melania. Vezi cum se transformă laptele de capră în brânză în vizita PlatFerma la Ferma Muntean AICI. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu