Cămara cu delicatese: Dulcețuri și poveşti din Mărginimea Sibiului

Dulceață sibiană de poveste

Între munţii noştri semeţi şi impunători, traversaţi de râuri năprasnice şi înspumate se află pitit, binevoitor şi cinstit, locul unor oameni gospodari şi frumoşi.

 „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” – nu e tocmai pe un picior de plai, dar absolut pe o gură de rai, se trăieşte o poveste. Ştiu, de obicei, ne place să ascultăm poveşti. Dar cum ar fi totuşi să trăim într-o poveste?

Cămara cu delicatese

O gură de rai sibian


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


… A fost odată, o fată consânzeană şi-un mândru flăcău, trei băieţandri, o pisică şi patru căţei care au luat drumul inimii munţilor şi-au hotărât să se aşeze chiar în Mărginimea Sibiului, satul Gura Râului, sau, aşa cum Cosminei Cosânzeana îi place să zică, Gura Raiului. Cosmina Ciauşu povesteşte că, în prima seară acolo, primul lucru care ne-a tăiat respiraţia a fost liniştea şi cerul plin de stele.

Pentru că au ales să trăiască în poveste, au ştiu că asta însemna transhumanţa familiei din oraş, zona  de confort şi plină de supermarketuri, la zona de sat. Un tablou total diferit, însă mult mai plin de iubire şi dăruire. De fapt, nu e nici un tablou. Este viaţă însăşi, simplă şi firească, păstrată cu miros de fum de lemne, de aer ce musteşte a verde şi a primăvară, pe tărâmul Mărginimii Sibiului.

Cămara cu delicatese

Cosmina Cosânzeana la gura sobei

Acum se aud o pisică torcând şi un fir de poveste, precum firul de lână pe fus, care se deapănă mai departe.

Ne-am luat o căsuţă cu o livadă mică în care avem meri, pruni, măceşe, afine, mure, vişini, cireşi, caişi, şi cinci brazi înalţi şi frumoşi. Am terasat o parte din teren şi ne-am cultivat câte ceva: un ardei, o roşie, un pătrunjel. Avem o producţie limitată, astfel încât deocamdată ne-a ajuns ce am avut noi în livadă, iar ce nu am avut, am cumpărat de la producătorii din zonă. Aici este un sat plin de oameni harnici, majoritatea au oi, capre şi vaci de unde ne aprovizionăm, exemplu, cu lapte pentru dulceaţa de lapte.

Din Mărginimea Sibiului, în cămările noastre

Vă întrebați pesemne cum de s-a sădit în sufletele feților noștri frumoși dorința de a trăi într-un odinioară, învârtind în ceaunul cu dulceață…

   Ideea a pornit de la faptul că munca îl înnobilează pe om, dacă o faci cu plăcere şi dăruire, în tihnă şi nu pentru a obţine cât mai mult profit. Am vrut în primul rând să putem petrece cât mai mult timp alături de copiii noştri. În al doilea rând să le fim exemplu, să le lăsăm moştenire nu averi, ci un mod de viaţă, o alternativă la betoane, restul depinde de ce vor dori ei, dar spre deosebire de alţii, ei ştiu că se poate şi altfel.

În al doilea rând mi-a plăcut întotdeauna să gătesc, să îmbin reţete vechi de la bunica mea cu tot felul de mirodenii şi idei noi. Greutăţi au fost ca în orice mutare de locaţie şi orice început. Dar fiecare naştere este însoţită de durere şi orice lucru frumos şi bun se face cu răbdare şi jertfă.

Cămara cu delicatese

Oale de inox, magnetice cu fund triplu, pe foc de lemne la un cuptor cu plită

Nu voi spune tocmai acum stop firului poveştii, căci iată mai departe ce face familia asta frumoasă: iubește cu zvâc, își drăgălește cu voioșie animalele, se bucură de soare și de zăpadă, nu în același timp, deși, cred că ei ar reuși; din drag și din menire, făuresc dulceață de căpșuni, de afine, de gogonele, gem de mere și alte minuni pentru zâmbet.

Cămara cu delicatese

Ce produce familia Ciauşu mai exact: dulceţuri, gemuri, uleiuri, numai una şi una. Doar să gustaţi o dată şi denumirea de „delicatese o să vă devină şi mai familiară. Iată care e drumul fructelor, de pe creangă în borcan, apoi în farfuria noastră.

Printre primele lucruri pe care le-am avut în vedere au fost: certificatul de producător şi atestarea de la DSV, pe care le-am obţinut ca să putem avea garanţia calităţii produselor noastre.

Fructele le avem din livadă şi sunt nestropite, iar borcanele noastre cu delicii sunt ticluite după reţete vechi sau noi. Prin procesul  de fierbere îndelungată, dar şi prin exigenţa sterlizării, putem oferi un produs fără conservanţi, fără e-uri, fără arome şi fără minciuni. 

Dulceţurile conţin între 73% şi 67% fructe, între 27 şi 33 % zahăr, condimente dacă e cazul. Nu conţin aditivi, pectină chimică, coloranţi. Procesul de fabricare are loc în oale de inox magnetice cu fund triplu, pe foc de lemne la un cuptor cu plită, construit special pentru acest lucru. De aceea, dulceţurile au un gust profund accentuat, diferit de al celor din comerţ. 

Produsele au un termen de garanţie de 1 an, iar după deschidere se păstrează la frigider. În gama noastră de produse se găsesc dulceţuri tradiţionale, dulceţuri de casă, dar şi unele speciale, culese din bucătăria internaţională. Doar metoda de producere, la foc de lemne, este aceeaşi pentru toate.

Cămara cu delicatese

Delicatese la coș: gemuri, dulceață, siropuri

Am ales să scriu despre Cosmina şi Cămara cu Delicatese sub forma unei poveşti, deoarece, în timp ce ea povestea şi eu scriam, simţeam că depănăm împreună o poveste la gură sobei, că în juru-mi este tihnă şi voie bună, şi mai ales, că este drag de humă, drag de viaţă, drag de România şi drag de hrană sănătoasă.

    A fost odată o iubire mare. Din ea se naşte, în continuare, veşnicia satului românesc.

Oamenii şi animelele familiei Ciauşu, după cum aţi citit mai sus, se găsesc în Mărginimea Sibiului, satul Gura Raiului. Se găsesc, din fericire, pentru restul lumii întregi, şi pe Facebook Cămara cu delicatese şi aici, pe blog, Cămara cu delicatese, și la numărul de telefon 0741 215 215. Dar cel mai bine, mergeţi în inima ţării, că să ajungeţi în inima lor şi să vă hrăniţi din  inima pământului românesc. Produsele lor mai sunt de găsit la târgurile unde participă, la diverse magazine, cafenele din Sibiu, Constanţa, până în Bucureşti, sau sunaţi-i şi rugaţi-i să vă spună exact de unde puteţi să le cumpăraţi produsele.

vezi pe Harta Fermelor

Credit fotografii Cămara cu delicatese: Eugen Demeterca

Descoperă viața la țară povestită de Cosmina Ceaușu de la Cămara cu delicatese dând clic pe poza de mai jos:
2 ani în Gura Râului, viata la tara in Marginimea Sibiului

Viața la țară în Mărginimea Sibiului

3 Comments

  1. […] Povestea dulcețăresei Cosmina și-a ei Cămară cu Delicatese (jud. Sibiu) din Mărginimea Sibiului ne îmbie să degustăm “bunătăți făcute de oameni, nu mașini”. Făcând transhumanța din capitală la țară, Cosmina și familia ei trăiesc o poveste românească unde viața însăși, simplă și firească, se amestecă cu arome dulceață pregătită la foc de lemne. Noi am degustat dulceața de lapte (cu cafea, cu ghimbir, cu vanilie) și o recomandăm celor care știu să se bucure de gust linguriță cu linguriță. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu