Terra Natura, cereale, făină și vin, certificate ecologic
Terra Natura este o fermă ecologică din județul Timiș, care cultivă cereale ecologice și viță-de-vie ecologică. Culturile sunt transformate și în produse finite, adică făină ecologică și mălai ecologic procesate în moară cu pietre, dar și vin ecologic. Mai găsim și ulei presat la rece, paste făinoase și muștaruri, produse făcute de colaboratorii lor, cu materia primă provenită de la Terra Natura.
Noi am descoperit produsele Terra Natura la Băcănia Magică (Hărman, jud. Brașov). Ne-am dorit să cunoaștem povestea lor mai în detaliu și se pare că am fost gând la gând cu Luca, pentru că ne-a scris un email de la care a pornit conversația noastră. Acum, să aflăm povestea fermei Terra Natura.
În 1995, doi frați elvețieni, Luca și Paco, alături de tatăl lor, au pus bazele fermei care acum se întinde pe o suprafață de 900 de hectare. Începuturile poveștii Terra Natura au fost marcate de înființarea unei ferme agricole de cereale, certificată mai apoi și extinsă cu adăugarea unei mori cu pietre care să transforme cerealele ecologice în făină bio de grâu, grâu spelta, făină de secară, dar şi în mălai bio. Mai apoi au început să planteze și viță-de-vie, care s-a transformat în vin ecologic din soiurile: Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Rose din Pinot Noir.
Printre puținii agricultori ecologici din vestul țării, ferma Terra Natura nu doar produce ecologic, ci s-au dezvoltat în timp astfel încât să aibă soluții proprii de la plantare la comercializare. Să aflăm povestea Terra Natura de la unul dintre frați, Luca Magnani.
Cine sunt Terra Natura
„Ferma noastră, Terra Natura, este reprezentată de mine, Luca, și de fratele meu, Paco Magnani. Suntem agricultori elvețieni “emigrați” și stabiliți definitiv în România din 1997. Firma este Terra Natura Organic SRL, din Jamu Mare, județul Timiș.”
„În Timișoara avem un sediul secundar și magazin de prezentare, dar și un mic depozit pentru comenzi. La Jamu Mare avem moară, cramă și depozitare.”
Ce culturi și produse găsești la Terra Natura
„Cultivăm circa 900 de hectare suprafață ecologică, dintre care 80 de hectare de vie ecologică. Avem certificare ecologică de circa 15 ani și certificare BioSuisse. Semințele, în mare proporție, le reproducem noi în cadrul fermei. Cantitățile produse sunt circa 2 tone/ha pentru cereale: grâu, secară, spelta, ovăz golaș, porumb.”
„Aceste produse sunt procesate la mica noastră moară, unde obținem făină (500 kg/zi faină) și avem și o moara de piatră pentru mălai, făină de hrișcă și făinuri integrale.”
„Legat de vița de vie, producția medie este de 3500 kg/ha din soiurile Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Rose din Pinot Noir.”
Cum au început și unde au ajuns
După cum putem citi și pe site-ul lor, greutățile pe care le-au întâmpinat la început păreau doar hopuri de trecut pentru a beneficia de viitorul promițător:
„Noi, Luca și Paco, doi frați elvețieni, ajutați de tatăl nostru, am înființat în anul 1995 o fermă agricolă cu profil cerealier în comuna Jamu Mare, județul Timiș, având o suprafață cultivabilă inițială de 45 hectare. La început a fost foarte greu, datorită condițiilor economice și de dezvoltare a României la acea dată, dar, cu mult efort, sacrificii și voință, am reușit să punem în mișcare o fermă frumoasă și culturile ei.”
Oportunitatea de nerefuzat
„Cu trecerea anilor, ne-am dat seama că agricultura organică avea în România un potențial de dezvoltare deosebit, fiindcă terenurile erau cultivate în mod „arhaic” sau chiar necultivate, fără folosirea în mod excesiv a produselor chimice (insecticide și erbicide), făcând ca aceste terenuri să fie ideale pentru conversie la agricultura bio.”
„În anul 1998, suprafața agricolă s-a mărit la 150 hectare, am introdus primele culturi industriale (sfeclă de zahăr și floarea soarelui) și, după conversie, am obținut certificarea ecologică (BIO). Acest lucru ne-a convins să ne extindem și mai mult, an după an, ajungând la suprafața actuală de circa 920 de hectare. Totodată am dezvoltat și centrul nostru de depozitare.”
„Pe lângă agricultura propriu-zisă, ne-am gândit la transformarea produselor noastre, construind o mică moară în care producem exclusiv făina bio obținută din cerealele fermei. Apoi, ne-am extins cumpărând o moară cu pietre, pentru a putea face anumite sortimente de făină.”
Moara cu pietre vulcanice
Moara cu pietre este adusă din Italia. Pietrele morii sunt făcute special din piatra vulcanică din Sicilia.
„Cu această moară producem următoarele categorii de făină integrală: făină integrală de grâu; griș integral de grâu; făină de ovăz; mălai din porumb roșu; făină de hrișcă; făină din in. Ambalarea se face în pungi de 1 kg, 5 kg și în saci de 25 kg. Făina este distribuită în țară și în străinătate, la magazine ecologice și naturiste, precum și la alte unități ecologice de transformare: patiserii, brutării și fabrici de paste făinoase.
Începuturile culturii de vie ecologică
„Primăvara anului 2008 a adus timp frumos, ideal pentru a planta viță de vie. Visam de mult la realizarea acestui proiect. La început am plantat 56 de hectare, iar în primăvara anului 2009, ne-am extins cu încă 24 de hectare. Soiurile plantate sunt: Italian Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Pinot Gris.
„În anul 2014, am inaugurat și crama noastră, unde transformăm struguri culeși la maturitate deplină în cel mai bun vin, făcut cu dragoste și pasiune de noi, pentru voi!”
Crama Terra Natura este dotată cu utilaje de vinificație moderne, din oțel inox alimentar, certificate de origine italiană și UE.
„Toate instalațiile rezervoarelor sunt automatizate și gestionate electronic. Capacitatea totală a instalațiilor depășește 2200 hl, fiind suficiente în primă fază pentru a acoperi jumătate din producția plantației. Din acest considerent, s-a prevăzut în următorii ani o mărire a capacității de producție. Suntem mândri de faptul că este singura cramă modernă pe o rază de cca. 60 km, iar producția de vin certificat biologic este printre primele pe piața autohtonă.”
Ce fel de îngrășăminte folosiţi?
„În general, găinaț ecologic 300-600 kg/ha.”
Cum vă protejaţi culturile de dăunători?
„Cu produse admise în agricultura ecologică.”
Cum păstraţi sau conservaţi produsele?
„Avem silozurile noastre unde păstrăm produse pe mai multe luni.”
Unde găsim produsele Terra Natura
„Desfacem produsele noastre online () și avem un mic magazin în Timișoara, pe str. Circumvalațiunii, nr. 43. În Timișoara mai avem și un mic depozit pentru comenzi în str. Dorobanți nr. 63. La Jamu Mare (jud. Timiș) avem moară, cramă și depozitare. Ne mai găsiți și pe .”
Așa am descoperit produsele Terra Natura:
https://www.instagram.com/p/BhyL6ovlArS/
*poze primite de la Terra Natura.
Descoperă Harta Fermelor PlatFerma: