Casa de la Țară – vis împlinit din trăiri oglindite

Casa de la Țară – vis împlinit din trăiri oglindite

Casa de la Țară este un proiect făcut cu suflet pentru familia ei de Alina Alexe (și-al ei Decoraktiva). Pe lângă baza și inspirația tradițională românească, Alina a introdus în Casa de la Țară elemente moderne, perfecte pentru o familie tânără din România care vrea să petreacă momente liniștite la țară.

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (10)

Bucătăria – inima Casei de la Țară

Înainte să uiți de unde am plecat cu toții, privește ce avem mai de preț și pune-ți amprenta pe ceea ce creezi. Hai să vedem ce înseamnă să transformi o casă bătrânească într-un cuib modern.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Casa de la Țară – casă tradițională pentru oameni moderni

Casa de la Țară care ne inspiră azi este aproape de București și s-a născut din același vis comun proprietarilor, dar din trăiri diferite (vezi în interviul de mai jos ce înseamnă asta). Casa veche cu două camere cumpărată de cei doi soți (Alina și Marius) a fost extinsă ca să cuprindă visele lor de a avea un locșor la țară. Obiectele adunate de-a lungul timpului și elemente decorative moderne și-au găsit locul printre pereți vechi și noi în timpul recondiționării casei, care a durat 6 luni.

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (10)

Casa de la Țară, prezentul dintre trecut și viitor

La exterior, Casa de la Țară avea fațada decorată cu șabloane verzi, pe care Alina le-a păstrat într-o formă minimalistă, cât să încadreze intrarea. Casa cu cerdac păstrează amintirea altor vremuri, peste care Alina a adăugat spiritul unei familii tinere care-și dorește trăiri simple pentru ei și copiii lor. Aceștia vor cunoaște identitatea națională și se vor bucura de moștenirea lăsată de strămoși.

La interior, Casa de la Țară a fost decorată cu piese de mobilier și decorațiuni strânse de-a lungul anilor, de-a latul viselor celor doi soți. Păstrând fațada aproape intactă, casa a fost extinsă și acoperișul complet refăcut. Casa bătrânească avea uși turcoaz, pe care Alina le-a recondiționat, iar podeaua, grinzile din lemn și pereții rotunjiți la colțuri cuprind o realitate modernizată pentru familia care știe cum să-și construiască propria fericire.

Măști tradiționale pe pereți, sobe din cahle colorate, șemineul din living încadrat de uși, inserții din motivele satului românesc, elemente decorative recondiționate și personalizate, toate sunt bine alese și formează identitatea locului. Deasupra mesei care adună familia stă martoră copaia care-a aparținut bunicii soțului Alinei, devenită corp de iluminat prin decorarea cu abajururi. Detaliul acesta amintește de momentele de tihnă din vremuri de demult care reîncarcă familia cu energia necesară pentru viață – hrana.

Decorațiunile noi sunt alese să înglobeze confortul vizual modern care sprijină continuitatea identității naționale și demonstrează că se poate să îmbini trecutul cu viitorul în prezent. Cei doi copii ai cuplului vor crește observând și înțelegând cum a fost și cum poate fi.

Descoperă ce ne spune Alina Alexe despre Casa de la Țară în interviul de mai jos:

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (13)

Prezintă-ne, te rog, cine ești, ce faci, cum faci.

Wow. Sunt un suflet în permanentă mișcare 🙂 . Sunt mamă, soție, make-up artist și, mai nou, decorator de interioare.

Cum ai ajuns să te ocupi de design interior, de unde a năvălit pasiunea asta?

Acum 8 ani, când ne-am renovat apartamentul din București, am pornit lucrările cu acest gând: să văd dacă pot să fiu coerentă în alegerile mele și dacă, la final, spațiul va fi unitar. Am primit multe aprecieri, dar ce m-a marcat atunci a fost reacția unui prieten la vederea băii, care era uimit că nu a văzut niciodată o atenție așa mare la detalii, șocat fiind că spirtul stătea într-o sticluță superbă 🙂 . Atunci am realizat că detaliile fac diferența, dar sunt și cele care dau suflet încăperilor.

Acum sunteți acasă. Ce înseamnă pentru familia voastră această casă?

Un vis împlinit. Această casă, ca proiect, exista în suflete noastre încă de la începutul relației, și se manifesta prin obiecte căutate și găsite în târguri, lenjerii, tapet, toate ținute în cutii pe șifoniere, pe care scria casa de la țară, noi neavând nici ceva de moștenit, nici bani să achiziționăm o casă la acel moment.

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (1)

Înainte și după recondiționarea Casei de la Țară

De ce ați ales să renovați o casă bătrânească?

Eu, în copilărie, îmi petreceam vacanțele singură în fața blocului, pentru că nu aveam bunici la țară și toți plecau la bunici, iar soțul meu și-a petrecut primii ani din viață la țară. Aveam același vis, dar din trăiri diferite.”

O să cultivați câte ceva prin curte?

Ăsta e planul pe viitor, curtea este și împărțită cu acest scop.

Cât de mare sunt casa și curtea?

Casa are trei dormitoare, un living generos, baie și bucătărie, iar curtea este foarte mare, cu o zonă de agrement și relaxare și zonă destinată agriculturii.

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (5)

În ce stare era casa și în cât timp a ajuns să arate atât de primitor?

Era o casă bătrânească, cu două odăi, dispuse în stânga și dreapta camerei de la intrare, iar de odaia din dreapta era lipită o bucătărioară. Lucrările de extindere au început în mai și s-au finalizat în septembrie, iar interioarele s-au conturat destul de rapid, și cu ajutorul elementelor cumpărate cu mult înainte, dar și din dorința de a petrece Crăciunul acolo.

Ce elemente ați păstrat din casa veche și ce elemente noi ați introdus?

Grinzile din cele două odăi, ușa foarte scundă către bucătărioară devenită acum ușa către livingul casei, mici bucăți din fațada zugrăvită cu modele repetitive, ușa de la intrare, un dulap pe care l-am recondiționat, sunt elemente păstrate, iar elementele noi sunt în primul rând pe partea de construcție/extindere. Au fost atașate acelor două odăi încă un dormitor, baia, bucătăria și livingul.

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (14)

Se vede influența stilului nordic îmbinat cu tradiția românească. Ce te-a făcut să alegi combinația asta?

Ca și muzica soțului meu (n.r. Bean MC de la Subcarpați), care are un rol esențial în această poveste, mi-am dorit un tradițional reinterpretat, actualizat. Iar stilul nordic era cea mai bună alegere pentru acest mix.”

*Stilul nordic înseamnă un stil simplu, pentru ca nordicii sunt îndrăgostiți de minimalism și de natură, iar asta se reflectă foarte clar în felul în care arată casele lor.

Sobele încălzesc casa la propriu și la figurat. Cum ați decis să mergeți pe încălzirea asta și nu pe cea modernă?

Este o întreagă poveste cu sobele. În primul rând, nu mi-aș fi imaginat o casă la țară cu centrală și calorifere, iar în calculele mele ieșeam și mai ieftin cu sobele 🙂 . Am plătit pentru ele cât pentru o centrală și jumătate, mai ales că ne-am dorit sobe colorate, dar sunt minunate. Iar șemineul din living este sufletul casei. Nimic nu se compară cu serile petrecute în fața focului.

Ce vă place cel mai mult când petreceți timpul la Casa de la Țară?

Ne place că este această oază de liniște pentru familia noastră și pentru prieteni.

Mulțumim Alinei Alexe pentru răspunsuri și inspirația din Casa de la Țară și le dorim zile și nopți minunate acolo, alături de familie și prieteni!

Alina Alexe te poate ajuta la amenajarea casei tale și o poți contacta pe email: alina@decoraktiva.com, poți vedea mai multe proiecte pe site (decoraktiva.ro) și o poți urmări pe pagina ei de Facebook Decoraktiva.

Adela Pârvu a scris cu entuziasm despre Casa de la Țară a Alinei Alexe și la ea pe blog poți citi mai multe.

Mulțumim celor care au votat Casa de la Țară la ELLE Decoration – Romanian Design Awards!
DecorAktiva a câștigat Premiul Publicului datorită vouă!

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (6)

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (11) Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (7) Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (8)

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (11)

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (16)

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (8)

Casa de la Tara - Alina Alexe Decoraktiva, casa traditionala reconditionata (18)

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!