Zorian, ulei de floarea soarelui presat la rece in judetul Iasi

Zorian, ulei de floarea soarelui presat la rece in judetul Iasi

Zorian, Strop de Soare este un ulei de floarea soarelui presat la rece fabricat în satul Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, de fabrica Genovevei Cojocaru. Afacerea de familie cu obținerea uleiului din semințe de floarea soarelui a început cu reîntoarcerea la țară. Tatăl Genovevei a fost catalizatorul a ceea ce urma să devină uleiul presat la rece Zorian, strop de soare.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Uleiul vegetal presat la rece a venit ca răspuns la căutarea unui drum în viață. Genoveva și fratele ei au reușit să ridice o fabrică din fonduri europene și, pentru un timp, au livrat doar ulei vrac către fabrici și producători de energie regenerabilă. De vreo doi ani, uleiul Zorian este prezent în magazinele din țară (ai mai jos lista de magazine unde găsești uleiul) și ne putem bucura de ulei de floarea soarelui presat la rece în România de gospodari români.

Uleiul din semințe de floarea soarelui presat la rece diferă de uleiul cu care mulți s-au obișnuit să gătească prin procesare și păstrarea calității semințelor. În plus, uleiul presat la rece este excelent în salate, neprelucrat termic, astfel încurajând consumul produselor naturale proaspete. Găsim uleiurile lor presate la rece și în magazinul Dor de Verde din Iași, pe care colega noastră Mădălina l-a vizitat în Iași și l-a prezentat aici. Acum, să aflăm povestea uleiurilor!

Cine produce ulei de floarea soarelui presat la rece în Iași

Mă numesc Genoveva Cojocaru și conduc o fabrică de ulei presat la rece. Locuiesc în Oțeleni, județul Iași, am crescut în Bucuresti timp de 30 ani. Avem o fabrică de obținerea uleiului prin presare la rece, construită cu fonduri europene. Fondurile le-am obținut în 2008, iar construcția a început în 2011.

Zorian, ulei de floarea soarelui presat la rece

Povestea uleiului presat la rece în Iași

În anul 2004 am cumpărat o presă de ulei, un filtru și un selector la acea vreme de la fabrica IMMA Iași (parca asa se numea). Le-am cumpărat la idea tatălui meu, care în anul 1990 a revenit la țară și spunea că el cultivă semințe și le duce într-un sat alăturat să facă ulei și are pentru tot anul.

Eu și fratele meu doream să facem împreună o afacere, dar nu știam sigur în ce direcție să mergem, așa că aceasta idee a avut roade. După ce am cumpărat utilajele timp de 2 ani am făcut probe, calcule și iar calcule. În acest timp au fost deschise sesiunile cu obținerea Fondurilor Europene, așa că am aplicat în 2008 pentru a construi o fabrică și pentru obținerea uleiului în cantitate mai mare.

Implementarea și ridicarea fabricii a avut loc în 2011 (cu multe foarte multe peripeții). În 2012 am dat drumul la fabrica și am început livrarea uleiul vrac, până în 2015 am livrat ulei doar vrac către fabrici și producători de energie regenerabilă (fiind un ulei vegetal, se poate folosi în diferite ramuri ale industriei).

Despre obținerea uleiului sunt foarte multe de povestit așa că am să le scurtez. În primul rând, dacă iți place ceea ce faci și dacă ești convins ca oamenii trebuie să mănânce cât mai sănătos, uleiul iese foarte bun. Și spun asta pentru că există niște reguli care trebuie respectate.

Cum se obține uleiul presat la rece

În momentul în care semințele sunt aduse în fabrică, ele trebuie să fie curățate de impurități. Apoi semințele sunt trimise către prese, unde are loc scoaterea uleiului din semințe (adică sunt stoarse). Prin presarea mecanică,uleiul trebuie să nu depășească o temperatură mai mare de 35-40 grade (astfel ne asigurăm că toate vitaminele rămân în ulei). După presare, uleiul este filtrat prin pânze cu ajutorul filtrului, în aceste pânze rămân impuritățile din cojile de semințe. Aici este finalul obținerii uleiului din semințele de floarea soarelui, fiind un ulei sănătos, plin de vitaminele E și D.

Zorian, ulei presat la rece, IRBphoto pentru Fun and Food Iasi (2)

Uleiul Zorian la Ziua Sănătoasă Iași

De unde provin semințele de floarea soarelui pentru ulei

Materia primă o cumpăram de la fermierii din zonă, noi neavând terenuri. Fabrica procesează 24 tone de semințe în 24 ore. În acest moment producem doar uleiul din semințe de floarea soarelui. Livrăm în magazinele din Iași, iar prețul în magazine este între 8 și 10 lei pentru un pet de 1 litru. Deocamdată livrăm în magazinele din Iași.

În ce magazine din Iași găsim ulei de floarea soarelui presat la rece

Magazinele unde puteți găsi produsele noastre sunt:

Casuța Naturii – Păcurari
Produse de acasă (Kofett) – Păcurari
Bacania Nouă – Păcurari
Produse de Aroneanu – Podu Roș
Meat concept – Păcurari
Premian Store – Copou
Restaurantul Cuib
Brutăria Artizanală

Ce greutăţi aţi întâmpinat?

Din 2015 am început să îmbuteliem și să livrăm în magazinele din Iași. Consumatorul a fost și este foarte reticent la ceva nou (care de fapt este ceva vechi). Oamenii astăzi trebuie să înțeleagă că trebuie să consume mâncare puțină și de calitate, nu multă și de calitate inferioară. Trebuie să își facă singur calculele și să înțeleagă ca la sfârșit de lună a câștigat, nu a pierdut. Este foarte important să fie mediatizat acest lucru. În acest mod și noi cei care producem sănătos vom avea unde vinde.

Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat şi cum vă ajută asta azi?

Cel mai important lucru pe care l-am învățat de când am venit aici, este ca TREBUIE sa ai răbdare, să fii perseverent, să ai încredere în tine însuti și să accepți tot ceea ce primești (piedici și succese), toate vin pentru a ne învăța ceva mai bun decât ieri.

Care sunt planurile de viitor care vă înflăcărează?

Planul meu de viitor este să extindem gama de uleiuri.

CUI Co Prod Sor, fabrica ulei presat la rece Romania

Certificat de înregistrare Co Prod Sor

Care ar fi sfaturile pentru cei care își doresc să facă același lucru?

Sfatul meu este să faci lucrurile din suflet. Atunci când iți place ceea ce faci și pui inimă, mergi înainte și fă-l indiferent ce spun alții. Tu vei reuși pentru că îți face plăcere și lucrezi cu multă dăruire. Nu trebuie niciodată să ne speriem de piedici, trebuie luate ca experiențe ale vieții noastre și pentru a învăța ceva mai bun.

Unde găsim ulei de floarea soarelui presat la rece în Iași

Îi găsim pe site-ul Sc Co Prod Sorla email: genoveva.cojocaru@prodsor.ro și numărul de telefon: 0768 996 672.

vezi pe Harta Fermelor

Putem primi vizite dacă suntem anunțați din timp.

*pentru fotografii mulțumim Genoveva și Ionuț de la Fun & Food Iași

Descoperă și:
beneficii-ulei-presat-la-rece-somcuta-mare-maramures

Beneficiile uleiului presat la rece în rutina zilnică

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!