Vizită la Ferma Blajinilor, unde munții se revarsă în farfurie

Duminică (20 august 2017) am fost în vizită la Ferma Blajinilor din Fundata, județul Brașov. Orășenii ca noi au mare nevoie să-și reamintească de unde a plecat totul și cum e viața la țară.

În loc să ne întrebăm cum se petrec lucrurile în gospodărie, mergem să vedem cu ochii noștri. În loc să rămânem în dubii cu privire la provocările vieții din gospodăriile României, ne dumirim stând de vorbă cu gospodarii. În loc să credem că ni se cuvine să mâncăm bine și ieftin, strângem mâinile brăzdate de muncă ale gospodarilor care știu ce este munca în câmp și îngrijirea animalelor.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


La Ferma Blajinilor înveți cum trăiau românii pe vremuri la munte

Ferma soților Blaj este o gospodărie a unor oameni care muncesc și se bucură de munca lor, de viață, de libertate și organizarea gospodărească, dar mai ales de peisaje care-ți taie răsuflarea doar ca să ți-o readucă plină de aer curat de munte.

PlatFerma in vizita la Ferma Blajinilor din FUndata, judetul Brasov

Drumul de la Brașov la Fundata a fost plin de „uaaaau” și „uite ce frumoooos”, când, ba de o parte, ba de alta a drumului apăreau munții, dealurile și văile pe care oricât le fotografiezi, nu le poți cuprinde frumusețea.

Când am ajuns acasă la Roxana și Marian Blaj, la 1200 de metri altitudine, ne-a surprins în primul rând peisajul, apoi libertatea care face parte din peisaj. Animalele, gâzele, oamenii, copiii, toți au libertatea vizuală neîngrădită de a privi peste văi și dealuri până la falnicii Bucegi.

View this post on Instagram

Am fost în vizită la #FermaBlajinilor din Fundata, județul Braşov, despre care am scris pe PlatFerma acum ceva timp. A fost aşa relaxant, încât am uitat complet de oraş. Am văzut văcuțele şi am cunoscut-o pe blânda mânză Sophie care mi-a ros papucii de curiozitate şi mă împingea uşor să o mângâi, ne împiedicam de găinile care se plimbau peste tot, am băut afinată de casă, am mâncat brânză de vacă şi brânză de burduf, tocană de vițel la ceaun cu bulz, desert de orez cu lapte proaspăt şi ne-am bucurat de compania unor oameni veniți şi ei în vizită cu copiii. Am cunoscut gospodari care ştiu să traiască frumos şi simplu, în natură. Mulțumim Roxana şi Marian! Uite ce privelişte am avut la masă! _____________________________________________ #ferma #Fundata #Brasov #vizitălafermă #PlatFerma #mancarelaceaun #brânză #branzadeburduf #ecolifestyle #visitRomania #viatalatara #viatalamunte #aercurat #whataview #descopera #Romania #RomanianFarm #Farm

A post shared by PlatFerma (@platferma) on

În vizită la Ferma Blajinilor am văzut văcuțele și am cunoscut-o pe blânda mânză Sofi care mi-a ros papucii de curiozitate şi mă împingea uşor să o mângâi, ne împiedicam de găinile care se plimbau peste tot, am băut afinată de casă, am mâncat brânză de vacă şi brânză de burduf, tocană de vițel la ceaun cu bulz, desert de orez cu lapte proaspăt şi ne-am bucurat de compania unor oameni veniți şi ei în vizită cu copiii. Am cunoscut gospodari care ştiu să traiască frumos şi simplu, în natură.

Acolo ne-am întâlnit cu 3 familii care-au venit să le arate copiilor cum e viața unde există libertate și ordinea aducătoare de viață. Două dintre fetele cu care am avut plăcerea să ne întâlnim la fermă fac parte din Asociația Bucuria Vieții, ceea ce ne-a dat speranță din nou că tinerii României sunt crescuți de femei care pun preț pe simplitate și educație, care se asigură că pruncii au parte de bucuria pe care-au trăit-o și ele cândva la bunici, când aceștia încă locuiau la țară.

Componenta educațională a Fermei Blajinilor, faptul că aduc copii la fermă să experimenteze viața la țară, este un proiect al Asociației Bucuria Vieții. Eu le cunosc pe fetele care au venit cu copiii la fermă de la o întâlnire a Asociației Happy Moms și ne bucurăm să vedem că asociațiile României pun accent pe familie și bucuriile naturale.

Ne-am bucurat împreună de o plimbare în apropiere să vedem văcuțele, de mâncare bună și sănătoasă, de cotcodăcitul găinilor, strigătul țipător al cocoșului, nechezatul unei mânze de 4 luni care ne chema să o mângâiem, de vocea inconfundabilă a unui măgar care răsuna în vale, de aer cu adevărat curat, nealterat de poluare, de apă de izvor și soarele care pune totul în mișcare.

PlatFerma in vizita la Ferma Blajinilor din Fundata, judetul Brasov (25)

Ferma Blajinilor cuibărită între dealuri primește vizite mai mereu, familii cu copii, asociații care duc copiii să experimenteze viața la țară, tineri doritori de aer curat și mâncare sănătoasă. Tu de ce nu ai merge?

Povestea Fermei Blajinilor o găsești povestită de Roxana Blaj în Portret de Fermier pe PlatFerma aici:

Ferma Blajinilor: brânzeturi, ouă și carne de la altitudine

Mulțumim gazdelor pentru primirea excelentă, pentru bucuria simplă de e ne arăta ceea ce pentru ei este normal: o viață ordonată, simplă și frumoasă, unde toate au locul și timpul lor, unde Duminica vezi oameni odihnindu-se și timpul repetă cadența lui milenară, negrăbită și neîngrădită.

Descoperă și alte gospodării:

harta-fermelor-din-romania-categorii-de-ferme

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu