Aronia, Elixirul Vieții, cultivată în Satu Mare
Aronia Elixirul Vieții din județul Satu Mare este o mică afacere de familie a cărei poveste dezvăluie puterea dorului de țară și ambiția izvorâtă dintr-o idee venită la timpul potrivit. Povestea Siminicăi și a familiei ei este punctată de dorință și stăruință.
Aronia ecologică și sucul de aronia
Din năzuința de a se reîntoarce în țară după ce au muncit în străinătate (și a avea la ce se întoarce), Siminica a pornit pe un drum care i-a deschis multe uși datorită insistenței și ambiției ei. Puterea exemplului din povestea Aronia Elixirul Vieții ne reamintește că, pentru oamenii care vor, nu există nu pot, există doar: cum fac asta?
Aflăm din povestea Aronia Elixirul Vieții:
- cum începi o cultură de aronia în România,
- care sunt pașii în plantarea culturii de aronia pe care i-a urmat Siminica,
- certificarea culturii de aronia,
- cel mai important lucru pe care l-au învățat plantând aronia,
- unde găsim plantația și produsele Aronia Elixirul Vieții,
- cum se consumă și cât costă sucul ecologic de aronia,
- sfaturi pentru cultivatorii de aronia.
Aronia, plantă de origine americană, a fost dovedită ca având cel mai puternic fruct cu proprietăți antioxidante din natură. Aronia face parte din familia Rosaceea și este cunoscută în popor ca scoruș negru (Aronia melanocarpa).
Aronia este un fruct medicinal, iar sucul ecologic de aronia făcut de Siminica și familia ei are proprietăți curative. Acum vezi de ce a ales Siminica să cultive aronia din soiul Nero (cea mai bogată în nutrienți din cele 3 soiuri existente) și de ce aronia este un superfruct primind, în cazul familiei din Satu Mare care-l cultivă, titlul “elixirul vieții”.
Cine este în spatele Aronia, Elixirul Vieții
Noi acum suntem Aronia Elixirul Vieții SRL, dar a fost drum lung până aici. Mă numesc Șipoș Siminica și, împreună cu soțul meu, în anul 2000, ca mulți alții din păcate, am ales să plecăm și să muncim în străinătate.
Prin 2013 am hotărât că trebuie să facem ceva pentru a ne putea întoarce acasă. Locuim în Drăgușeni, județul Satu Mare. Zona noastră era renumită pentru cultura căpșunilor, dar în ultimii ani prețul scăzut și lipsa cumpărătorilor au făcut din această cultură, una puțin profitabilă.
Alegerea: Cum cultivi Aronia
Noi avem norocul de a deține în grădina casei părinților mai bine de un hectar de pământ, deci ne-am gândit să cultivăm ceva care să ne asigure traiul zilnic în momentul când ne vom întoarce acasă. Am început să citesc despre diferite culturi. Munca mea de informare continua zi de zi, până într-o duminică când la emisiunea Viața Satului am văzut un reportaj despre Aronia. Mi-a stârnit curiozitatea instantaneu.
Cum a început povestea Aronia, Elixirul Vieții
Am început să citesc tot ce găseam despre această plantă. De aici a început greul, nu găseam suficiente informații (să nu vă spun că munca mea de documentare era o muncă de Sisif, citeam cu traducere google texte scrise în germană). Asta mi-a stârnit interesul și, cu o doză de nebunie, am hotărât să plantez. Am considerat la momentul respectiv, că aronia este un fruct cu atât de multe proprietăți și atât de puțin cultivat, încât o să am succes.
Dorința și insistența fac casă bună
Am găsit o firmă care importa puieți din Austria și am făcut comanda. Cam neserioși, am așteptat cu terenul pregătit un an, până au sosit puieții. Deja credeam că am rămas și fără bani și fără puieți, deoarece dădusem 30% din suma de 7000 de euro, minus contravaloarea puieților. Dar au venit și am plantat. Între timp l-am bombardat cu mesaje pe domnul care vorbise la emisiunea Viața Satului despre Aronia, până când a venit la noi în plantație cu câteva sfaturi binevenite. M-am bucurat.
Aronia certificată ecologic
Imediat după ce am plantat, am făcut demersurile pentru a obține certificat ecologic, știam că eu cultiv un fruct medicinal și voi avea nevoie. A durat 3 ani perioada de conversie și bine am făcut, chiar dacă au fost voci care mi-au spus că sunt bani cheltuiți degeaba. Se știe foarte bine că orice mișcare costă bani, și chiar mulți pentru un începător.
Pentru întreținerea plantației am pus toată familia la muncă, pe parcursul anului este în grija părinților. Chiar dacă nu mai sunt chiar tineri, ne ajută mai mult decât am sperat.
Cum crește Aronia în județul Satu Mare
Înainte de plantare am pus dolomită amorfă, care acoperă timp de 3 ani. Am făcut instalația de irigare prin picătură, cu alimentare de la puț forat în grădină. Subvenția de la APIA am luat-o doar pe suprafață, ca pentru orice altă cultură, pentru că nu am găsit înțelegere și bunăvoință. Abia în 2017 am reușit să o înregistrăm ca și cultură ecologică.
În 2016 am avut primele fructe. Am vândut o parte la cineva, care nici acum nu ne-a plătit. Asta este. Din greșeli învățăm. Nu am avut experiență în domeniu, am învățat din mers. Calitatea mea este că îmi place să mă documentez și să învăț din toate sursele posibile.
Cel mai important lucru pe care l-au învățat plantând Aronia
Am luat contact cu zeci de oameni din diferite domenii utile afacerii mele. Am fost în vizită la un domn care are o frumoasă plantație de afine. O super experiență, am primit o mulțime de sfaturi binevenite. În drumul meu am întâlnit oameni răi și incompetenți dar și oameni minunați, binevoitori și dispuși să ajute un începător ca mine.
Apropo de întrebarea „care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat“ cred că acesta este. Poți fi ajutat de oameni care au reușit prin muncă proprie, care chiar dacă sunt mai bine dezvoltați au muncit pe brânci pentru asta și apreciază dorința începătorului de a învăța.
Eu trebuie să mulțumesc câtorva întâlniți în drumul meu, și mi-am promis mie, că voi face la fel cu orice începător care va dori să învețe. Această plantație a devenit proiectul meu de suflet, pariul meu cu lumea afacerilor, dorința de a-mi demonstra mie și cârcotașilor, că se poate. Cu muncă și perseverență, reușești.
Din primele fructe de anul trecut, am făcut experiențe, am făcut suc presat la rece și vin, am testat, am greșit, am învățat, am acumulat experiență.
Obiective de cultivator îndeplinite
Consider că avem cu ce să ne mândrim, având în vedere că am pornit de la zero, sau mai bine spus, de la un reportaj văzut la televizor. Cu pași mici, am finalizat câteva dintre obiectivele noastre:
✅ am certificat plantația la Ecoinspect Cluj Napoca,
✅ am înregistrat societatea Aronia Elixirul Vieții SRL (mama mea, care consider că merită din plin, este asociat),
✅ ne-am înscris într-o asociație doar cu membri certificați ecologic, „Proecologic Sistem“,
✅am reușit să scoatem un produs „suc ecologic de aronia“.
Ce fel de produs este și ce preț are sucul presat la rece Aronia Elixirul Vieții?
Deocamdată ca produse avem doar sucul ecologic. Avem cam 3000 de sticle. Prețul de la noi este de 15 lei/ sticlă. Valabilitatea este de 12 luni de la data îmbutelierii. Avem soiul „nero“ care, în zona noastră, se culege în prima parte a lunii august, depinde de condițiile climatice. Am făcut analize la zahărul din fructe și la 14 brix le-am cules.
Cum se obține suc din fructele de aronia?
Sucul de aronia presat la rece este făcut doar din fructe proaspete, la maximum 2 zile după recoltare. Noi culegem și alegem aronia manual, bob cu bob. Fructele sunt spălate, măcinate, apoi presate la rece. Se îmbuteliază și se pasteurizează la 87 grade Celsius. Sucul ecologic de aronia are termen de valabilitate 12 luni de la data ambalării. Simplu, fără prea multe procese. Ne ajută mult și antioxidanții din fructe.
Cum se consumă sucul ecologic de Aronia Elixirul Vieții
Fiind un suc cu efecte terapeutice, sucul de aronia presat la rece, fără adaos de apă sau zahăr, se recomandă adulților, dar și copiilor mai mari de 2 ani, și se consumă diluat (30 ml în 200 ml de apă). După deschidere, se va păstra la rece.
Viitorul: Planuri pentru plantația de aronia
Ne dorim să facem o instalație modernă de procesare și un tunel de uscare.
Sfaturi pentru fermieri
Sfătuim alți producători să se documenteze bine de tot înainte să înceapă, acum este mult mai ușor, sunt multe informații. Chiar și Institutul Național de Cercetare IBA București a publicat o carte cu rezultatele studiilor făcute: “Fortifierea produselor alimentare cu fructe de aronia” (n.r. carte menționată pe pagina 11 a raportului institutului AICI).
Mulțumim Siminicăi pentru poveste și fotografii, dar și pentru cadoul primit de Crăciun, pe care îl poți vedea aici, pe pagina de Facebook PlatFerma. Sperăm ca învățăturile ei să ajute și alți cultivatori de aronia să se avânte în aventura agriculturii românești.
Dacă ai încercat sucul de Aronia Elixirul Vieții, scrie-ne părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.
Susține producătorii tăi preferați pe PlatFerma și recomandă-ne produsele tale preferate pe email: platferma[@]gmail[.]com
Unde găsesc Aronia Elixirul Vieții
Găsim plantația Aronia Elixirul Vieții în Drăgușeni, județul Satu Mare, pe ,de unde poți face și comanda și pe . Poți cumpăra sucul ecologic de aronia direct de la producător, prin comandă la numărul de telefon: 0753 817 012, pe platforma eMAG și prin aplicația Taraba Virtuală.