Investiții la Sat: 7 Feluri de a Investi în Dezvoltarea Gospodăriei Tale
Investiții la sat, făcute de oamenii locului și de cei care se mută în comunitate, sunt o bucurie pentru orice turist care ajunge să vadă România rurală de-aproape. Ajută comunitatea și economia locală, aduce un suflu nou și învie ulițele satelor.
La sat, investițiile se pot împărți în 3 categorii:
- investiții în tine și-ai tăi,
- investiții în locuri, plante și animale,
- investiții în oameni și comunitate.
În ce ești dispus să-ți investești banii când trăiești la țară?
Gospodăria TA mică este a ta. Tu ești responsabil și tot tu ești cârma – de asta e important să te dezvolți pe tine, ca să poți dezvolta mica fermă. Chiar și când încerci să construiești o afacere de familie, descoperi că sunt multe de învățat nu doar despre subiect, ci și despre tine și despre cum interacționezi în anumite situații.
Înveți să te observi, să te explorezi, să te educi. Te uiți altfel în jur, descoperi și natura altfel, oameni care au aceleași valori și scopuri, doar că au vise diferite. În timp ce tu visezi la a crește legume, vecinul visează la a-și îmbunătăți livada. Vă întâlniți pe deal, vă salutați “ca la țară” și încă te miră cât de ușor e să fii “om de omenie”. Asta pentru că ne vine natural să socializăm și e o bucurie să te întâlnești cu un al OM în natură. Așa se întâmplă și la sat, unde toată lumea se știe, și pe cărări de munte, unde lumea se salută. Apropo de cărări prin natură:
- Mergi în tururi ghidate prin zona ta, plătește pentru experiențe ca să vezi lucrurile din mai multe perspective, explorează cât de mult îți permite timpul și bugetul. Asta te va îmbogăți cu oameni, idei, locuri, zâmbete, planuri și poftă de a continua.
- Investește în workshop-uri din domeniul agricol pe care ți l-ai ales – vrei să cultivi legume cât mai curat posibil, dar nici nu știi de unde să începi sau ce presupune asta? Caută cursuri ținute în ferme care să te învețe practic ceea ce poți găsi ca informație pe internet.
- Investește într-un curs de foraging/cules responsabil de plante și ciuperci din flora spontană – te poți iniția în arta observării naturii și recunoașterii plantelor și ciupercilor din flora spontană, poți afla secretele culesului responsabil și poți face venit din culegerea plantelor care cresc spontan în zona ta.
- Cumpără cărți agricole și cărți pentru dezvoltarea ta personală care se aplică exact la ce îți dorești să faci. Rând pe rând, cărțile te ghidează prin propriile dorințe și te ajută să-ți structurezi visele în planuri concrete pe care ești dispus să le duci la capăt. Studiază cărțile înainte să le cumperi, ca să te asiguri că vei folosi informația din ele cu un scop bine determinat și aplică ce înveți înainte să treci la următoarea provocare.
- Plătește consultanță unui fermier experimentat în nișa agricolă pe care o țintești și care are deja sistemul pe care ți-l dorești și tu implementat – o să te scutească de multe greșeli și mult timp pierdut și o să-ți dea un model de a face lucrurile pe care îl poți schimba și îmbunătăți în timp.
- Investește timp și bani în tehnologii care îți optimizează munca în gospodărie. Fă calcule pentru profitabilitatea implementării unui sistem nou dacă vrei ca ferma ta să nu rămână la nivel de hobby.
- Investește în cursuri despre interese satelit agriculturii, cum ar fi bazele fotografiei (cu telefonul), marketing digital, copywriting, dacă vrei să știi metode simple și eficiente de a-ți promova singur munca. Orice deprindere nouă, orice skill satelit afacerii tale, folosit țintit și în cunoștință de cauză, te ajută să progresezi înspre ce-ți dorești.
Ție ce deprinderi profesionale, ce skilluri ți-ar prinde bine pentru a investi mai cu încredere în satul românesc?
Spune-ne în comentarii, ne-ar plăcea să vedem tot felul de perspective.
Citește și: