Harta Pâinii – de unde vin rețetele de pâine tradițională

Harta Pâinii – de unde vin rețetele de pâine tradițională

Harta Pâinii, recent lansată de Cosmin Dragomir, inițiatorul gastroart.ro, îți arată istoria pâinii românești și pune în prim-plan rețetele tradiționale de pâine din România. Inițiativa este un deliciu pentru toți iubitorii de gastronomie și subliniază nevoia de a cunoaște istoria unor rețete care au făcut fericiți domnitori și oameni simpli.

Dincolo de istoria unor rețete de pâine tradiționale în România, proiectul se bazează pe ajutorul primit din partea producătorilor locali de pâine tradițională care-și doresc ca rețetele lor să-și găsească viață veșnică în cadrul proiectului, dar și pe ajutorul primit din partea iubitorilor de gastronomie și a oameni implicați în promovarea gastronomiilor locale.

Vezi mai jos un interviu lămuritor cu inițiatorul Hărții Pâinii


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Proiectul Harta Pâinii schițează începuturile unei serii de subdomenii ale gastroart.ro care va continua cu Harta Ciorbelor, Harta Sarmalelor, Harta Tocanelor, Harta Brânzei, Harta Produselor Tradiționale etc.

De exemplu, găsim pe Harta Pâinii povestea pâinii de Pecica, pita preferată a lui Ceaușescu, devenită brand național și fiind recunoscută pe plan european. dată pe săptămână se făcea pita pentru familie și de mai multe ori făceau pita “pitarii, ce o valorificau pe piaţa Aradului, vânzând-o cu ”crişca” şi cu “carhanocu”. Era bună şi goală cum ziceau bătrânii, ”învălită cu limba”, aflăm de pe GastroArt.ro.

Un alt exemplu este pâinea la țest, o bucurie pentru simțuri, iar rețeta de la 1900 din Teleorman o găsim AICI. Noi am mai pomenit pâinea la țest AICI și AICI, alături de alte rețete de încercat la țest (inclusiv de unde poți să îți procuri instrumentul acesta de gătit – țestul)

Mai găsim și rețeta de pâine cu cartofi (în forma ei originală, proaspătă, fără bazaconii adăugate), povestită într-un videoclip AICI. Și găsim rețeta lui Radu Anton Roman de pâine românească AICI (culeasă din: Bucate, vinuri și obiceiuri românești, editura Paideia, 1998).

Ajută și tu la (re)descoperirea poveștilor și rețetelor de pâine tradițională din România!

Află cum poți ajuta din interviul de mai jos.

Foto: GastroArt

Cosmin Dragomir, inițiatorul proiectului, ne-a răspuns la câteva întrebări:

PlatFerma: Cum ai ajuns la crearea unei hărți care cartografiază rețetele de pâine tradițională din România?

Cosmin: “Cujetând” în fața unei beri, cel mai probabil. Nu identific cu exactitate momentul. Hărți gastronomice s-au mai făcut, adică aveți și voi pe site (n.r. Harta Fermelor), începuse și Tiberiu Cazacioc pe Observator Gastronomic o hartă a brutăriilor artizanale, avem și harta viticolă a României etc. Mă tot chinuiesc să tipăresc o carte – Pâinea aliment și simbol, experiența sacrului – a cercetătoarei Varvara Buzilă. O carte de entografie a alimentației, zic eu necesară și interesantă. O carte destul de grea și de nișată. Simțeam nevoia ca în jurul lansării și a comercializării acestui volum să creez și alt fel de „zgomot”. Un fel de activare a brandului… deși e prețios spus. Apoi, mai aveam nevoie de un imbold, de un loc care să mă oblige la scris frecvent despre pâine pentru că a scrie o Istorie a pâinii la români e un plan care mă cam seduce. Deci, cam așa 😊

PlatFerma: Explică-ne cum funcționează harta în forma ei interactivă.

Cosmin: În momentul de față avem pe site o hartă intermediară cu câteva rețete și povești. Mai adăugăm, mai eliminăm. Aș vrea ca la final să avem acele pâini care sunt înregistrate ca produs tradițional atestat și acele pâini care ar putea să fie pe listele ministerului agriculturii. Aș vrea și ca mai toate produsele de panificație despre care vorbesc să existe la raft, adică să pot trimite cititorul la adresa x să cumpere acea pâine, nu doar să scriu povești. Poate se vor înmulți odată cu implementarea punctelor de gastronomie locală.

PlatFerma: Ce vom găsi pe hartă?

Cosmin: Povești. Așa cum nici gastroart.ro nu este un site de rețete, deși avem și rețete, nici pe Harta Pâinii nu trebuie să căutăm rețete. Pentru asta există o mulțime de site-uri, blogguri, cărți. Aici avem istorii, povești, tradiții, producători locali, artizani. Încerc să îi promovez atât pe ei, cât și ceea ce fac.

PlatFerma: Cui și la ce este folositoare harta?

Cosmin: Sper să devină un punct de reper pentru turismul gastronomic. Tu familie iubitoare de mâncare bună te duci în Bucovina de exemplu. Uită-te și aici să vezi pe unde te mai poți abate din drumul tău pentru o experiență inedită și delicioasă. Apoi, cred că e extrem de folositoare producătorilor care sunt listați. Există șansa ca vizitatorii hărții să le devină clienți. Cred că demersul o să încurajeze și alți producători să facă un pic de vâlvă despre pâinile lor. Apoi sunt curioșii, oameni cărora le place să citească informații inedite. În afară de harta propriu-zisă pe site o să găsiți și multe articole de istorie a pâinii, morăritului, etc. Or să fie texte de antropologie și entografie, curiozități etc.

PlatFerma: Cine te ajută să găsești rețetele care sunt cartografiate pe Harta Pâinii?

Cosmin: În acest moment chiar aștept ca cei pasionați, cei direct implicați, cei care se ocupă de promovarea locală să mă ajute în demers. Am nevoie de contacte, de mărturii, de povești, de rețete, de poze. Am creat un chestionar valabil pentru toți producătorii, dar să îi contactez pe toți e o muncă ce necesită foarte mult timp. Timp de care nu prea dispun. O spun răspicat: mă ocup singur, singurel de proiect. Și nu e vorba doar de Harta Pâinii. Aici e inclus și gastroart.ro și editura GastroArt. Eu centrez, eu dau cu capul, eu apăr. Dacă o să găsesc un partener solid aș vrea să angajez încă un om. Harta are un potențial fantastic, va exista și o variantă tipărită, poate chiar și o aplicație. O să fac evenimente de profil, o să tipăresc niște cărți și, cine știe, poate, poate o extind la brutării artizanale etc.

PlatFerma: Cum poate cineva să participe la proiect?

Cosmin: Să îmi scrie la cosmin.dragomir@gastroart.ro . Să mă sune la 0754 951 616. De asemenea, sunt în căutare de sponsori/parteneri. Un astfel de proiect are nevoie de finanțare pentru a-și atinge potențialul maxim în timp cât mai scurt.

PlatFerma: Ce urmează după Harta Pâinii?

Cosmin: Alte hărți. Deja lucrăm la Harta Ciorbei și sper ca până vine Moș Crăciun să avem on-line și Harta Sarmalelor și Harta Brânzei. Nu există limită. Mă gândesc serios la o hartă a produselor tradiționale în general, una a tocanelor, ieri un cititor mi-a sugerat să facem una a plăcintelor.

PlatFerma: Spune-ne un lucru pe care vrei să îl știm despre pasiunea ta pentru pâine.

Cosmin: În primul rând, țin morțiș să vă spun că nu am o pasiune pentru pâine. Mă pasionează istoria gastronomiei. Aici intră și pâinea. Mai mult decât atât, îmi plac lucrurile de calitate și poveștile. Nu îmi plac franzelele la 70 de bani și nici conversațiile pe whatsapp.

Mulțumim, Cosmin, pentru că ți-ai făcut timp să ne ajuți să înțelegem mai bine ce este, la ce ajută și cum putem ajuta proiectul Harta Pâinii și proiectele următoare!

Vezi aici Harta Pâinii

Harta Pâinii este un proiect interactiv și noi ne bucurăm să vedem cum oameni pasionați pun accentul pe istoria culinară de care suntem atât de mândri. Așteptăm cu nerăbdare să vedem și celelalte hărți și te invităm să descoperi Harta Fermelor de pe PlatFerma:

Harta Fermelor Romania, PlatFerma

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!