Cum faci bani cu o fermă mică în România – afaceri la țară cu ce ai deja
Cum faci bani cu o fermă mică în țara ta, și nu doar din produsele agricole?
“Vreau să devin fermier” poate fi un gând ce ajunge să nu-ți dea pace din diferite motive doar de tine știute, visate, repetate. “Vreau să-mi fac o fermă, vreau să mă mut la țară”. Când te găsești căutând informații despre ce fel de fermier ai vrea să fii, ce ai putea cultiva, crește, marketa și vinde – știi că începe un drum plin de aventură.
Noroc că înaintea ta au deschis alții brazda și, cum toți învățăm unii de la alții, te încumeți să treci de articole, forumuri, discuții pe grupuri agricole și ajungi la câte un fermier care pare că face ce ai vrea și tu să faci. Și așa se conturează în mintea ta visul care îmbină pasiunea pentru traiul în natură cu dezvoltarea unei afaceri profitabile la țară, în satul românesc, și te gândești cum faci bani cu o fermă mică în România și cum ai putea să ai și tu o mini fermă la țară, care să fie și productivă.
Idei de afaceri la țară
Metode prin care poți face bani în ferma ta la început de drum
Începi să-ți pui pe foaie mai mult decât motivele personale pentru care vrei o schimbare majoră și-acum începe să se contureze cam ce ai fi dispus să faci zilnic și sezonier ca să-ți vezi visul că se întinde sub ochii tăi, că te hrănește fizic și sufletește.
Construiești un buget și mintea începe să calculeze diferite feluri în care să ajungi, pas cu pas, să construiești imaginația în realitatea concretă. Te gândești zi și noapte la asta și mergi dincolo de bazele înființării unei micro ferme. Te gândești la produse, la clienți, la ce vei face în fiecare sezon și cu cine ai putea colabora.
Gândurile o iau la goană peste câmpia imaginației și-ți permiți să te visezi undeva pe la jumătatea drumului, când oboseala fizică nu mai seamănă deloc cu cea simțită pe scaun în fața calculatorului. Oboseala asta e meritată și te construiește într-un om mai puternic pentru sezonul următor.
Dacă mereu te gândești cum poți pune un gram de valoare în plus, la care clientul tău nu se aștepta, îl vei surprinde, pentru că peste tot scrie să faci asta, dar puțini o și fac. Când mintea-ți obosește de la calcule, planuri și strategii pe care le studiezi ca să devii fermier și să-ți și meargă bine având o microfermă, câteva vise pot ține flacăra aprinsă până a doua zi, când te trezești fremătând de nerăbdare.
Venit pasiv din agricultură și creșterea animalelor?
Ai idei de afaceri la țară? Cum faci bani cu o fermă?
Ultimii ani au convins mulți orășeni cu sau fără legături puternice în satul românesc să se îndrepte spre gospodărirea unui petic de pământ. Unii au ales să cultive grădini, alții livezi, plantații și ogoare, alții să crească gâște, rațe, capre, vaci, să îngrijească și acompanieze albine pe dealuri și văi. Unii aduc plus valoare produselor curate prin procesarea lor cât mai simplă și apropiată de natură, alții au hotărât să deschidă case de oaspeți, restaurante la țară, puncte gastronomice locale (vezi aici cum se înființează un punct gastro local), sau să ofere experiențe minunate complete în România asta frumoasă. Au aflat pe parcurs cum faci bani cu o fermă, și tu poți profita de experiența lor când te gândești să îți faci o microfermă.
Poveștile fermierilor de pe PlatFerma și canalul de YouTube PlatFerma îți pot da o idee despre începuturile și progresul fiecăruia. Idei de afaceri la țară se tot găsesc și, până le descoperi, să vedem care sunt metodele de a face venit extra din ce ai deja în ferma ta: cum faci bani cu o fermă mică în România?
1. Pune ideile pe foaie, vezi cum faci bani cu o fermă, ancorează ideile în realitatea fizică cu pixul pe foaie – orice idee îți vine în legătură cu ferma ta, care răspunde la întrebarea – ce am eu aici care poate fi folosit în mod organizat – care ar aduce valoare în viața clienților mei? Poate faci brânzeturi și cei care cumpără de la tine au mai întrebat care e procedeul, așa că poți organiza un workshop plătit la fermă, în care să le arăți clienților pașii pe care îi urmezi, iar la final să prezinți și să lansezi un nou produs pe care l-ai perfecționat – oamenii sunt deja acolo să îți dea feedback instant, îl citești pe fețele lor când gustă.
2. Învață continuu – de la oameni, din cărți, din cursuri agricole care-ți îmbunătățesc capacitatea de înțelegere a componentelor necesare să-ți atingi visul. Fără pasul ăsta, visul nu se poate contura în pași făcuți pe pământ pe drumul care te duce spre ce-ți dorești, pentru că și tu te transformi în timp ce mergi pe drumul ales. Mulți fermieri tineri din România au pornit pe drumul agricol și-au ajuns să învețe social media, marketing, content digital, cum să faci reels pe Instagram, orice a fost necesar ca să-și trăiască visul cu toate simțurile, în liniștea de la țară, cu timpul de partea lor.
3. Pornește de la clienții deja existenți și, dacă totul este încă doar pe foaie, gândește-te ce oameni au aceleași valori ca și tine – ei îți vor deveni mai apoi clienți. Dacă apreciezi calitatea și învățarea continuă, ba chiar experimentarea cu produse noi, folosește canalele de social media să ajungi exact la oamenii interesați.
4. Colaborează cu fermieri din apropiere – dacă tu produci brânzeturi, iar vecinul are nuci, găsiți metode de a vinde produsele împreună (brânză cu nuci, parcă-i simt și-acum gustul) sau de recomandare între voi, astfel încât să vă măriți cercurile de networking și vânzare. Poate un vecin s-a apucat și de construit solarii, așa că poate ai noroc și înveți ceva, vă cunoașteți mai bine, apoi faceți o colaborare.
5. Organizează vizite în ferma ta – nu doar ca să-ți cunoască lumea munca, ci ca și tu să cunoști lumea. Așa poți apoi răspunde mai bine la întrebări de genul: cine sunt clienții mei? ce produse i-ar surprinde și încânta? cum pot să dau mai departe sentimentul acela de la bunici, când nu plecai niciodată din casa lor “cu mâna goală” (și-abia acum vezi că plecai și cu sufletul plin). Vezi aici 16+ Ferme de Vizitat cu Copiii pentru inspirație.
6. Organizează brunchuri la tine în gospodărie – pentru că cel mai simplu mod de a cunoaște pe cineva într-un mediu relaxat e la masă. Când paharele se ciocnesc și glumele încep să curgă, rețetele păstrate de generații sunt transformate în mesaje pentru simțuri, apropierea dintre oameni e reală. Când mănânci din aceeași farfurie cu omul care a produs mâncarea aia, simți altfel toată experiența, afli de ce gustul e intens și cât durează de la vlăstar până la roșia din farfurie. Îți amintești că nu poți grăbi timpul și îți amintești asta în cel mai oportun moment – la masă, unde chiar contează tihna.
7. Mergi în vizite la alte ferme – ca să-i cunoști pe cei ca tine, ca să vezi cum faci bani cu o fermă, că nu ești singur și ușor dai de oameni, idei și instrumente care-ți alimentează dorința de reușită. Amintește-ți că ne oglindim unul în celălalt și, câteodată, nu te vezi până nu-ți vezi dorințele oglindite sub o altă formă în alții. Și-așa ne găsim putere să vedem totul ca pe o aventură și să ni se deschidă uși de care nici nu știam că există.
8. Participă la evenimente, fie că sunt târguri unde să-ți vinzi produsele sau evenimente de networking. Cuvinte moderne, concepte eterne – chiar dacă nu mai avem șezătorile de altă dată, evenimentele de networking servesc aceluiași scop – cunoaștere, socializare, conexiune.
9. Caută să faci parteneriate cu restaurante locale – au apărut tot mai multe restaurante în toată România care pun accent pe calitate pornind de la bază, de la calitatea ingredientelor în primul rând. Cum găsești restaurante cu care să colaborezi? Cum faci bani cu o fermă? Cum au făcut alții în aceeași situație ca tine – aici redevine important networkingul.
10. Colaborează cu cabane, pensiuni, retreaturi, locații din apropiere listate pe site-uri de booking- nu doar ca să vinzi produsele, ci și ca să vinzi experiențele pe care le organizezi: vizitele în ferme, brunchuri, workshopuri.
11. Implică-te în cooperative, asociații, adunări de oameni cu aceleași valori și același scop ca al tău – e mult mai ușor să rămâi pasionat dacă ai susținere în jurul tău și ajungi să înveți lucruri noi fără să-ți propui neapărat – prin experiența altora. Dincolo de beneficiile imediate, puterea de negociere crește ca grup și navigarea legislației devine mai ușoară cu ghidaj de la alții trecuți prin aceleași experiențe.
12. Deschide un Punct Gastronomic Local. Dacă-ți place să gătești cu ce ai în gospodărie, împarte aromele cu invitații la noul tău punct gastronomic local. Aici găsești mai multe informații despre punctele gastronomice locale (PGL).
13. Învață continuu – nu, nu e o greșeală în listă, e un reminder că, fără a învăța, fără a ne juca, fără a experimenta, ne îndepărtăm de natură. Natura e mereu în transformare și noi suntem o parte din natură – specia care poate influența direct toată natura – în bine sau în rău.
14. Visează – da, neapărat, zilnic și focusat, ca să nu pierzi la fiecare hop de căruță câte o cărămidă din visul tău și să te asiguri că reveria dorinței e mereu în tandem cu transformarea ta personală. Dacă ești mereu în contact cu “oamenii tăi” – fie ei oameni pe care îi admiri, cu care colaborezi, de la care înveți, cărora le vinzi, e inevitabil să nu devii mai … altfel – cum arată acest “altfel” depinde de tine.
Cum faci bani cu o fermă?
Mai auzi o idee aici, mai cauți o idee dincolo, mai întrebi pe unul și pe altul, și uite-așa, te uiți în urmă și descoperi că acum tu poți învăța ceva pe cineva. Dacă te gândești cum faci bani cu o fermă mică în România, poate găsești idei la alți producători locali pe canalul de YouTube PlatFerma.