Manufactura de Branza din Cund, judetul Cluj, branza maturata din lapte de la vaci Baltata Romaneasca

Manufactura de Brânză – brânză maturată în Mureș

Manufactura de Brânză din Cund, județul Mureș, este locul unde laptele vacilor Bălțată Românească se transformă în brânzeturi maturate trimise în toată țara prin curier. Familia Varga se ocupă de îngrijirea văcuțelor din rasa Bălțată Românească și produce 9 sortimente de brânză maturată.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Manufactura de Brânză de la Mureș

Suntem Manufactura de Brânză, adică Familia Varga din Cund. Tata, István, se ocupă de animale și furaje, mama, Ilonka, vede de cele administrative și juniorul, István produce și „marketează” brânza maturată.

Brânză maturată din lapte de la văcuțe românești

  • ✅ Avem 20 de vaci din rasa Bălțată Românească, iar din laptele acestora producem circa 15 kg brânză maturată în stil elvețian, în cinci sortimente diferite.
  • Văcuțele noastre petrec 6 luni pe an pe pășune unde mănâncă doar iarbă, iar toamna și iarna sunt în grajd, furajele acestora constând în fân și sfeclă furajeră. Furajele provin din producție proprie, începând cu 2018 vom produce furaje în sistem ecologic.
  • Încercăm să oferim confort cât mai mare vacilor noastre. Le-am instalat perii cu care se pot scărpina singure, au acces la apă proaspătă de izvor, le facem anual „pedichiura”, ca sa nu le doară picioarele, suntem la zi cu toate tratamentele medicale și luăm foarte serios sănătatea lor.

Cum se fabrică brânza maturată

Brânza maturată se păstrează 2 luni în pivnița noastră, care oferă condițiile optime de umiditate și temperatură, pentru ca procesul de maturare să se desfășoare cât mai benefic gustului și consistenței brânzei.
Singurul conservant folosit în producție este apa sărată de Sovata, care constituie atât baia în care se introduce brânza, cât și apa cu care se îngrijește brânza în perioada maturării. Astfel, produsele noastre sunt lipsite de orice fel de adaosuri, chimicale, enzime sau E-uri.

Feluri de brânză maturată

Oferim 5 variante de brânză maturată: natur, brânză maturată îmbibată în vin roșu, brânză maturată cu nuci îmbibate în coniac, brânză maturată cu piper verde, brânză maturată cu chilli și ciocolată. Sortimentele noi includ brânză neagră (cu cărbune vegetal), brânză maturată cu busuioc, brânză cu chimen și brânză cu leurdă. Prețurile pentru produsele noastre încep la 50 de lei pentru un kilogram de brânză natur.
Manufactura de branza, sortimente noi, branza maturata cu busuioc, branza cu chimen, branza neagra, branza cu leurda

Sortimente noi de brânză maturată cu busuioc, brânză cu chimen, brânză neagră și brânză cu leurdă

Brânză maturată îmbibată în vin roșu

Când și cum a apărut Manufactura de brânză

 Am început producția în mai 2016. Pornind de la considerentul că nu mai merită să producem doar lapte pentru procesare, am căutat soluții care: 1. ofereau posibilitatea de a depozita laptele pe o perioadă mai lungă, și 2. facilitau adăugarea de valoare unei materii prime mai prețioase decât oferea piața de lapte.
O cunoștință găsise o locație unde se predau cursuri pentru acest tip de brânză. Am participat de 3 ori, am exersat cu brânze mai mici și am considerat că ni se potrivește conceptul. Nu a fost ușor începutul, am construit totul legat de producție de la zero. Am insistat să avem pivniță nouă și atelier dedicat doar brânzei maturate. Am pus calitatea înainte de orice și, pe cât posibil, n-am făcut compromisuri.
Atuul nostru este laptele crud de calitate. Atât din punct de vedere al calităților acestuia, cât și gradul înalt de igienă cu care este dobândit. Gustul adevărat se obține din lapte crud, nu vom pasteuriza laptele, deoarece acest procedeu distruge calitățile laptelui.

Cum putem cumpăra brânza maturată de la Cund

Desfacerea produselor se desfășoară în mare parte prin târguri, în special din Ardeal. Având în vedere că brânza maturată este mai puțin sensibilă, fiind vidată, ea rezistă și transportului prin curierat. Prin urmare se poate comanda din orice colț al țării, de regulă ajungând în 24 de ore la client.
Planuri de viitor pentru Manufactura de brânză
Sperăm ca în 2017 să finalizăm extinderea atelierului, pentru a înlesni fluxul tehnologic și să producem mai comod și mai sigur. Tot anul acesta dorim să clădim un adăpost de iarnă nou, cu stabulație liberă, mărind astfel confortul pentru văcuțele noastre.
Tot ceea ce facem este menit creșterii calității produselor noastre, pentru experiența ultimativă în materie de brânză maturată.
Recomand și altor producători să încerce prelucrarea materiei primi care o produc. Nu în mod special brânză maturată, se poate încerca cu brânzeturi proaspete sau cu alte tipuri de lactate și rezultatele nu se vor lasă așteptate prea mult.
Promovarea noastră constă în mare parte în promovare online, am avut și câteva apariții media (TV, Radio, presa scrisă). Cea mai eficientă promovare rămâne cea pe rețele de socializare.

Fundația Prințul de Wales a scris despre Manufactura de Brânză, iar noi ne bucurăm să vedem calitatea muncii din România reflectată prin ochii lor.

Atestat de producător Manufactura de Brânză
Manufactura-de-branza-Cund-judetul-Cluj, Atestat-de-producator
Unde găsim Manufactura de Brânză
Manufactura de Brânză se află în centrul satului Cund, județul Mureș, la circa 30 km de Sighișoara, respectiv 45 de km de Târgu Mureș. Îi găsim la numărul de telefon: 0749 968 944. Găsești Manufactura de Brânză pe site-ul lor și pe Facebook aici.
vezi pe Harta Fermelor
Vizitează atelierul Manufacturii de brânză
Pentru cei care doresc să vadă la fața locului cum producem, atelierul este vizitabil. Producția începe la 8 dimineața și se încheie la 16:00 după-amiază.
 *Fotografiile sunt primite de la Manufactura de brânză și preluate de pe contul lor de Facebook.
Citește despre Manufactura de brânză pe Băcănia Veche aici și vezi un interviu video cu István Varga aici.
Descoperă:
portret-de-fermier

Poveștile gospodăriilor din România

7 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu