Tradiții Ineuane, gem natural din fructe românești

Tradiții Ineuane, gem natural din fructe românești

Tradiții Ineuane este o marcă românească născută la Ineu, în județul Arad. Paula și Adrian Frugina sunt cei doi soți care, din dragoste de tradiții ineuane, au început să producă diferite sortimente de gem românesc. Folosesc fructe de la producători din zonă, nestropite și alese cu grijă, iar gemurile sunt produse în mod tradițional, în ceaun de cupru și la foc de lemne.

Traditii Ineuane, gem romanesc, gem capsuni

Un produs tradițional pe care îl găsim la Tradiții Ineuane este plimezul ineuan (magiun de prune), a cărui poveste o descoperim împreună imediat.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Cine sunt Tradiții Ineuane

Suntem soț și soție, Adrian și Paula, eu sunt absolventă de psihologie, am lucrat ca educatoare, iar soțul lucrează în logistică, însă gustul dulce specific al dulcețurilor de casă ne-a fascinat.

Paula, Marian și-ale lor Tradiții Ineuane

Tradiții Ineuane a luat naștere din respectul şi dorința noastră, a doi tineri pasionați, pentru tradiția gemului românesc 100% natural, fără E-uri şi fără conservanți.

Cum a început aventura gemurilor Ineuane

În primele zile ale anului 2016 am început să planificăm și să ne documentăm cum putem și de ce avem nevoie pentru a oferi gemuri sănătoase, acesta era visul nostru. După multe încercări, la începutul lunii iunie, aveam laboratorul gata, cu toate avizele DSVSA (Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) la zi.

Astfel, la sfârșitul lunii iunie am început să producem primul nostru sortiment de gem, cel de caise. După cel de caise, a urmat cel de piersici, apoi pepenele galben, plimezul și prunele cu baton de vanilie.

Trebuie să vă mărturisesc că am făcut în jur de 200 de borcane din fiecare sortiment, nu știam la ce să ne așteptăm de la primul an de producție. Dar lucrurile s-au aranjat frumos și, în luna octombrie, am fost nevoiți să producem și gem de măceșe, deoarece am rămas aproape fără niciun borcan.

Traditii Ineuane, gem romanesc, gem pepene galben

Ce fel de gem românesc produc Tradiții Ineuane în 2017

Anul acesta, 2017, dorind să vă surprindem cu sortimente noi (mure, cireșe, căpșuni, cătină), de la 6 sortimente, am ajuns la 12, de la 1000 de borcane, am ajuns la 4000. Să vă zic că avem și sortimente fără zahăr? Acum chiar v-am făcut curioși, așa-i? Vă invit cu drag să vizitați www.traditii-ineuane.ro, toate sortimentele noastre le găsiți acolo. În fiecare an dorim să venim cu rețete noi care să vă încânte simțurile.

Cum sunt produse gemurile de la Ineu?

Gemurile sunt produse în mod tradițional, în ceaun de cupru și la foc de lemne. Gustul savuros şi apetisant al fructelor naturale pregătite cu dragoste se regăsește în fiecare borcan de gem.

Ce conțin produsele, în afară de legume și/sau fructe?

Tradițiile ineuane privind prepararea plimezului  (magiun de prune) datează de zeci de ani sau chiar sute de ani. Se spune că, toamna, când se fierbea magiunul de prune “bistrițe”, era obiceiul să se facă “groapă de plimez” în fiecare stradă de aproximativ 1/1.50/1.50 m cu trepte de coborâre şi cu gură ca la cuptorul de pâine.

Se instala acolo cazanul de alamă, o căldare de 2-3 măsuri de magiun (aproximativ 100 l), în care se fierbeau 7-8 măsuri de prune (200-240 l), fără sâmburi. Peste cazan se așeza apoi un scaun lung, găurit la mijloc prin care se scoate coada de la lingura de întors, care nu se mai oprea, timp de 6-10-16 ore, până ce magiunul era fiert cum trebuie.

De la plimezul ineuan a luat naştere această gustoasă poveste numită Tradiții Ineuane, care are la bază o rețetă locală de sute de ani, unicul ingredient fiind prunele bistrițe proaspete, fără zahăr adăugat.

Traditii Ineuane, gem romanesc , plimez ineuan

De la plimezul ineuan, care are la bază după (cum am descris și mai sus) o rețetă locală de sute de ani (unicul ingredient fiind prunele bistrițe proaspete, fără zahăr adăugat), a luat naștere această poveste gustoasă numită Tradiții Ineuane, din respect pentru această tradiție și pentru promovarea alimentelor sănătoase.

Ce conțin gemurile de la Tradiții Ineuane

Gemurile noastre sunt 100% naturale, fără aditivi sau conservanți. Avem sortimente fără zahăr, doar fruct, lămâie și must concentrat și sortimente cu cantitate redusă de zahăr, fruct 70%, zahăr și lămâie, sau, în cazul altor sortimente, pe lângă fruct 70 %, zahăr și lămâie, conțin și baton de vanilie.

Călătoria fructului de la producător în cazan

Începând cu luna februarie, contactăm producători locali (noi fiind din Ineu, județul Arad) care ştim că au livezi mici, dar cu fructe sănătoase, nestropite. Discutăm cu ei şi încercăm să ajungem la un acord avantajos pentru ambele părți.

În anul al doilea de producție a fost mai ușor, deoarece îi știam pe unii dintre ei din anul anterior.

Fructele ajung la noi în ziua în care le și prelucrăm, astfel se lucrează doar cu fructe proaspete. Acestea sunt cântărite și sortate în depozitul destinat acestei etape, apoi sunt transportate la chiuveta pentru spălat fructe. După spălarea acestora, fructele fără sâmburi se duc la cazanul pe foc de lemne cu ajutorul unor lădițe. În cazul celor cu sâmburi, tot cu ajutorul lădițelor, sunt transportate la mașina de scos sâmburi. După ce sunt scoși sâmburii, fructele rezultate sunt transferate în cazan. Se aprinde focul și se învârte cu grijă în gem de câte ori este nevoie pentru a nu se prinde de fund.

Experienta SIAL PARIS

Încrezători în calitatea gemurilor produse, ne-am înscris pentru participarea la Sial Paris, cea mai mare expoziție dedicată inovațiilor alimentare din lume. Am fost extrem de fericiți când am aflat că am fost selecționați, spunându-ne că suntem cea mai tânără firmă care reprezintă România la o astfel de expoziție.

Participarea la acestă expoziție ne-a ajutat mult, ne-a oferit ocazia să întâlnim oameni deosebiți cu care păstrăm și astăzi legătura, am avut oportunitatea să prezentăm gemurile noastre în fața a sute de persoane și ne-a oferit o viziune mai largă despre ceea ce înseamnă să conduci o afacere. O săptămână din octombrie 2016, a fost despre oameni, gemuri, business, Paris.

Gemul marca Tradiții Ineuane este un deliciu în orice împrejurare

Micul dejun este considerat masa cea mai importantă a zilei, pentru că trebuie să îți asigure energia necesara pentru întreaga zi. Nouă ne place să ne începem diminețile cu o pâine prăjită cu unt și gem de la noi, plus o cană de ceai cu lămâie. Fiecărei zile a săptămânii îi corespunde un alt sortiment de gem, astfel pentru noi săptămâna are 7 gemuri. 🙂

De asemenea gemurile se pot folosi cu încredere în prăjituri, torturi, gogoși, fiind un ingredient delicios.

Traditii Ineuane, gem romanesc, gem la micul dejul

Ce termen de valabilitate au gemurile Tradiții Ineuane?

Termenul de valabilitate este de 18 luni de la data fabricației și 15 zile la frigider după deschidere.

autorizatie- Traditii Ineuane

Autorizație Tradiții Ineuane

Unde găsim produsele Tradiții Ineuane

Găsim produsele Tradiții Ineuane în Ineu, județul Arad (vezi pe Harta Fermelor).

vezi pe Harta Fermelor

Pe Internet la www.traditii-ineuane.ro
La telefon: 0753095750 (Frugina Paula), 0752177752 (Frugina Adrian)
Pe email: comenzi@traditii-ineuane.ro
Pe Facebook: Facebook Tradiții Ineuane

Recomandați-ne și alți gospodari

Un gospodar cu care am colaborat foarte bine este domnul Mircea Morariu din Sicula, o comună foarte aproape de orașul Ineu.

Descoperă Harta Fermelor din România:

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!