Coșul cu Lavandă, sărbătoarea florală a familiei Dârjan [Video]

Coșul cu Lavandă, sărbătoarea florală a familiei Dârjan [Video]

Coșul cu Lavandă, produse cu lavandă ecologică de la Agro Team Dîrjan din Fetindia, județul Sălaj

Coșul cu lavandă este o parte a afacerii Agro Team Dîrjan din județul Sălaj. Prin team Dîrjan spunem Cristina și Adi Dîrjan din localitatea Fetindia, județul Sălaj, doi români vrednici care au decis, după o bună perioadă petrecută în străinătate, să se întoarcă pe plaiurile natale pentru a face ceva constructiv. Acel ceva este chemarea pământului, agricultura fiind preocuparea în care aveau să investească. Și nu orice fel de agricultură, ci cea ecologică!


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Deocamdată au reușit să proceseze doar produse din lavandă, dar perspectivele se anunță mult mai îndrăznețe, urmează nucul, alunul și cireșul. Despre activitatea de astăzi, minunatele produsele din lavandă ecologică, dar și despre planurile de viitor, ne-a povestit Cristina Dîrjan.

Să cunoaștem familia Dîrjan

“Avem o afacere de familie bazată pe producția și procesarea unor culturi în conversie ecologică. Am fost plecați în străinătate, dar întotdeauna am avut în gând să ne întoarcem în țară să facem ceva, nu știam exact ce. Acel ceva s-a dovedit a fi agricultura, în special cea ecologică, care după ideile noastre, ar fi de viitor.

Team Dîrjan - Cristina și Adi Dîrjan

Team Dîrjan – Cristina și Adi Dîrjan

Primul pas a fost achiziționarea terenurilor, apoi cât timp eram încă în Italia, am decis ca prima cultură să fie nucul, apoi a doua cultură, alunul de pădure. Materialul săditor a fost adus din străinătate și plantat cu ajutorul familiei pentru că nu puteam să ne întoarcem fără a avea o bază pornită. Deci în august 2014 am decis că e momentul să venim acasă. Nucii erau deja în anul trei, iar alunii anul doi, așadar mai aveam de așteptat pentru a putea valorifica fructele.”

Beneficiile lavandei, imboldul afacerii de astăzi

Chiar dacă poate părea că partea feminină a familiei Dîrjan a optat ca lavandă să devină cea de a treia cultură, soțul Adrian a fost cel care a avut un rol decisiv. Mai bine spus, el a resimțit beneficiile ceaiului de lavandă. Având probleme cu somnul, cineva l-a sfătuit să consume lavandă, iar după numai câteva zile în care a băut ceai, avea parte de un somn odihnitor.

“Acela a fost momentul în care ne-am zis: dacă este așa, noi de ce să nu o valorificăm? Am studiat foarte mult specificul plantei și ne-am dat seama că este păcat că în România nu se prea consumă și nu este la fel de cunoscută ca în alte țări“, ne dezvăluie Cristina.

produse-cu-lavanda-ecologica-de-la-agro-team-dirjan-din-fetindia-judetul-salaj-21

Lavanda poate lua multe forme și arome

Produse alimentare, prioritare

Plantația este situată în comuna Meseșenii de Jos, sat Fetindia din județul Sălaj, iar în acest moment familia Dîrjan lucrează 70 de arii pe producție, dar și un hectar aflat în formare. Soiul ales este angustiafolia Vera.

“Primele produse au apărut din dorința de a promova planta și efectele minunate pe care le are asupra organismului, prin consumul intern și extern. Promovarea am început-o mergând la târguri și explicând clienților ceea ce este de fapt lavanda. Dintre produsele alimentare menționez întâi siropul de lavandă – obținut prin macerarea florilor de lavandă în miere și lămâie, păstrându-și astfel intacte proprietățile.

Apoi, mierea de lavandă – un produs nou pe piață, dar deja destul de apreciat și căutat. Cel mai cunoscut produs comercializat de cultivatori este ceaiul de lavandă, de aceea am ales și noi această cultură. Urmează apoi specialitățile cum îmi place să spun: dulceața de lavandă, ciocolata cu lavandă și biscuiții cu lavandă.”

Floarea de lavandă măcinată este un minunat condiment

“Toate ideile de valorificare mi-au venit pe parcurs, din pasiunea mea de a scoate în evidență într-un alt mod lavanda. Am realizat multe borcănele pentru bucătărie, un exemplu ar fi cele cu miere și lavandă, ori zahar alb sau brun, și floare de lavandă măcinată, toate având rolul de a da o ușoară aromă de lavandă oricărui produs culinar: cafea, înghețată, sucuri proaspete (freshuri), creme de prăjituri și checuri, plus multe alte rețete.“

Cosmetică și aromaterapie

La început de drum, pe cărarea mov a lavandei, soții Dîrjan au fost nevoiți să apeleze la o distilerie pentru a obține uleiul esențial și știau că aveau nevoie de propriul distilator. Așa că, anul acesta, au pus în funcțiune la Fetindia propriul distilator care funcționează și pentru alți cultivatori de lavandă de pe raza județului Sălaj.

produse-cu-lavanda-ecologica-de-la-agro-team-dirjan-din-fetindia-judetul-salaj-9

Lavanda românească – utilizări diverse

“Produsele cosmetice au și ele un rol important și le-am acordat o mai mare atenție odată cu punerea în funcțiune a distilatorului. Amintesc în primul rând uleiul esențial de lavandă – produsul de bază obținut prin distilarea florilor la abur. Un alt produs este apa florală de lavandă, un tonic facial natural tot rezultat din distilarea florilor, săpunul natural cu lavandă – aici m-am jucat cu câteva baze de exfoliere precum tărâța de grâu, zațul de cafea și semințele de mac.

Avem și câteva rețete speciale pentru Crăciun, toate bineînțeles le punem în forme diferite, modele frumoase care în primul m-au fascinat pe mine. Mai avem un balsam de mâini cu lavandă– o bază de hidratare masivă, ideală și pentru buze în anotimpul rece. Apoi un exfoliant pentru față cu lavandă care este recomandat mai ales în cazul tenurilor acneice. Un alt produs cu dublă întrebuințare este sarea de baie cu lavandă – minunată pentru relaxare după o zi de muncă, dar și pentru împrospătarea aerului din cameră, de aceea recomandăm deschiderea recipientului în dormitor de exemplu pentru a avea un somn odihnitor.”

Produsele sunt obținute în laboratoare mici situate în curtea casei, unul cosmetic și unul pentru alimente. Despre acestea Cristina spune că sunt încă în dezvoltare și că investește în modernizarea lor de fiecare dată, după fiecare târg.

cosul-cu-lavanda-din-judetul-salaj-cutie-baie-sapun-flori-prosop-mov-apa-florala-exfoliant-60-ron

Coșul cu Lavandă pentru baie conține flori de lavandă, săpun, apă florală și exfoliant, toate cu lavandă și un prosop de culoarea lavandei

Cum sunt împărțite sarcinile în familia Dîrjan

Deși este la început de drum, afacerea cu produse made in Fetindia, cum îi place Cristinei să spună, are toate perspectivele unei dezvoltări mai ample și asta datorită recunoștinței clienților și a bunei organizări din familie. De plantație se îngrijește Adi, ajutat de socrul său care i-a susținut tot timpul, de la inițierea afacerii, până la îngrijirea ei. Mama Cristinei are rolul de designer pentru că se ocupă de confecționarea săculeților, a pernuțelor, dar de curând a învățat să preparare biscuiți și ciocolată cu lavandă.

“Eu mă ocup de partea de cosmetică și tot ceea ce înseamnă materii prime, material, ambalaje. Mi-aș dori să mă pot ocupa de promovarea produselor mai mult, dar spre surprinderea noastră, lavanda a fost bine primită în rândul consumatorilor și clienților noștri și astfel calitatea produsului nostru și-a făcut treaba, în sensul că ne-a recomandat mai departe și altora.”, ne povestește Cristina.

Deținând o cultură ecologică, familia Dîrjan folosește ca îngrășământ doar gunoiul de grajd, însă de curând au descoperit și zeolitul, o piatră vulcanică ce conține calciu și microelemente necesare pentru întreținerea culturii. Apa folosită pentru udarea culturilor provine din puțuri săpate în propria curte. Pentru întreținerea culturilor, Adi și-a achiziționat utilaje necesare: tractor, tocătoare de iarbă, iar pentru anul viitor are în plan cumpărarea unei mașini de cules.

Produse calitative și prețuri mici

Păstrarea produselor poate reprezenta o problemă, atunci când produsele sunt naturale și deci, perisabile.

“Nu producem cantități mari, pentru partea alimentară nu folosesc conservanți, nici limpezitori sau amelioratori, prefer puțin și proaspăt. Prețurile sunt acceptabile, noi ne-am gândit și ne-am dorit ca toată lumea să poată achiziționa produsele noastre.

Asigură material săditor

În prezent, familia Dîrjan asigură și material săditor ecologic pentru înființarea de plantații noi, dar și suport tehnic pentru că știu pe propria piele ce însemnă să primești sfatul potrivit, de la omul potrivit.

“Încercăm să ajutăm deoarece și noi am fost ajutați de persoane minunate cărora nu pot să le mulțumesc îndeajuns. Anca, doamna Maria din Cluj, și un inginer horticultor de nota zece, doamna Florica, care m-au sprijinit și mi-au răspuns la toate întrebările. Așa că încerc și eu să ajut pe oricine pornește pe acest drum.”

Viitorul, încotro?

Când este în floare, plantația de la Fetindia este deschisă vizitatorilor, chiar și mirilor pentru ședințe foto în câmpul de lavandă. În această perioadă se află în construcție un foișor unde vor fi invitați copii și toți cei care vor să se relaxeze în lanul cu lavandă pentru că, după cum ne atrage atenția Cristina, o oră în lanul cu lavandă este echivalentă cu relaxarea obținută după 2 ore de somn.

Promovare

Un rol important în promovarea afacerii cu lavandă a familiei Dîrjan îl are Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară Sălaj. Un alt aspect important de care s-a ținut cont a fost prezența la târguri în diferite localități: Timișoara. Arad, Sighișoara, Suceava, București, Bran, Negreni, Sighetul Marmației, Satu Mare, Cluj. Săptămânal aceștia participă la târgul producătorilor din Sălaj, precum și la cele mai importante evenimente organizate de Consiliul Județean Sălaj.

Sfaturi pentru începători

“Cine vrea să investească în agricultură are tot respectul și îndemnul nostru. Considerăm că este singura cale care poate scoate România din impas. Încurajăm cultivatorii de lavandă, trebuie să crească și numărul cultivatorilor. Nu putem încă să vorbim de concurență, ci mai degrabă de un deficit de lavandă în România.

Cu multă muncă și multe sacrificii se poate. Cred că am reușit să demonstrăm asta și noi. Sperăm să ne urmeze exemplul și alți tineri pentru că e frumos afară atunci când faci bani, dar e mult mai satisfăcătoare munca acasă la tine, în țara ta, pe pământul tău și pentru semenii tăi.”

cutiile-sunt-personalizate-manual-si-contin-floare-buchet-saculet-lavanda-sapun-balsam-apa-florala-si-exfoliant-facial-70-ron

Cutiile cadou sunt personalizate manual și conțin câte un buchet de flori de lavandă, un săculeț, un săpun, un balsam, o apă florală și un exfoliant facial, toate cu lavandă.

Unde găsim produsele

Găsim plantația în comuna Meseșenii de Jos, sat Fetindia din județul Sălaj, iar produsele din lavandă ecologică, în magazinul din propria curte: sat Fetindia, nr. 7 și în câteva magazine naturiste și farmacii din Zalău și Cluj-Napoca.

vezi pe Harta Fermelor
Telefon: 0746938461 și 0749561906
E-mail: agroteamdirjan@yahoo.com

Îi mai găsim pe Facebook și pe site-ul și magazinul lor online procesaresalaj.ro.

Autor articol: Larissa Sofron

Descoperă și alte gospodării:
Harta Fermelor din Romania, categorii de ferme

Descoperă Harta Fermelor din Romania

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!