Miere Prisaca, stupină cu recomandare și magazin online

Miere Prisaca, stupină cu recomandare și magazin online

Miere Prisaca din județul Alba este mierea de care am auzit prima dată de la o cititoare PlatFerma din Timișoara. Apoi curiozitatea ne-a împins să aflăm mai multe despre stupina care are vatra în Sebeș, județul Alba, deși au întotdeauna albine și în Bacova, județul Timiș. De obicei, la stupină găsim:

  • Miere pură: miere de tei, miere de rapițămiere poliflorămiere de munte și miere de salcâm.
  • Delicii cu miere, cum ar fi Miere cu Goji, Miere cu Merișoare, Miere cu Nucă, Miere de Salcâm cu Semințe, Miere cu Migdale, Miere cu Susan. 
  • Produse apicole: polen și propolis și combinații care îmbină plăcerea cu imunizarea: miere cu polen, miere cu propolis, polen natural de albine sau tinctura de propolis.

Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


gama-de-produse-apicole-miere-prisaca

Gama de produse Miere Prisaca

Mierea naturală te face să te simți ca o zeitate, oricine ai fi. Culturile vechi au folosit mereu miere de albine naturală pentru a-și hrăni corpul și a vindeca boli. E minunat să ajungi la înțelegerea esenței mierii, munca în echipă a albinelor care, îngrijite și plimbate în pastoral de stupari, rafinează gusturi, arome și sortimente de miere pentru că asta le este menirea.

Este absurd să folosești mecanic miere fără sursă de proveniență doar pentru că mierea “face bine”, de aceea cunoașterea unor noțiuni de bază formează un simț care se dezvoltă fără să-și dai seama: curiozitatea. Înainte să ajungem în vizită la stupină, i-am scris Ionelei Lung și am rugat-o să ne spună povestea Mierii Prisaca.

Dacă ajungeți în vizită la stupină înaintea noastră, scrieți-ne câteva rânduri în care ne povestiți experiența. Adunăm mai multe voci care pot zugrăvi recomandări solide pentru fiecare gospodar de pe PlatFerma.

platferma@gmail.com

Prima dată am auzit de Miere Prisaca în recomandarea primită prin email, care suna cam așa:

„Mierea am cumpărat-o de la doamna Ionela Lung. Am cunoscut-o de pe un grup de mămici de pe Facebook, unde încerca să-și promoveze și să-și vanda mierea, foarte multe mămici de acolo o apreciază și o laudă, mierea este curată și sănătoasă. Dânsa a dat like paginii PlatFerma pe Facebook si are si ea o pagina de Facebook, este o afacere de familie.

Tatăl dânsei se ocupă cu apicultura, iar ea cu reclama și comercializarea, dar cred că cel mai bine este sa luați legătura cu ea. Îmi doresc din tot sufletul ca pe harta voastră să apară tot mai mulți producători și să nu mai fim nevoiți să cumpărăm din magazine roșii de plastic, fructe lucioase dar fără nici un gust, carne injectată sau lactate de slabă calitate.”

ionela-lung-in-stupina-miere-prisaca-sortimente-de-miere-naturala-3

Ionela Lung în stupină

Cum să nu îți stârnească curiozitatea o astfel de recomandare? Am rugat-o pe Ionela Lung să ne răspundă la câteva întrebări despre stupina lor, să ne povestească despre munca familiei ei și grija tatălui pentru familiile de albine pe care le îngrijește.
Ionela Lung are certificare de apicultor și autorizație de la Direcția Sanitar-Veterinară pentru produsele apicole (la finalul articolului găsești certificările scanate). Autorizația DSV care îi permite să vândă cu amănuntul pe internet este felul în care Ionela ne arată seriozitate. Rămâne să ne povestiți voi cum v-au plăcut produsele și serviciile stupinei. Ne puteți scrie un comentariu sau trimite un email, cu toții încercăm să descoperim cele mai bune produse apicole din România.

Miere Prisaca, o stupină de familie

Tatăl meu a apicultor de când îl știu. La început era apicultor de weekend și practica apicultura mai mult ca hobby. Dintr-o dată, s-a hotărât să lase frâiele micii tâmplării pe care o gestiona și să se concentreze doar pe albine sau “muște” cum le zice el.

stupina-miere-prisaca-sortimente-de-miere-naturala-2

Tatăl și soțul Ionelei, Călin, în stupină

A început cu vreo 10 familii de albine ca orice apicultor începător și încet dar sigur, a ajuns la peste 400 familii de albine în 2013. Este pasionat cu adevărat de albine și apicultură, atât de mult încât în 2009 s-a decis să înființeze o asociație de apicultori în județul Alba, acolo unde locuiește.

A organizat câțiva ani la rând întruniri între apicultori, schimburi de experiență, etc. Peste alți 2 ani, s-a gândit că apicultorii sunt mai puternici în fața marilor procesatori apicoli, așa că a pus și bazele Cooperativei Apicole Obreja și a unui magazin apicol. Sora mea este cea care se ocupă de gestionarea acestora momentan, în timp ce tatăl meu cutreieră pădurile cu albinele 🙂

stupina-miere-prisaca-sortimente-de-miere-naturala-1

Soțul Ionelei, Călin, în stupină

Unde găsim stupii

Stupii sunt împrăștiați între Ardeal și Banat. În Banat a început să-i aducă prin 2010, când m-am mutat eu în Timișoara. În pastoral de obicei îi duce la salcâm în Oltenia, în zona Maglavidului, la tei prin padurile bănățene din zona Sacoșului Turcesc, la flori de munte în zona Apusenilor, Ceru Bacainți. Nici un an nu-i ca altul în apicultură, așa că depinde mult de climă, când și în ce zonă îi duce.

Pentru că aproape întotdeauna a muncit singur la stupi (nimeni nu era suficient de bun să-și “bage” mâinile în stupii lui), a început să reducă efectivul de albine pentru că nu era timp fizic să-i îngrijească pe toți așa cum merită, așa că momentan avem în jur de 200 de familii de albine.

toamna-in-stupina-miere-prisaca

Toamna în stupină

De la procesarea mierii la valorificarea mierii

Mierea am vândut-o întotdeauna la marii procesatori de miere care plăteau foarte puțin, o procesau, o ambalau frumos și o exportau la niște prețuri nejustificate. După scandalurile din presă în care se punea la îndoială calitatea mierii din supermarketuri (pe bună dreptate), ne-am decis să nu mai vindem mierea engros și să încercăm noi să o vindem la adevărata valoare și mai ales să ne concentrăm pe calitate, nu pe cantitate.

Vânzare miere online, de la vânzare spre procesatori la vânzare online

E drept ca producția de miere în ultimii ani a fost foarte slabă. Așa că numai bine, eu lucrând într-o multinațională în Timișoara, cu puțin timp liber și conectată la lumea virtuală, am decis să creez site-ul MierePrisca.ro și să încep să vând online, cât o fi, puțin dacă ar fi să mă compar cu marii producători. La început am vândut colegilor/prietenilor apoi, din vorbă în vorbă, a început lumea (din Timișoara în special) să comande și să aprecieze tot mai mult mierea Prisaca.

magazin-online-miere-prisaca

Magazin Online Miere Prisaca

Ce sortimente de miere naturală găsim la Miere Prisaca

De obicei avem miere de salcâm (anul acesta din păcate nu), miere polifloră, miere de tei și miere de munte. Pe site (www.miereprisaca.ro) și pagina de Facebook MierePrisaca, puteți vedea sortimentele. Pe lângă mierea pură, am încercat să creez diferite combinații: miere cu nucă, miere cu merișoară, miere cu semințe, miere cu susan, mixuri apicole, sirop de cătină cu miere, etc.

Autorizațiile și certificările Miere Prisaca

Ionela Lung are certificare de apicultor și ne-a trimis scanări ale actelor care atestă producția de miere naturală.

scan-certificat-inregistrare-miere-prisaca

Certificat înregistrare PFA

Unde găsim Miere Prisaca

În Sebeș, județul Alba, este vatra stupinei, deși și în Bacova, județul Timiș avem întotdeauna albine. Găsim povestea și produsele pe site/magazin online MierePrisaca.ro și pe pagina de Facebook Miere Prisaca. Fac livrare în 48 de ore în toată țara pentru comenzile plasate în zilele lucrătoare.

vezi pe Harta Fermelor

Planuri de viitor pentru Miere Prisaca

Planurile de viitor depind de vreme și de producție. Eu îmi doresc să intru cu Miere Prisaca la micile magazine naturiste locale, la micile cafenele/patiserii unde se vând produse locale naturale. La târguri nu am fost până acum, dar luam și asta în considerare.

*O parte din fotografii ne-au fost trimise de Ionela Lung, iar pozele produselor sunt de pe pagina de Facebook.

Descoperă diversitatea gospodăriilor din România:

portret-de-fermier

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!