Stupina Tășală, aurul galben al Iașului

Stupina Tășală, aurul galben al Iașului

Stupina Tășală, aurul galben al Iașului

Stupina familiei Tășala din Iași se află în sat Hodora, comuna Cotnari, județul Iași.

vatra-permanenta-stupina-tasala

vatra permanentă

Am învățat că nu oricine poate iubi albinele și nu oricine poate ține stupi. Între apicultori și stupii săi se încheagă o relație deosebită, în mare parte bazată pe respect, încredere și responsabilitate.

Iubitorii de stupărit din Iași se numesc Tiberiu și Irina Tășală, alături de copiii lor Ioana și Tiberiu.

Ne-am mutat în Moldova, sat Hodora, comuna Cotnari, județul Iași în anul 2005, după ce copilăria și adolescența ne-am petrecut-o la malul mării, Năvodari. Bunicii mei (Irina) sunt din Moldova, așa că am hotărât să ne apropiem mai mult de rădăcinile mele. De formație suntem învățător – Irina și consilier juridic -Tiberiu.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Care este povestea lor – de la mare la stupii de pe colinele Iașilor

În curte cultivăm legume și fructe necesare familiei noastre: grădină de zarzavaturi, pomi fructiferi de diverse soiuri, viță de vie nobilă, căpșuni, zmeură, mure, coacăze. Tiberiu a terminat Liceul agricol cu profil apicultură. În anul 2013 a achiziționat 15 familii de albine pe care a început să le deplaseze în pastoral astfel: rapiță, salcâm, tei, fâneață, floarea soarelui. De atunci, familiile au crescut ca număr, producția s-a diversificat, ajungând ca în afară de miere pe sortimente, să colectăm primăvara și polen (în vecinătatea satului nostru este o livadă de cireși – 400 ha). De regulă, în jurul datei de 15 aprilie, stupii sunt deplasați la pomii fructiferi pentru producția de polen, urmează rapiță – extracție miere rapiță, apoi deplasare la pădure de salcâm – extracție miere salcâm/cupaj cu tei, fâneață, iar la finalul lunii iunie îi ducem la marginea lanului de floarea soarelui unde îI lăsăm până la 1 septembrie. În acest interval are loc și polenizarea loturilor semincere de floarea soarelui care asigură hrana necesară albinelor pentru iernare. În anul 2016 am ajuns la 44 familii puternice, care au produs miere aproximativ 15 kg de familie.

stupina-tasala-judetul-iasi-inceputuri

Începuturile apiculturii, 2013

miere-floarea-soarelui-2016-stupina-tasala-judetul-iasi

Miere din floarea soarelui, recolta 2016

Îngrijirea albinelor în stupii familiei Tășală

Albinele sunt tratate prin picurare pentru varooză și prin aspersare. Primăvara și toamna sunt hrănite cu sirop de zahăr combinat cu ceaiuri și tincturi naturiste: busuioc, usturoi, ceapă, cimbru, sunătoare, pelin. Stupii sunt curățați toamna, la revenirea pe vatra de iernare, tratați și hrăniți suplimentar.

În perioada aprilie – septembrie, stupii se află amplasați pe vetre temporare, în funcție de plasarea culturilor. Extracția mierii se produce exclusiv la câmp, iar sortimentele de miere sunt extrase la finalul fiecărui cules, înainte de deplasarea la următorul cules. Stupii sunt transportați cu ajutorul unei platforme și au sistem de aerisire fund și podișor.

extractie-floarea-soarelui-stupina-tasala-judetul-iasi

Extracție de floarea soarelui Tiberiu Tășală la lucru

Dificultățile și momentele grele sunt firești în orice ritm de lucru, în orice gospodărie, dar stupina Tășală s-a descurcat și cu acestea.

Referitor la dăunători, nu avem probleme decât cu viespile primăvara și toamna la vatra permanentă, iar combaterea o asigurăm cu capcane home-madedin sticle de plastic în care punem sirop cu carne stricată. Tiberiu este cel care asigură paza și supravegherea stupilor când nu sunt acasă, este monitorul cel mai vigilent. Stupii sunt amplasați pe terenuri private cu relativă siguranță. Mierea este extrasă în câmp, încărcată în bidoane de plastic alimentar, transportată acasă, lăsată două zile la decantare și liniștire, apoi ambalată în recipiente mai mici de 1 kg sau sticle de apă minerală de 1,5l în care încap 2 kg miere.

Anul acesta producția a fost : 5 kg polen, 110 kg miere rapiță, 160 kg miere salcâm + tei(cupaj),180 kg miere de floarea soarelui. Tot anul acesta am constituit 7 roiuri pe 9 rame la rapiță cu tot cu hrana aferentă, 8 roiuri la salcâm și 350 rame clădite. Deoarece dezvoltarea a fost bună în luna iulie, am mai făcut 3 roiuri din roiurile de albine de la rapiță și de la salcâm.

rapita-stupina-tasala-judetul-iasi

Floare de rapiță

Care sunt perspectivele de viitor

Tiberiu a fost consilier juridic la primăria Cotnari, județul Iași, apoi la Primăria Cernavodă, județul Constanța până în august 2012. Postul a fost desființat, așa că a venit acasă și, în lipsa unei alte perspective s-a hotărât să se întoarcă la prima iubire – apicultura. Tot ceea ce face face cu dedicare și pasiune, singurele dificultăți întâmpinate fiind acelea cu oamenii curioși care se apropie prea mult de stupi și sunt înțepați. O altă dificultate ar fi distribuirea produselor noastre din cauza neîncrederii pe care oamenii o au în legătură cu mierea contrafăcută. În permanență am explicat cumpărătorilor cum producem tocmai ca să capete încredere, ca dovadă stă rețeaua noastră care s-a extins de la an la an.

În fiecare an, dezvoltarea albinelor a fost diferită așa că a trebuit să mă adaptez din mers fiecărei situații apărute. La bază stă o pregătire științifică  teoretică solidă care m-a ajutat să găsesc soluții de fiecare data la problema ivită. Ca planuri de viitor – dorim să ajungem la un număr de 60 familii producție și 30 roiuri  pe an, pentru vânzare sau împuternicire toamna și primăvara. Referitor la tehnologizarea afacerii dorim să achiziționăm o mașină cu platformă generator de current pentru ca centrifuga să nu mai fie manuală și inventor apicol performant (bidoane, butoaie, instrumentar inox). Cum nu ne interesează fondurile europene, toate aceste deziderate se vor împlini un pic mai greu, deoarece dezvoltarea afacerii se produce din fonduri proprii.

Destul de curajos, nu? E încurajator să vezi această familie că are un plan bine pus la punct, sunt foarte bine organizați, cunosc exact ce fac și încotro vor să ajungă. De asemenea, stupina Tășală vine și cu sfaturi pentru comunitatea de apicultori.

Sfaturi pentru apicultori

Încercați să rentabilizați afacerea, păstrând un nucleu de familii rezonabil, dar calitativ – premisa noastră este calitate și nu cantitate. 100 familii pot da mai puțină miere sau polen decât 60 familii întreținute în mod corespunzător și deplasate la bazinele melifere.

Noi nu suntem înscriși în nicio asociație apicolă, deoarece în schimbul plății abonamentului anual aceștia nu oferă nimic în schimb, nici măcar informații. Ne recomandă produsul, iar oricine este interesat este invitat la noi în stupină pentru vizionare.

polen-stupina-tasala-judetul-iasi

Polenul din stupina familiei din Iași

Unde, când și cum putem cumpăra de la apicultorii Tășala din Cotnari, Iași

Mierea o vindem de acasă ambalată în recipient de plastic de 1kg sub formă de ursuleți printr-o rețea proprie de distribuție. Mierea și polenul sunt promovate prin afișe în localitate, pe diverse site-uri de specialitate și pe grupuri de profil pe facebook. De asemenea, am livrat și în țară și străinătate, ca urmare a promovării în online, facebook.

Polenul crud îl vindem cu 40 lei/kg în caserole de 250 gr, mierea de rapiță, floarea soarelui -17 lei/kg, salcâm + tei-20 lei/kg. Familiile de albine la vânzare costă 50 lei/rama.

vezi pe Harta Fermelor

Vatra permanentă a stupilor Stupinei Tășală se află în curte: str. Principală nr 155, Hodora, comuna Cotnari, județul Iași. Aceasta este marcată de un gard de 2 m de jur împrejur. Putem fi contactați acasă sau la telefon 0745189169, iar emailul nostru este : irinatasala@yahoo.com sau tiberiutasala28@yahoo.com.

cules-salcam-stupina-tasala-judetul-iasi

Culesul mierii de salcâm în Stupina Tășală

Descoperă toată categoria:
Portret de Fermier

.

About Madalina Ivan

Îndrăgostită de piețele și târgurile românești, de casele din chirpici şi cu sobă ale tuturor bunicilor. PlatFermiană în creștere.