Restaurant Pescăresc Ancorat in Pescaturism: Ivan Pescar

Restaurant Pescăresc Ancorat in Pescaturism: Ivan Pescar

Ce e mai potrivit decât un restaurant pescăresc în Tulcea pentru a aduce bucătăria deltaică în prim-plan?

Un restaurant pescăresc al unui mare campion la canotaj de unde pleci cu dor de peşte proapăt prins şi suveniruri din Delta Dunării. Cei care vor merge la restaurantul Ivan Pescar din Tulcea îşi vor implica toate simţurile în a descoperi o poartă spre pescaturism.

După ce au lansat primul serviciu de pescaturism din România în Mila 23, Delta Dunării,  asociaţia Rowmania s-a implicat în dezvoltarea unei baze solide a pescaturismului românesc, în frunte cu Ivan Patzaichin. Multiplul campion la canotaj Ivan Patzaichin se află în spatele proiectului care aduce Delta Dunării pe harta gurmanzilor.

Restaurant Pescăresc Ivan Pescar in Tulcea, Romania

Ceea ce pare a fi o coincidenţă amuzantă de nume este, de fapt, o alăturare deşteaptă a unor idei şi cuvinte. Am aflat de la Rowmania că “*Ivan Pescarul este denumirea populară a pescăraşului albastru (Alcedo atthis), o pasăre din Delta Dunării, care se remarcă printr-un penaj deosebit colorat.”


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Ivan Pescar este o mică pasăre de un albastru aproape electric, un fel de colibri de Deltă, mare amatoare de pește, cunoscută internațional sub numele de Kingfisher. I-am împrumutat numele pentru că Ivan Pescar nu este doar singurul restaurant exclusiv de pește din Tulcea, ci este o declarație de dragoste pentru Delta Dunării.”

Restaurant Pescăresc Ivan Pescar in Tulcea, Romania (4)

Meniu de Restaurant Pescăresc, Model de Sustenabilitate

Dincolo de reţete sofisticate se află pasiunea pentru aromă, gust şi textură. Asta o simte orice gurmand, fie că foloseşte tacâmuri sau se bucură de textura peştelui cu mâinile goale. Tradiţiile din Delta Dunării sunt puse la loc de cinste. Dincolo de arome, amintirile iau forma meştesugului şi artei, din care să te înfrupţi estetic, la final de masă pescărească. Le poţi cumpăra din magazinul de suveniruri, dacă încă nu te poţi despărţi de tot ce-ai întâlnit aici şi vrei să le spui şi celor dragi.

Noul restaurant pescăresc de pe faleza Dunării din Tulcea “este un proiect născut din prietenie și pasiunea comună pentru gusturile și miresmele Deltei. Ivan Patzaichin, echipa lui care dezvoltă programe de gastronomie locală și de promovare a patrimoniului imaterial al Deltei, Dan Buhai, un producător local cu un business de succes în prelucrarea peștelui cu rețete tradiționale, împreună cu Sorin Zaharia și arhitectul Bogdan Mihalca au imaginat un Fish Bar cool și trendy, în care tradiția e reinventată pentru secolul XXI (cu o romgleză în limite rezonabile).”

Bucătăria pescărească e plină de arome

Borşul de peşte şi storceagul de sturion vor fi nelipsite din meniul zilnic. Sturionul este de cultură, pentru că vrem să arătăm că se poate păstra tradiția fără să faci braconaj (sturionul este în prezent protejat la nivel internațional, din cauza pericolului de dispariție). Plita încinsă și prăjitul în ulei la tigaie făcut cu măsură (doar pentru carasul prăjit în malai, care rupe inima oricărui pescar) sunt de bază în bucătăria noastră, în care apelăm la cuptor doar pentru câteva feluri, cum ar fi crapul pe varză.

Bucătăria Pescărească din Delta Dunării

Cu experiența lor de trăitori la Dunăre cu ștate vechi, inițiatorii proiectului s-au situat clar contra curentului care vinde povestea că secretul borșului pescăresc ar fi “apa din Dunăre”. Secretul stă în prospețimea peștelui (“aproape viu” cum spunea Radu Anton Roman) și în mixul măiastru de specii de pește. Bucătăria pescarului este simplă și la îndemână. Aici, la Tulcea și în Deltă. Cuptorul, tabla, ceaunul și prăjitul în ulei sunt instrumente simple și divine, cu condiția să nu le complici. Mai e ceva: săratul peștelui este o artă de care depinde totul, chiar totul!

Unde e Restaurantul Pescăresc Ivan Pescar

Ca să te dezvolţi frumos şi sănătos combini mâncarea naturală cu sportul şi aerul curat. Nimic mai simplu în teorie.

În practică deja se văd rezultatele eforturilor de a dezvolta un turism sănătos. În primul rând, simplitatea curajoasă a formelor din local formează o atracţie vizuală greu de uitat. În al doilea rând, peştele proaspăt din Deltă surprinde esenţa unei alimentaţii sănătoase şi naturale.

Dincolo de aer şi mâncare sănătoasă stă drept model un sportiv român exemplar care ne inspiră să trăim autentic.

Așezat pe Faleza Dunării, Fish Barul Ivan Pescar, împreună cu Centrul de promovare a Pescaturismului și magazinul de suveniruri locale, alcătuiesc un hub de promovare a Deltei și a culturii locului. Tradiția nu înseamnă întoarcere în trecut, ci este vie și în pas cu mersul vremurilor, așa că locul pe care noi îl propunem este cool și trendy.

Vrem să-i facem pe toți care ne trec pragul să înțeleagă ce este ecoturismul, să se familiarizeze cu pescaturismul, dar mai ales să plece de la noi vorbind despre slow-tourism – varianta românească a turismului de bun simț; să vină la noi pentru fast-fish (dacă sunteți de acord să interpretăm pârjoalele lipovenești ca hamburger-ul local), dar să se bucure mai ales de slow-fish. Iar dacă suvenirul cu care pleacă din fish-bar-magazinul de pe Faleză are un ușor iz de pește, înseamnă că proiectul nostru e de succes.”

Un Restaurant Pescăresc cu Design Modern

Restaurantul Ivan Pescar îmbracă tradiţia pescărească în haine noi şi o livrează turiştilor care iau la pas faleza Dunării. Tradiţia pescărească se vede în detalii atent alese să inducă un sentiment de relaxare. Culorile mării şi a păsării care dă numele restaurantului se oglindesc în albastrul închis de la intrare şi albastrul deschis al scaunelor şi rafturilor. Ferestrele rotunde amintesc de navele care acostează în port. Dincolo de ele, bucătăria pescărească se bazează pe prospeţimea peştelui şi prospeţimea metodelor de lucru.

Ivan Pescar oferă o experiență sinceră, bazată pe calitatea și prospețimea peștelui. Bucatele noastre sunt gătite respectând rețetele locului și perioadele de prohibiție, din pește proaspăt, local și de sezon, din capturi responsabile, pentru că noi vrem să fim aici, pe faleza de Tulcea, mult timp de-aici înainte, și ne protejăm viitoarele surse de pește.”

Ceea ce atrage turiştii în Delta Dunării a început să fie numit pescaturism. Toate simţurile sunt ancorate în unicitatea Deltei. Mâncare, meşteşug, şi turism la un loc, toate sub un brand românesc proaspăt ca peştele din meniu.

Ceea ce poate fi numit fish bar e parte din sufletul Deltei. Aici poţi gusta reţete de peşte consacrate, care abundă la restaurantul pescăresc din Tulcea. Cea mai potrivită poftă vine din aromă şi văz, aşa că ar fi cazul să ne bucurăm ochii cu fotografii de pe pagina lor de Facebook şi să ne imaginăm aromele care se împletesc. Asta până ajungem să vedem, să gustăm, să ne bucurăm de peşte pe faleza Dunării din Tulcea.

Ne place să auzim poveştile celor care ne hrănesc. Aşteptăm pe email veşti de la pescari români care au grijă ca pe masa noastră să ajungă peşte proaspăt. Aşteptăm pe email (po)veşti de la care au grijă ca peştele să fie destul pentru toţi.

Vrem să aflăm despre cei care cresc legume şi fructe, animale de curte şi de păşune, despre cei care au transformat casa de la ţară în spaţiu pentru musafiri şi îi hrănesc din gospodăria proprie. Trimite-ne un email dacă şi tu eşti sau ştii pe cineva a cărui muncă merită promovată.

Email PlatFerma: platferma@gmail.com

Descoperă și:
restaurant Brasov La Ceaun

La Ceaun Brașov servește preparate gătite la ceaun și alte bunătățuri locale.

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!