
Cum înființezi un Punct Gastronomic Local (PGL)
Cauți “punct gastronomic local” pe Google și așa se naște sămânța unei aventuri – ce-ar fi dacă aș găti pentru oaspeți în gospodăria mea, cu produse locale sănătoase?
De la căutarea raspunsurilor la întrebările – cum se înființează un punct gastronomic local, ce cod CAEN se folosește, ce trebuie să faci mai exact ca să poți servi oaspeți la sat – te entuziasmezi și începi să-ți notezi pașii pe care ar trebui să-i urmezi.
Cel mai bine este să vedem exemple de Puncte Gastronomice Locale în viața reală, mergând în locații și discutând cu gospodarii – s-ar putea să ajute enorm. Până atunci, să vedem câteva informații care te vor ajuta să servești din gospodărie în farfurie în cel mai scurt timp.
Informații despre Puncte Gastronomice Locale
Putem spune că – de la pasiunea unui om care-a inspirat și pe alții la rândul lui – avem parte acum nu doar de o Deltă a Dunării mai iubită și îngrijită, ci și de acest proiect la Punctelor Gastronomice Locale. Spun asta pentru că Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 este organizația inițiatoare a conceptului Punct Gastronomic Local.
Agenția Națională a Zonei Montane are ghiduri de funcționare și înființare de Puncte Gastronomice Locale și mai multe detalii legate de legislația specifică națională și europeană. Cele mai bune resurse pentru înființarea unui Punct Gastronomic Local pe care le-am găsit:
- Îndrumar de bune practici Punct Gastronomic Local – ANSVSA realizat de Asociația Gastro Local Brașov,
- Ghid de bune practici de igienă și producție culinară, realizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru Puncte Gastronomice Locale,
- Ordin privind Punctele Gastro Locale,
- Broșură campanie Puncte Gastronomice Locale ANSVSA,
- Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind igiena produselor alimentare.
Pașii pentru a înființa un Punct Gastronomic Local
Punctele gastronomice Locale sunt definite, în Ordinul nr. 11 de mai sus, ca “unităţi reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuinţelor din mediul rural, unde se prepară şi se servesc produse culinare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane; produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderenţă din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, precum şi de la producătorii locali sau din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.”
Fiecare dintre resursele de aici te ajută să îți planifici mai bine cum va funcționa PGL-ul tău, așa că recomandarea este să le studiezi și să vezi cum poți transforma ce ai în cap în ce ai în curte.
Dacă te întrebi cum se înregistrează un Punct Gastronomic Local (PGL), sunt câțiva pași de urmat – îi găsești în articolul detaliat de mai jos, scris când s-au pus bazele Punctelor Gastronomice Locale (click pe poză sau aici):
Ce cod CAEN se folosește pentru un Punct Gastronomic Local
Pe site-ul aflăm că “Punctele Gastronomice Locale sunt unități situate în spațiul gospodăriilor țărănești, micilor ferme, stâne sau adăposturi pescărești, în care se prepară și se servește masa, pe bază de rețete tradiționale, cu resurse locale. Având în vedere situarea Punctului Gastronomic Local în apropierea resurselor de hrană, aici se regăsește cel mai scurt drum al produselor din gospodărie în farfuria turistului.” Tot de pe site-ul agenției aflăm că codul CAEN acceptat și folosit pentru Punctele Gastronomice Locale este 5610-Restaurante.
Curs Punct Gastronomic Local de la Agenția Națională a Zonei Montane
Cei care doresc să înființeze un Punct Gastronomic Local pot participa gratuit la cursuri de formare profesională destinate persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale (PGL), atunci când ele se organizează (vezi aici). Timp de 4 zile, câte 6 ore pe zi, cei interesați de cursurile gratuite pentru înființarea unui PGL vor învăța ce este necesar pentru a administra un punct gastronomic local.
Atestat pentru Punct Gastronomic Local
Cursurile de formare profesională sunt gratuite și se finalizează cu eliberarea unui atestat de participare, necesar pentru înregistrarea la ONRC. Date de contact pentru înscriere la curs: Tel. secretariat ANZM: 0722 314 593, E-mail: formare.profesionala@azm.gov.ro Pentru zona Deltei Dunării, cursurile se organizează în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, iar persoana de contact pentru înscriere este Anca Simion nr. tel. 0741-152 800.
Unii aleg înființarea de puncte gastronomice locale din fonduri europene, alții construiesc din ce-au strâns și plănuit, cert este că mă bucur să văd că din 2017 până în 2022, a crescut interesul nostru, al românilor, și pentru vacanțe cu gust tradițional în România, și pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale.
Resurse adiționale pentru cei care plănuiesc să construiască ceva fain la țară:
Viața la Țară: 14 Feluri de a Face Bani cu o Gospodărie la Sat
Investiții la Sat: 7 Feluri de a Investi în Dezvoltarea Gospodăriei Tale
Cum faci bani cu o fermă mică în România – afaceri la țară cu ce ai deja
Descoperă o Listă + Harta Punctelor Gastronomice Locale din județul Brașov:
2 Comments