• Poveștile PlatFermierilor
    • Portret de Fermier
    • Produse naturale conservate
    • Produse Certificate Ecologic
    • În vizită la fermă
  • Harta Fermelor
  • Servicii Promovare Fermieri
  • Despre PlatFerma
  • Contact
PlatFerma
  • Poveștile PlatFermierilor
    • Portret de Fermier
    • Produse naturale conservate
    • Produse Certificate Ecologic
    • În vizită la fermă
  • Harta Fermelor
  • Servicii Promovare Fermieri
  • Despre PlatFerma
  • Contact

Educație

  • Home
  • Educație
  • Cum înființezi un Punct Gastronomic Local (PGL)

Cum înființezi un Punct Gastronomic Local (PGL)

  • Categories Educație, Turism Rural
  • Date 1 iunie 2022

Cauți “punct gastronomic local” pe Google și așa se naște sămânța unei aventuri – ce-ar fi dacă aș găti pentru oaspeți în gospodăria mea, cu produse locale sănătoase?

De la căutarea raspunsurilor la întrebările – cum se înființează un punct gastronomic local, ce cod CAEN se folosește, ce trebuie să faci mai exact ca să poți servi oaspeți la sat – te entuziasmezi și începi să-ți notezi pașii pe care ar trebui să-i urmezi.

Cel mai bine este să vedem exemple de Puncte Gastronomice Locale în viața reală, mergând în locații și discutând cu gospodarii – s-ar putea să ajute enorm. Până atunci, să vedem câteva informații care te vor ajuta să servești din gospodărie în farfurie în cel mai scurt timp.

Informații despre Puncte Gastronomice Locale

Putem spune că  – de la pasiunea unui om care-a inspirat și pe alții la rândul lui – avem parte acum nu doar de o Deltă a Dunării mai iubită și îngrijită, ci și de acest proiect la Punctelor Gastronomice Locale. Spun asta pentru că Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 este organizația inițiatoare a conceptului Punct Gastronomic Local.

Agenția Națională a Zonei Montane are ghiduri de funcționare și înființare de Puncte Gastronomice Locale și mai multe detalii legate de legislația specifică națională și europeană. Cele mai bune resurse pentru înființarea unui Punct Gastronomic Local pe care le-am găsit:

  • Îndrumar de bune practici Punct Gastronomic Local – ANSVSA realizat de Asociatia Gastro Local Brașov,
  • Brosură a campaniei Puncte Gastronomice Locale,
  • Ghid de bune practici de igienă și producție culinară via Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru Punct Gastronomic Local,
  • ORDIN nr. 111 2008 actualizat 30.09.2019 cu secțiunea Înregistrare Puncte Gastronomice Locale,
  • Regulamentul (CE) 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind igiena produselor alimentare.

Pașii pentru a înființa un Punct Gastronomic Local

Punctele gastronomice Locale sunt definite, în Ordinul nr. 11 de mai sus, ca “unităţi reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuinţelor din mediul rural, unde se prepară şi se servesc produse culinare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane; produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderenţă din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, precum şi de la producătorii locali sau din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.”

Fiecare dintre resursele de aici te ajută să îți planifici mai bine cum va funcționa PGL-ul tău, așa că recomandarea este să le studiezi și să vezi cum poți transforma ce ai în cap în ce ai în curte.

Dacă te întrebi cum se înregistrează un Punct Gastronomic Local (PGL), sunt câțiva pași de urmat – îi găsești în articolul detaliat de mai jos, scris când s-au pus bazele Punctelor Gastronomice Locale (click pe GIF):

Ce cod CAEN se folosește pentru un Punct Gastronomic Local

Pe site-ul Agenției Naționale a Zonei Montane aflăm că “Punctele Gastronomice Locale sunt unități situate în spațiul gospodăriilor țărănești, micilor ferme, stâne sau adăposturi pescărești, în care se prepară și se servește masa, pe bază de rețete tradiționale, cu resurse locale. Având în vedere situarea Punctului Gastronomic Local în apropierea resurselor de hrană, aici se regăsește cel mai scurt drum al produselor din gospodărie în farfuria turistului.” Tot de pe site-ul agenției aflăm că codul CAEN acceptat și folosit pentru Punctele Gastronomice Locale este 5610-Restaurante.

Curs Punct Gastronomic Local de la Agenția Națională a Zonei Montane

Cei care doresc să înființeze un Punct Gastronomic Local pot participa gratuit la cursuri de formare profesională destinate persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale (PGL), atunci când ele se organizează. (aici găsești când, cum și unde se organizează cursurile gratuite). Timp de 4 zile, câte 6 ore pe zi, cei interesați de cursurile gratuite pentru înființarea unui PGL vor învăța ce este necesar pentru a administra un punct gastronomic local.

Atestat pentru Punct Gastronomic Local 

Cursurile de formare profesională sunt gratuite și se finalizează cu eliberarea unui atestat de participare, necesar pentru înregistrarea la ONRC. Date de contact pentru înscriere la curs: Tel. secretariat ANZM: 0722 314 593, E-mail: formare.profesionala@azm.gov.ro Pentru zona Deltei Dunării, cursurile se organizează în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, iar persoana de contact pentru înscriere este Anca Simion nr. tel. 0741-152 800.

Unii aleg înființarea de puncte gastronomice locale din fonduri europene, alții construiesc din ce-au strâns și plănuit, cert este că mă bucur să văd că din 2017 până în 2022, a crescut interesul nostru, al românilor, și pentru vacanțe cu gust tradițional în România, și pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale.

Resurse adiționale pentru cei care plănuiesc să construiască ceva fain la țară:

Viața la Țară: 14 Feluri de a Face Bani cu o Gospodărie la Sat

Investiții la Sat: 7 Feluri de a Investi în Dezvoltarea Gospodăriei Tale

Cum faci bani cu o fermă mică în România – afaceri la țară cu ce ai deja

Descoperă Harta Fermelor:

Tag:cod CAEN punct gastronomic local, Cum înființezi un Punct Gastronomic Local, Curs Punct Gastronomic Local, PGL, Punct Gastronomic Local

  • Share:
author avatar
Platferma

Previous post

Vizită la Grădina Ecologică La Borcan: Pârjoale și Ierburi din Solarii
1 iunie 2022

Next post

Cele Mai Bune 9 Cărți Cadou Pentru Gurmanzi 
8 iunie 2022

You may also like

Ce sunt produsele bio – hrana locala curata
Ce sunt Produsele Bio – Hrană Locală Curată din România
22 ianuarie, 2023
Nutriția Sportivilor: 10 Beneficii ale Produselor Locale Curate
Nutriția Sportivilor: 10 Beneficii ale Produselor Locale Curate
15 ianuarie, 2023
21 de motive pentru o vizită cu copiii la fermă
Ferma pentru copii: 21 de MOTIVE pentru care MERITĂ să le arăți viața la țară
4 ianuarie, 2023

Leave A Reply Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

  • Cum faci Mai Mult PROFIT ca Producător Local de Alimente
  • Ce sunt Produsele Bio – Hrană Locală Curată din România
  • 16+ Ferme de vizitat cu copiii – aventură în natură
  • Nutriția Sportivilor: 10 Beneficii ale Produselor Locale Curate
  • Produsele locale curate, mai bune decât cele importate: 31 de motive

PlatFerma pe YouTube

Contact PlatFerma

Politică de confidențialitate   Termeni și condiții   Cookies   Disclaimer

Folosim cookies pe website pentru a-ți oferi cele mai relevante experiențe. Acceptând toate cookies cu un click pe butonul "Accept toate", îți dai acordul ca toate cookies să fie folosite. Cu toate astea, poți vizita "Setări Cookies" pentru a controla ce cookies accepți.
Setări CookiesAccept Toate
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ