Cadouri Crăciun Tradiționale 2021: Oameni, Mâncare, Experiențe
Cadouri Crăciun Tradiționale în 2021 – ce însemnă pentru tine?
Ce cadouri faci altora, ce cadouri îți faci ție?
Tradiția e ceva ce evoluează și ea prin faptul că e trăită de cei care o apreciază. Tradiția vie este, în România, reinterpretată cu respect de producători locali care poate că au crescut la țară, dar au crescut și la oraș. Mulți au construit vieți hibride, aducând cu tonele zacuscă și slănină la oraș până s-au decis să ducă ce au învățat la oraș înapoi la sat și să-l reînvie.
V-am povestit despre raiul contemporan de la Cobor și am mers în vizite la ferme și peste tot, odată ce începe să ningă, iubim licuricii artificiali de prin pomi și ne gândim cu poftă la mesele de Sărbători. Tradiția spune să fie mese îmbelșugate, dar după o perioadă de post. Dacă păstrezi doar prima parte din tradiție și exagerezi toată iarna cu “mâncare tradițională” (grasă și multă, în majoritatea scenariilor), nu folosești tradiția la potențial maxim. Echilibrul a fost mereu marele secret din văzul tuturor, iar lista asta de cadouri tradiționale românești de Crăciun vine de la producători a căror poveste o putem descoperi ușor online.
Crăciunul poate însemna de la cărneturi la uleiurile care dau aroma cărnii, până la livrare de la un restaurant care știi că folosește produse locale și cozonaci făcuți de tine, ca să nu zici că ai delegat tot Crăciunul. Acum e ușor, din câteva clickuri pe telefon ai scăpat de multe griji – dar ce alegi să cumperi? Și cum vei construi experiența Crăciunului anul acesta?
Cadouri Crăciun Tradiționale 2021
Ce alegi?
Alegi mâncare – clar – noi, oamenii, ne strângem în jurul mâncării în general, dar mai de Sărbători! Acum, ca întotdeauna, e importantă calitatea hranei, că dincolo de plăcere, rolul hranei e împărțit în două: să ne construiască celulele și să ne dea energie.
Alegi cadouri – care pot fii de la producători locali de încredere, ca să scapi din start de privirile alea “ce brand generic, cred că nu are niciun gust” atunci când dăruiești și citești reacția pe fața celuilalt.
Plus că îți oferă posibilitatea să le spui mai multe despre motivele din spatele gustului și poate să le povestești cum a fost când ai vizitat gospodăria de la care ai comandat cadoul lor. Unii producători locali știu cum să împacheteze frumos cadourile și să-ți ofere o experiență bazată pe simțuri, de la văz, la bucuria de a desface pachetul până la mulțumirea și sănătatea cuprinsă în valoarea produselor.
Alegi experiențe – pentru tine și ai tăi – puteți comanda produse locale și împacheta cadourile pentru restul familiei și prietenilor, vă puteți colinda, puteți găti împreună. Puteți petrece Crăciunul într-o zonă tradițională, unde te duci pentru tot ce înglobează ea – mâncare, locație, oameni, tradiții, evenimente, ce e de văzut și experimentat în jur.
Meniu pentru Masa de Crăciun de la Legume de Țară
București, Pitești, livrare în țară
Conceptul aici e foarte inclusiv, poți comanda de pe site-ul lor produsele astfel încât să-ți construiești singur masa de Sărbători sau poți comanda mâncare făcută de ei special pentru Crăciun. Oricum, te asiguri că sunt cele mai calitative și gustoase produse. Cu livrare personală în București și Pitești, legumele și bunătățile de casă făcute și alese de Legume de Țară sunt deja tradiție pe mesele celor care se aprovizionează constant de la ei.
Așa arăta povestea lor acum ceva anI, ca să vezi progresul:
Între timp, au deschis și Băcănia cu Povești, iar acum ar putea să dea lecții despre cum să te descurci și să fii fericit în România ca producător local – nimic nu este mai important ca experiența și ambiția. Așa că, după ce le citiți povestea, le vedeți băcănia din București, puteți comanda online produse să le testați și să vă îndrăgostiți de anumite gusturi pentru care tot revii. Onorează comenzi de produse tradiționale de Crăciun și te bucuri de alegeri care te vor surprinde odată ce vezi ce au pe site.
Cadouri de Crăciun care aromatizează mesele tradiționale și-ți ung sufletul
Ulei Presat la Rece din Maramureș
Despre Uleiul presat la rece din Șomcuta, jud. Maramureș, știm de aici, iar despre beneficiile uleiului presat la rece dincolo de hrană – de exemplu folosit în rutina zilnică știm de aici. În fiecare an, Nicoleta și familia ei găsesc metode tot mai elegante de a ne oferi produse nu doar sănătoase, ci și frumos împachetate.
Uleiurile produse în familie în Maramureș pot fi răspunsul la “ce cadouri cu specific românesc am oferi cuiva din străinătate?” pentru că înglobează (că tot e Crăciunul) gust, autenticitate, curajul de a fii producător local în România, atenție la detalii transpus de la produs la marketing – adică spune mai multe despre cum e România acum și cum sunt oamenii care creează astfel de sentimente de apartenență și mândrie, și spune multe despre noi, românii. Sau ce vrei să transmiți când faci străinilor cadou produse românești?
De Crăciun, ofertele de la Ulei Presat la Rece Șomcuta sunt: pachetul Crăciun Aromat (conține 3 uleiuri presate la rece din semințe de dovleac, nuci și semințe de floarea-soarelui infuzat cu busuioc) și pachetul Crăciun de Poveste (conține 3 uleiuri presate la rece din semințe de dovleac, nuci și semințe de floarea-soarelui).
Cum să folosești ulei presat la rece în rutina zilnică:
Povestea Nicoletei Mureșan și a familiei care produc Ulei presat la rece:
Cadouri de Crăciun:
Produse locale din Cluj prin Nod Verde
Nod Verde e un Food Hub din Cluj care întrunește experiența, produsele și omenia producătorilor care livrează produsele lor gurmanzilor din zona Clujului. De când au magazin online, unele produse se pot comanda de oriunde, pentru că au livrare în toată țara. Dincolo de pachetele de Crăciun care conțin baza alimentației de Sărbători, un fel de invitație la gustul românesc și la tradiția care ne unește, au multe alte produse pe site-ul lor.
Idei de Cadouri Crăciun Tradiționale:
Gust de Iași
Gust de Iași e platforma dezvoltată de asociația Rural Development Research Platform despre care am mai vorbit în contextele unor sondaje despre producătorii locali din zona Iașului. Cu ajutorul răspunsurilor, a muncii continue și a implicării oamenilor, întrebările puse de echipa condusă de domnul Sebastian Brumă, cercetător științific gradul II la Institutul de Cercetări Economice și Sociale Gh. Zane, Academia Română Filiala Iași, au dus la crearea unei platforme online care înglobează producătorii locali din zona Iași și ne ușurează tuturor munca de a îi găsi – acum ne mai rămâne să îi și cunoaștem, să îi susținem, să îi vorbim de bine prin share-uri măcar și să comandăm produse de ei.
Încercăm să ținem lanțurile scurte de aprovizionare puternice și ne-ar plăcea să ne spui în comentarii din ce zonă ești și cum poți susține producătorii din zona ta. Dar asta după Crăciun, că prima dată comandăm și apoi discutăm, pe încercate. Coșuri cadou de Crăciun poți face din produse locale mai ales dacă simți că vrei să-ți oferi și ție cadou bucuria împachetatului, când te gândești ce bucurie o să simtă cine primește cadoul – dar din dar se face Rai.
Cadou de Crăciun: Produse din Trandafir de Damasc
Deliciul Mihaelei
Mihaela și-a transformat visul în realitate și îl putem gusta și noi, pentru că trandafirii de Damasc pe care îi crește în grădină s-au transformat în produse din trandafir: dulceață de trandafir, apă de trandafiri, ciocolată cu petale de trandafir, ceai de trandafir, miere din trandafir, sirop din trandafir și oțet din trandafir.
Deliciul Mihaelei e o afacere de familie care a dezvoltat o gamă de produse obținute din petalele de trandafiri Rosa Damascena. “Produsele sunt naturale, fără adaos de conservanți sau coloranți. Asigurăm sănătatea florilor prin folosirea de metode naturale.” Sunt două feluri de Pachete de Crăciun, de văzut aici:
Ce cadou de Crăciun să iei pentru un Gurmand?
Toate sortimentele de miere Primitiv Foods
Dacă e să-ți spun un secret de gurmand, puține lucruri te bucură ca atunci când primești în dar gusturi noi, cum am primit eu anul trecut de Paște. Așa că, chiar dacă Pachetul All In de la mierea Primitiv Foods nu e neapărat special pentru Crăciun, să primești 7 feluri de miere pe care să le descoperi e ca și cum primești mai multe cadouri în unul – și cumva așa e, te familiarizezi cu toată gama de produse.
De exemplu, pe mine una m-a bucurat fratele meu anul trecut de Paște cu un borcan de cârnați la garniță – și asta pentru că amintirea asta comună ne duce înapoi în gospodăria bunicii din copilărie, unde mâncam mai mereu cârnați păstrați în untură. Când primești de la apropiați produse locale și tu ești mereu cu ochii deschiși după gusturi noi, zici că ai câștigat Crăciunul. Sau Paștele. Dincolo de puterea gusturilor de a crea amintiri și “inside jokes”, mierea mie mereu îmi îndulcește gândurile (mai e și la reducere!):
Aici ai povestea mierii de la Primitiv Foods, județul Buzău:
Carte „Povești și bucate de la Luna”
Luna Solai
De uleiurile presate la rece Luna Solai știm de mult, dar poate că nu știai că echipa Luna Solai se implică cu drag în comunitatea din care fac parte. Cartea „Povești și bucate de la Luna” este un cadou de Crăciun care invită la arome și la reînvierea tradițiilor locale.
Cartea a fost lansată cu ocazia împlinirii a 6 ani de existență Luna Solai.
Rețetele sunt scrise de doamna Fetița și gătite de doamnele din Asociația Femeilor Voluntare Luna. Luna Solai sunt responsabili „de modul în care toate astea au fost puse în pagină și făcute cunoscute celor interesați de o fărâmă din gastronomia locală.”
Tipărită în ediție limitată, cartea de bucate locale „Povești și bucate de la Luna” conține o colecție de rețete „de la bunici adunate și-apoi nepoatelor date”.
„Înființată în anul 2013, la inițiativa a trei membre, Mirică Susana, Călușer Susana și Cucerzan Maria, asociația a dorit să dezvolte și să implementeze activități și proiecte social-umanitare pentru persoane de vârsta a III-a sau alte persoane aflate în dificultate, dar și să reconstituie tradițiile și obiceiurile locale, ca un modest omagiu adus celor care și-au împodobit casa și ținuta cu obiecte în care au împletit pricepere, dăruire, doruri și speranțe și mai ales povești de viață.”
Preț: Carte de bucate „Povești și bucate de la Luna” – 25 lei.

Când alegi să construiești tu cât mai mult din experiența Sărbătorilor și să pui accent acolo unde consideri că e relevant pentru felul în care trăiești – la bloc, la curte, pe moșie, îți aduci aportul la tradiție. Toate elementele astea – oameni, mâncare, tradiții vechi redescoperite și experiențe noi – ne aduc bucuria AIA din suflete – tu în 2021 cum faci Sărbătorile?
2 Comments
Totul este foarte deschis, cu o clarificare cu adevarat clara a provocarilor. A fost cu adevarat informativ. Site-ul dvs. este foarte util. Multumesc pentru distribuire!
Mulțumesc frumos!