Detaliul neoromânesc – expoziție de artă la castelul Cantacuzino 1

Detaliul neoromânesc – expoziție de artă la castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Bușteni găzduiește expoziția Detaliul neoromânesc în perioada 29 mai – 15 decembrie 2020. Expoziția de la castel este o călătorie înapoi în timpul caselor în stil neoromanesc (cum ar fi Vila Minovici, Școala Centrală din București, Casa Lahovary, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu), ce redescoperă piese de mobilier cu influențe neoromânești, studii în acuarelă, fotografie și pictură.

Stilul architectural neoromânesc punctează un moment în care România se aliniază la un curent internațional important – Art Nouveau.

Expoziția Detaliul Neoromânesc de la Castelul Cantacuzino Bușteni aduce la un loc pictură, carte, sculptură, mozaic, fotografie, mobilier, țesături, serigrafie, broderie. Unul dintre evenimentele de mare importanță care a promovat stilul neoromânesc este Expoziția Națională Jubiliară Regală din 1906 organizată de regele Carol I.

Artiștii expozanți în fața castelului Cantacuzino, alături de curator Raluca Polea (în rochie dungată)

Șezi

Octavia și Lucian Loiș, arhitecți după facultate, artiști înainte, sculptori în timp, tâmplari din întâmplare, au pus bazele ȘEZI in 2014. De-a lungul Facultății de Arhitectură din Cluj au purtat admirația față de folclor și respectul pentru oamenii simpli și atât de creativi.

Profesia le-a dat libertatea să se integreze printre cei care au creat, creează și vor crea, spre păstrarea identității naționale. Ideile lor nu au limite, iar libertatea totală de exprimare o descoperă atunci când proiectul se transformă în realitate, datorită echipei de specialiști din atelier, Viorel Bota și Adrian Bota.

Drumul de la arhitectură la atelierul de tâmplărie s-a deschis odată cu două scaune pentru mire și mireasă, realizate pentru un cuplu care și-au unit destinele. Le-au denumit „Șezi” – șezi la casa ta, șezi pe scaun – iar de atunci așa le-a rămas numele.

Nu s-au oprit aici, au simțit imboldul de a continua. Astfel au creat o gamă largă de produse cu inspirație tradițional românească.

Printre piesele de mobilier expuse în cadrul minunat al Castelului Cantacuzino se află „Dulapul Neo”, pictat cu verde: desenul Mariei Poștea din cartea „Detaliul Neoromânesc / The Neoromanian Detail” a stat la baza proiectului. Locuința impunătoare a generalului Vasile Zottu, construită în 1909, a fost sursa de inspirație, având ca decor elemente vegetale și forme organice.

„Masa – mileu” și cele 12 scaune, alături de scaunul „Lilium” și banca „Rădăcini și aripi” formează Salonul Ardelenesc, adus din vechime într-o atmosferă deosebită.

Lemnul de tei cusut cu ață albastră care formează friza decorativă pe scaunul „Val”, „Banca Sol” cu spătarul preluat de pe o furcă de tors din Munții Apuseni, Scaunele „Soarele și Luna” cu simboluri ale eclipsei de soare, toate acestea fac parte din expoziție și se integrează perfect în fostele dormitoare ale Castelului Cantacuzino.

Cei doi arhitecți speră ca prin munca lor să contribuie la tezaurul neamului românesc. Mai multe detalii puteți găsi pe sezi.ro

Șezi, mobilier de lemn inspirat din tradiţiile româneşti

Detaliul Neoromânesc – București” este un album de ornamentică apărut în martie 2020 la Editura Intaglio și este un proiect coordonat și ilustrat de Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță și scris de Dr. Oana Marinache (cercetător științific și istoric de artă).

Intenția albumului este de a atrage atenția asupra clădirilor neoromânești care reprezintă înflorirea stilului național de sfârșit de secol XIX și început de secol XX. Maria și Bogdan au surprins ornamente și fațade întregi ale clădirilor, pictandu-le în acuarelă pentru a elimina elementele care distrag atenția de la subiect, cum ar fi cabluri, vandalizare, deteriorări etc.

La expoziția de la Castelul Cantacuzino din Bușteni sunt prezentate pentru prima oară public o selecție dintre ilustrațiile albumului „Detaliul Neoromânesc – București”, alături de alte lucrări personale și fragmente din disertația Mariei Poștea.

Printre acestea se numără:

– 70 acuarele din cartea Detaliul Neoromânesc – București – Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea

– 3 panouri serigrafice – Maria Poștea

– lucrări grafică – semnate Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea

Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea sunt artiști plastici, membrii UAP, absolvenți UNArte, cu peste 10 ani de experiență în domeniu. În martie 2017 au fondat împreună Editura Intaglio, unde până în prezent au publicat 17 titluri, printre care cărți de colecție pentru adulți, povești clasice, cât și originale pentru copii.

Cătălin D. Constantin

Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă cursuri la Facultatea de Litere a Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața de zi cu zi în orașele românești la începutul secolului al XX lea. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“.

A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Pentru cărțile pe care le editează, realizează cel mai adesea atât partea de îngrijire a textului, cât și conceptul grafic, socotind esențială combinația între cele două componente.

Cea mai recentă carte pe care a scris-o, Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor, reprezintă o lectură culturală și antropologică a piețelor urbane europene și cuprinde numeroase imagini aeriene, obținute cu ajutorul unei drone.

Realizează cercetări antropologice de teren în așezările aromâne din Munții Pindului.

Coordonează Conferințele de joi de la Palatul Suțu.

A avut expoziții de autor în România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia.

Gabriela Dobre

Gabriela Dobre este artist plastic, absolvent UNArte, secția ceramică. Lucrează mozaic de peste 10 ani. A lucrat la restaurarea unor monumente în București.

Floarea vieții, lucrarea sa din cadrul expoziției, este un Simbol Sacru, ancestral. Prima apariție atestată a fost descoperită în templul de la Abidos, Egipt, având aproximativ 6000 ani. El/Ea a fost trimis/ă ca să susțină trezirea și vindecarea omenirii. Există multe instrumente care au la bază și se manifestă prin acest tipar, inclusiv plante Sacre sau Sunete. Este folosit în aproape toate culturile și curentele lumii, pentru ca simbolul reproduce tiparul de Lumina al Unității. Lumina Conștientă din Tot și Toate care este Una cu Tot și Toate se manifesta prin Tot și Toate, reprezentat grafic prin: „Floarea Vieții”.

Iulia Dincă

Iuliei Dincă i-a plăcut sa picteze de mică, însă acum a ajuns la Art Nouveau și se bucură din plin de bogăția de forme, motive și simboluri. I-a plăcut să îmbine acest stil cu simbolul Reginei Maria, deoarece consideră că Regina este un simbol al eleganței, feminității, grației alături de toate detaliile aflate în prezența ei din bijuterii, veșminte și minunatele ei flori. Lucrarea are inserții cu foiță de aur pentru un plus de prețiozitate.

Raluca Polea

Raluca Polea este curatorul expoziției și Art Director Castelului Cantacuzino Bușteni. Artist plastic cu peste 10 ani experiență, a colaborat cu diferite instituții culturale – Muzeul Brăilei, Teatrul Maria Filotti Brăila. Printre acțiunile artistice coordonate de Raluca se numără Dia de la Hispanidad – Manifestare culturală ce a avut loc în 2012 la Centrul Cultural Nicapetre, Brăila.

Fotografii: Denisa Vlădulescu, Cătălin D. Constantin, Maria Poștea, Bogdan Gărgăriță, Octavia Loiș

Expoziția poate fi vizitată până în luna decembrie a acestui an, iar piesele celor de la Șezi vor putea fi admirate doar până în luna septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu