Ferma de Familie Farmely: Transformarea Imposibilului în Paradis în 7 ani
Ferma de familie Farmely este un model de urmat pentru cei care vor să pună pe picioare o fermă în România modernă. Am dat peste ei pe (de-acum) eternul internet, căutând pe Facebook ferme din Banat. Nu aveam așteptări, îmi doream doar să descopăr producători locali noi pe care să îi pot prezenta aici, pe PlatFerma.
Cu un telefon, am rezolvat și cu așteptările – mi-am făcut unele care să mă ghideze prin multitudinea de idei pe care le aveam despre cum o să filmez pentru (atunci) noul canal de YouTube PlatFerma, pe care nu aveam decât poveștile a două ferme și două rețete cu produse locale.
La telefon am vorbit cu Petra, care mi-a spus că îi pot vizita, doar că nu aveau multe produse atunci, „doar niște zmeură în solar„. Interesant cum așteptările mele s-au reformulat rapid, de la pozele văzute pe pagina lor de social media la bucuria că măcar pot vorbi cu ei și îi pot cunoaște, chiar dacă nu am noroc să aibă multe produse pe care să vi le prezint.

Ajung la Farmely, în Dragșina, la vreo 30 de minute de Timișoara, și mă întâmpina Petra și mama ei, Angi, care mă conduc, povestind despre fermă, prin livadă, înspre cele două solarii din mijlocul fermei.
Eu, captivată de niște fluturi care trăgeau la cele două, trei tufe de lavandă din fața solariilor, nu îmi dau seama decât prea târziu că intrăm într-o PĂDURE DE ZMEURĂ!
În filmarea de pe YouTube (de la finalul articolului) o să vedeți și reacția mea la minunăția de pădure de zmeură (în solarul unde e răcoare pentru că „tufele” de zmeură se întind în sus de zici că vor să atingă cerul!) și o să aflați tot ce am reușit eu să aflu în primul și în al doilea an în care i-am vizitat, când au deschis și Punctul Gastronomic Local.
Cine sunt cei de la ferma de familie Farmely

Familia Farmely este formată din vreo 12 oameni, cu Angi și Marius în frunte. Copiii lor le-au oferit și nepoți și acum sunt toți, într-un fel sau altul, implicați în fermă, de la mare la mic. Numele fermei vine de la „Farm + Family = FARMELY”.
Cu 7 ani în urmă, Angi și Marius, au luat în primire o tarla plină de mărăcini și scaieți, pe care au transformat-o în fermă nu doar cu mâinile și sudoarea frunții, ci cu nopți petrecute în câmp, cu o „sufragerie” pe care au „săpat-o” în tufele de mărăcini.
Șase ani au făcut naveta de la Timișoara zilnic, ca azi să poată să-și trăiască visul și să îl împărtășească cu noi, cei care mergem în vizită la fermă, cumpărăm produse locale crescute curat și ne bucurăm de mâncărurile gătite la ferma de familie.

Fiecare zi care trecea îi aducea mai aproape de zilele în care nepoții și nepoatele vor putea să se cațere în pomi, să culeagă flori, și toți împreună să stea în jurul focului de tabără, alături de vizitatori, după o masă bună din produsele locale de la ei din fermă. Așa trăiesc ei astăzi – își trăiesc visul pe care l-au transformat în realitate.
Ferma de Familie Farmely: Transformarea Gropii de Gunoi a Satelor din jur în Lacul Fermei
„Fă rai din ce ai” sună înălțător, dar dacă ce ai este o GROAPĂ DE GUNOI? Cum o transformi în Rai? Hai că vă arăt imediat cum a reușit ferma de familie Farmely să construiască de la zero – efectiv un câmp gol, plin de mărăcini și cu groapa de gunoi a satelor din jur atașată – un paradis unde cresc curat legume, fructe și animale. Au curățat fostă groapă de gunoi și au transformat groapa într-un lac de pe malul căruia pot vedea liniștiți apusul, cu mulțumire în suflet pentru tot ce au realizat. În video-ul de la finalul articolului puteți vedea cum arăta groapa de gunoi înainte să devină lacul fermei.

Aici vizitatorii se pot relaxa pe malul noului lac, privind asfințitul, după ce au luat masa în solar în cadrul Punctului Gastronomic Local Din sol în bol by Farmely.
VEZI AICI cum înființezi un Punct Gastronomic Local
Paradisul a început cu plantarea unui tei, cadoul Petrei de ziua ei, care străjuiește în mijlocul fermei și le aduce mereu aminte de începuturi. Au continuat cu multă muncă și, încet, încet, au construit o fermă de familie pe care e păcat să nu o vizitezi, măcar virtual pentru început.

Ce produse de sezon găsim la ferma de familie de lângă Timișoara
Acum cultivă legume de sezon sănătoase, crescute natural, pe care le poți comanda acasă (ferma de familie livrează, în principiu, de două ori pe săptămână, împărțind livrările pe zone, într-o zi în partea de nord a orașului, cealaltă zi, în partea de sus a Timișoarei) și de care te poți bucura la fermă în cadrul evenimentelor pe care le organizează.
Cultivă primăvara și iarna – spanac, salate, ridichi, ceapă verde, etc, apoi încep livrarea produselor de vară, de la roșii, castraveți, ardei, porumb, morcovi, dovleci, fasole verde, o grămadă de legume din multe soiuri colorate, pe care clienții fideli le cunosc și le adoră.

Produc aproape tot anul, într-un solar și în câmp deschis, în timp ce al doilea solar este plin de zmeură dintr-un soi elvețian, iar livada e plină de fructe (zmeură, mere, pere, caise, cireșe, etc.). Ferma de familie are chiar și ouă de la câteva găini, care completează oferta de produse locale, iar din zmeura din solar au făcut și am gustat cel mai bun sirop de zmeură de până acum.
Ferma de familie livrează și la restaurante și cofetării, așa că putem spune că și-au dezvoltat un ecosistem complet de producție, livrare și evenimente care poate fi ușor dat ca exemplu de bune practici pe piața produselor locale.
Vă las aici ce am gătit rapid când m-am întors din Banat, combinând produse de la Farmely și de la Luminița Poujade, care a cultivat peste 1.000 de soiuri de tomate în serele ei geodezice din județul Timiș (găsești mai multe despre Luminița și serele geodezice aici):
Ferma de familie unde poți culege singur zmeură și te poți bucura de animalele de la fermă
Poți merge să culegi singur zmeura uriașă din solar, să te relaxezi alături de cei dragi în spațiul special amenajat, în timp ce copii aleargă și se joacă la aer curat.
Poți organiza zile de naștere sau evenimente la ferma de familie de lângă Timișoara, în cadrul cărora vă bucurați nu doar de o pauză de la oraș, ci și de minunățiile delicios colorate din fermă, și, mai mult, de cățeii și pisicile prietenoase, de căluțul Amour , un ponei (Pony) și doi măgăruși – Iușii Măgăiușii. Anul acesta au adăugat în ferma de familie și doi miei: Nori și Meli. La final , poți vizita Hotel EGGscelsior de 5 ouă și ziua se încheie cu un foc de tabără și dorința de a reveni.

Punctul Gastronomic Local Din Sol în Bol by Farmely
Ferma de familie a deschis și un Punct Gastronomic Local și i-au pus numele Din Sol în Bol, pentru că mai totul se întâmplă la fermă, dar există și colaborări cu alți producători locali, după cum vei vedea în video-ul de pe canalul de YouTube al PlatFerma de la finalul articolului.

Punctul gastronomic local de la ferma de familie Farmely a fost următorul pas logic în dezvoltarea lor. După 7 ani în care au construit anual câte ceva în plus, s-au lăsat inspirați de alte Puncte Gastronomice Locale. Au vizitat câteva PGL-uri ca să vadă cum pot și ei aplica ideea, apoi au folosit ceea ce deja au construit ca să pună bazele punctului gastronomic local.
Andreea, cea care gătea pentru familie împreună cu Buni, a decis că poate prelua partea gastronomică pentru că îi place să gătească și așa, aduce și un omagiu bunicii care nu se mai află printre noi. Andreea și-a dat demisia din corporație și așa a luat ființă Din Sol în Bol by Farmely.
În video, Andreea ne povestește cum a fost la început și cum se desfășoară o zi de pregătire pentru evenimentele din weekend care adună gurmanzi fie la mesele de afară, fie la mesele din solar.

Pe lângă faptul că majoritatea produselor sunt culese de la 50 de metri de unde sunt gătite și servite, Farmely colaborează cu ciobanul din sat, de la care iau brânză clasică, cu producătorul de mezeluri artizanale Gustarea Regelui, dar și cu Asociația Curtea Culorilor, care se află la câteva sate distanță, la Sârbova.
Asociația produce brânzeturi fenomenale, după rețete italienești, din laptele văcuțelor care pasc pe un câmp în apropiere. Vă las și niște poze cu trei tipuri de brânză de la o vizită mai recentă la asociație.

I-am vizitat și pe ei și vă pot spune că au niște produse minunate, și puteți citi povestea lor de când am aflat prima dată despre Asociația Curtea Culorilor în Portretul de Fermier aici. Găsiți produsele lor la Piața Volantă din Timișoara și la magazinele Reciproc din același oraș.
Eu am degustat mai multe feluri de brânză, printre care Ricotta la cuptor, Caciotta și brânza lor premiată, brânza Sârbova. De asemenea, n-am mai mâncat de mult un iaurt la fel de cremos și dolofan ca cel de la Asociația Curtea Culorilor.

În video-ul de mai jos găsiți toată povestea unei ferme de familie inspiraționale cum este Farmely, spusă chiar de ei, și fotografii cu Farmely, produsele pe care le au, și punctul gastronomic local Din Sol în Bol.
Abonați-vă la canalul de YouTube al PlatFerma, ca să știți când adaug vizite noi la ferme și ce gătesc din produsele de la fermă. Sub video găsiți și datele de contact ale fermei. Vizionare plăcută și plină de inspirație!
De La Groapă De Gunoi La Fermă De Familie:
Cum Farmely A Schimbat Terenul Lângă Timișoara
Date de contact Farmely:
Nr de telefon Farmely: 0799 780 634
Email Farmely: farmelytm@gmail.com