Noua Hartă a Fermelor din România, mulțumită vouă
Fiecare Portret de Fermier are locul bine înrădăcinat pe Harta Fermelor, cum v-am obișnuit.
Pagina cu harta care îți arată unde sunt fermele este ca o scenă publică pentru cei care ne trec pragul virtual.
Așa că, ce îți povestim mai jos dezvăluie cum am ajuns să facem o nouă versiune pentru Harta Fermelor din România.
Majoritatea emailurilor primite conțin următoarea dorință: “Vreau să mă înscriu pe PlatFerma“. Mereu ne întrebați “Cum mă înscriu pe PlatFerma?” Entuziasmul cu care ne scrieți ne-a convins să explicăm și aici cum ajungi pe Harta Fermelor, mai ales că pregătim noua versiune a hărții, mai bine organizată, mai utilă, mai seducătoare.
Ca să reușim să ne cunoaștem, să spunem povestea gospodăriei tuturor, trebuie mai întâi să ne trimiți un email la platferma@gmail.com și să ne spui, pe scurt, despre gospodăria ta. Apoi, noi revenim cu o serie de întrebări menite să ne îndrume prin poveste și să ne clarifice detaliile care ne interesează pe toți.
Întrebările de la PlatFerma sunt simple (Cine? Ce? Unde? Cum? Când? De ce?), iar răspunsurile fiecăruia sunt cele care diferențiază fermierii. Diversitatea de suflete, arome și emoții e ceea ce creează magia hranei sănătoase. Apropierea de cei care o îngrijesc până ajunge la tine e secretul recunoștinței.
Odată ce am ajuns să ne cunoaștem, structurăm Portretul de Fermier împreună cu tine și de acolo deschidem porțile spre ceea ce va urma: de la evenimente la campanii interactive menite să ne readucă în atenție frumusețea vieții de la sat, de la colaborări între fermieri, restaurante, magazine și procesatori de gusturi rafinate, la vizite la fermă, de unde plecăm mereu cu traista plină și sufletul împăcat.
Noi suntem (deocamdată) puțini, voi sunteți mulți și cu fiecare ne place să stăm puțin de vorbă. Unor mailuri nu reușim să le răspundem în timp util, ni s-a atras atenția din această cauză și am încercat să îndreptăm lucrurile. Ceea ce putem face este să continuăm lucrurile cum le-am visat și să ne mărim echipa. Așa ne asigurăm că PlatFerma poate ajunge la cât mai mulți fermieri români care investesc trudă, insistență și pasiune în tot ce fac și care merită toată susținerea.
Cum am ajuns de la un blog despre agricultură la o comunitate de fermieri care crește pe zi ce trece?
Am plutit pe valurile curiozității înspre gospodăriile din jurul nostru, mergem în vizită la fermele din jurul Brașovului și am început să ne documentăm traseul într-un Jurnal de Bord (unde povestim cum facem noi treaba la PlatFerma, jurnal de bord care va fi lansat curând).
Harta Fermelor a fost prima dată făcută prin Google Maps și mereu dădea erori. Apoi am cunoscut-o pe Corina și am făcut Harta Fermelor, versiunea nouă.
Corina Tudorache este fata cu harta. Îmi doream tot mai mult să văd harta mai funcțională, mai utilă, mai frumoasă. Știam că e nevoie de ajutorul unui profesionist, ba mai mult, îmi doream să fie mișcat(ă) de aceleași valori. Cum – necum, a apărut Corina.
Am primit într-o zi un email de la ea, în care îmi spunea cu cât drag a lucrat la o hartă interactivă pentru un ONG. Îmi povestea de webmapping, ceva curios în România. I-am mulțumit Corinei că a preluat inițiativa, am schimbat câteva emailuri lungi, iar acum Corina lucrează la noua versiune a Hărții, care va cuprinde fermele pe care le descoperim împreună cu tine. Am rugat-o pe Corina să vă spună cum a ajuns să colaborăm pentru harta gospodăriilor pe care-o pregătim:
„Într-o zi răsfoiesc Facebook-ul și privirea îmi pică pe o postare a unuia din sutele de contacte. Postarea vorbea despre o hartă a fermelor cu produse naturale din România. Dau click pe link și intru pe site. Frumos proiectul, îmi zic, păcat că harta nu prea funcționează, îmi zic, din nou. Mă uit pe site, citesc câteva articole, și mă întorc din nou la hartă. Ah, ce păcat că iconițele sunt lipsite de personalitate… Și legenda e răsfirată pe un sfert din pagina site-ului. Închid browser-ul, dar îmi rămân în minte proiectul frumos și harta deloc inspirată.”
„Trec câteva săptămâni, caut din nou site-ul, mă uit din nou peste hartă, aceeași părere ca la prima vizualizare. După câteva zile, îmi fac curaj și scriu un email către PlatFerma, cu speranța că cineva îl va citi, și, cine știe, poate chiar va răspunde la el. Mă prezint frumos, ca atunci când trimit CV-ul unei firme de recrutare, prezint un proiect cu harta interactivă pe care l-am făcut eu, și, la final, propun să le fac o hartă similară pentru proiectul lor. Mă gândesc de două ori înainte sa apăs butonul send, și gata, trimit mail-ul.
„După trei zile, deja uitasem că am trimis email-ul, nu mă mai așteptam la niciun răspuns. Dar surpriză. După vreo două săptămâni, văd în inbox mail de la PlatFerma. Deschid repede, citesc și mai repede, sau încerc, era un mail lung, ca toate mail-urile care au urmat. Era clar că aveam lucruri să ne spunem. 🙂 Spre surprinderea mea, propunerea mea picase la fix. Eu mă bucuram enorm că cineva dorește să le fac o hartă, iar PlatFerma se bucura că cineva s-a oferit să facă o hartă nu numai frumoasă, dar și utilă, cu informație la îndemână și ușor de accesat. Am stabilit să ne vedem în București să discutăm detalii despre hartă, dar mai ales să ne cunoaștem. Cred că a fost o curiozitate reciprocă, să vedem în sfârșit cine este la capătul email-ului. Sunt convinsa ca va fi o colaborare frumoasa 🙂”
Harta Fermelor, versiune nouă, va avea nu doar locațiile gospodăriilor, ci și posibilitatea să alegi între diferite tipuri de ferme și să afli mai multe despre fiecare în parte. Va fi o hartă pe care o vom îmbunătății constant, cu ajutorul celor care ne spun părerea lor despre utilitatea și funcționalitatea hărții.
Așa că, deocamdată îți arătăm care e diferența între harta fermelor pe care o aveam până acum și noua Hartă a Fermelor pe care o pregătim: