Nunta Românească Modernă Inspirată din Tradiţie

În tradiția românească, nunta reprezintă ceremonia sfântă, cu rol de încununare a unirii dintre mire și mireasă, a bucuriei dragostei dintre ei, lângă alaiul vestit pentru voioșia și jocul său. Nunta este privită cu smerenie, căci, e o taină care sărbătorește tradiția străveche, unește cerul cu pământul, apropie divinul de robul lui Dumnezeu.

Mire si mireasa la nunta de inspiratie traditional romaneasca

Mire şi mireasă, mândri de moştenirea lor

Poezia românească stă mărturie pentru obiceiul cununiei, cântându-se voia bună, participarea naturii la nuntă, jocul mesenilor și dragostea mirilor:

Şi-n vremea cât s-au cununat

S-a-ntins poporul adunat

Să joace-n drum după tilinci:

Feciori, la zece fete, cinci,

Cu zdrângăneii la opinci

Ca-n port de sat. (Nunta Zamfirei, George Coșbuc)

Trăim zile într-adevăr pline de sărbătoare, în care nunțile cântate altădată sunt iarăși întâlnite și organizate cu drag, pasiune și entuziasm. Jucăm la nunți în strai popular, încingem negreșit horele, este îndestulare cu vin în pahare, chiotele de veselie se aud în bătătură.

Un om al unei astfel de ceremonii, al unui astfel de eveniment voios, care renaște tradiția românească este Roxana Bacila. Cu migală și frumos, coase mărgele cu influență străveche și trainică, zona Sibiului fiindu-i, foarte probabil, o oază constantă de inspirație și răgaz de a contempla pastelurile românești. Dar ea nu s-a oprit aici. Alături de oameni talentați și consecvenți, a creat prima asociație de susținere și promovare a handmade-ului din Sibiu, numită Eticheta Handmade. Însă în urmă cu zece ani, nici nu își imagina la ce fenomen urma să ia parte și ce anume urma să determine. Natural, tradiția renaște, îi simțim spiritul viu, iar Roxana lucrează înspre acest curent. Munca ei, după cum se vede, îi este recompensată.

Bijuterii de inspiratie romaneasca create de Roxana Bacila pentru nunta

Roşu, negru şi alb au rol de bază în reinterpretarea tradiţiei

Bijuteriile miresei, inspirate din traditia romaneasca

Bijuteriile miresei, inspirate din simboluri româneşti

Cercei de nunta, inspiratie romaneasca create de Roxana Bacila

Atenţie la detalii, atenţie la tradiţie

Mărturia ei scrisă transmite un ton zglobiu, tânăr, românesc, plin de credință și curaj.

„Istoria mea în lumea bijuteriilor începe acum 10 ani, când mi-am dorit o anume pereche de cercei și nu găseam. Pentru că întotdeauna am fost îndemânatică, am încercat să caut pe internet să văd dacă nu cumva găsesc mărgelele pe care mi le doream. Le-am găsit, le-am comandat și m-am atașat instant de ideea că ceva frumos iese din mâna și din gândurile mele. Cu timpul, am evoluat și am căutat o tehnică prin care să mă pot exprima și așa am găsit broderia cu mărgele japoneze. M-a fascinat de la prima înțepătură de ac și astfel am încercat să găsesc modalitatea prin care să îmbin broderia cu mărgele și iubirea mea pentru tradiția românească.”

bijuterii de nunta, cercei cu motive romanesti

Cercei cu motive româneşti

„Mai târziu, în viața mea a apărut Gio, cea care urma să îmi fie fină. De asemenea, ea creeză bijuterii (ea merge pe linia industrial chic – GIO Studio) și iubește tradiția românească. Când a fost cerută în căsătorie de iubitul ei, din prima zi a zis: Gata, facem nuntă cu influențe tradiționale românești! Și așa am făcut!”

Bijuterii de nunta, inspiratie romaneasca create de Roxana Bacila

Migăloasele bijuterii de nuntă de inspiraţie românească

„Nunta s-a ținut în comuna Rășinari, județul Sibiu, de unde e finul meu Alex. Tot ce a însemnat aranjare sală, aranjamente florale și vestimentație, am gândit și am executat noi, adică eu, Gio și Ioana, nepoata mea care este decorator floral (Deco by Ioana Lungu). Vestimentația a fost gândită și creată de Gio (cu ajutorul unei talentate croitorese), aranjamentele și tot ce a ținut de atmosferă, de Ioana, iar bijuteriile de mine.”

„Bijuteriile cu motive tradiționale româneşti sunt create exact pe sufletul meu. Am un sentiment enorm de împlinire de câte ori termin o piesă nouă. La crearea lor mă ajută o familie minunată și talentată din Sibiu, Doina și Adi Popa, care formează Passion 4 Fimo. Ei sunt cei care creează interioarele migăloase cu motive românești.”

„Toate persoanele pe care le-am amintit mai sus sunt creatori talentați și oameni de nădejde. De aceea, împreună am creat prima asociație de susținere și promovare a handmade-ului din Sibiu, Eticheta Handmade. Pe toți ne găsiți pe Facebook și acolo puteți intra în lumile noastre colorate. :)”

Roxana poate fi găsită în inima țării, zâmbind, inspirând și cel mai important, creând frumos. Desigur, poate fi găsită şi pe Facebook Accesorii Roxana Băcilă. Echipa oamenilor colorați și talentați poate fi găsită pe pagina de Facebook Eticheta Handmade. Fotografiile au fost realizate de Flavius Neamciuc.

Le dorim casă de piatră mirilor Gio și Alex, dar și tihnă, multă voie bună și credință în frumos!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu