Praline de ciocolată și cusături tradiționale românești
Praline de ciocolată făcute local în Brașov
decorate cu motive tradiționale românești
Cum se naște o colaborare care împletește migala ciocolatierilor locali, a cusăturilor tradiționale românești și sprijinul unui club în care mamele primesc ajutor în a dezvolta o afacere?
Pralinele de ciocolată făcute artizanal la Brașov de Luado Chocolate sunt preferatele celor care pun preț pe calitatea ingredientelor, pe delicii locale și pe artizanatul românesc. Spun asta pentru că Luado ne-au surprins cu o idee care promovează artizanatul românesc și oferă un exemplu de bune practici în susținerea locală.
Nu este prima dată când pomenim Luado Chocolate pe PlatFerma, tot ei sunt cei care apar și în lista de 6 Restaurante din Brașov care Servesc Produse Locale Românești.
Împreună cu brașovencele Antonela Cristina Lungu și Maria Szabo, Luado Chocolate au creat o selecție de 16 praline Luado, ambalate în cutii decorate cu motive tradiționale cusute cu migală de cele două doamne.
Cum s-a ajuns la colaborarea dulce
Antonela Cristina Lungu s-a bucurat de ajutor în dezvoltarea pasiunii ei în cadrul Școlii Antreprenoriale Business Mom ediția a III-a, derulat de Asociația Happy Moms din martie până în decembrie 2017. Acest program complex de training, mentorat și promovare se desfășoară gratuit pentru mamele singure sau casnice care își doresc să devină antreprenor sau care au deja o afacere însă au nevoie de sprijin în creșterea ei.
Acolo s-a născut colaborarea cu Luado Chocolate:
„Pe domnul Dorian Lungu, de la Luado, l-am cunoscut la una dintre întâlnirile de mentorat de la Școala antreprenorială Business Mom ediția a III-a și întâlnirea noastră se datorează Danei Lupșa. Domnul Dorian Lungu a adus o cutie de bomboane pentru mămici, iar eu am spus că nu mănânc bomboane, dar îl rog să îmi dea cutia goală pentru că mi-a venit o idee. El a spus că s-a gândit la un moment dat că ar folosi pe capac niște motive tradiționale imprimate, exact când eu îi spuneam că m-am gândit la o cusătură aplicata cu motive tradiționale.
Apoi am lucrat la un design, am executat mostrele și am primit comanda pentru cele 36 de cusături. După ce a primit, văzut și avizat mostrele, desigur. Sunt două modele de cusături. Maria Szabo (Lungu, după numele de fată ? ) este o prietenă și colaboratoare de a mea și, pentru că timpul era destul de scurt până la Crăciun, am rugat-o să mă ajute la cusut.”
Luado ne spune despre colaborare așa:
„De cele mai multe ori, sub numele nostru, Luado Chocolate, obișnuim să scriem “proudly handmade in Brașov”, pentru că acesta este sentimentul cu care producem la Brașov, la scară artizanală, probabil unele dintre cele mai gustoase praline din România. În existența Luado de peste 6 ani, ne-am asociat cu tot ce înseamnă calitate, dăruire și bun gust, dar în mod special cu producțiile artizanale din Brașov.
Astfel, în urma unei întâlniri cu Asociația Happy Moms, am pus bazele unei prime colaborări alături de doamnele Antonela Cristina Lungu și Maria Szabo, care au realizat niște cusături deosebite, pe care le-am aplicat pe capacele cutiilor cu praline produse de Luado. Acesta este numai un început, vom continua și cu alte idei în anul 2018, în același spirit care să promoveze oamenii de valoare din Brașov și produsele lor unice și minunate.”
Simbolul Steaua Nordului, Colul morii sau Steluța în opt colțuri
Luado Chocolate produce cu mândrie locală ciocolată la noi, la Brașov, și își propun ca anul acesta să promoveze mai mult „ceea ce ne însuflețește și pe noi: calitatea, pasiunea și valorile acestui minunat oraș: Brașov.” Tot de la ei aflăm detaliile motivelor tradiționale cusute care decorează ediția limitată de praline:
„Motivul central al ambelor modele este un simbol foarte des întâlnit în cultura populară românească dar și în alte culturi: „Steaua Nordului, Colul morii sau Steluța în opt colțuri”, care simbolizează motorul timpului și energia regeneratoare. Este călăuza, singurul punct fix, reper al păstorilor şi navigatorilor, fără de care s-ar rătăci.
În primul model (cel roșu cu negru) regăsim și „Rombul”, unul dintre cele mai vechi ornamente de pe teritoriul țării noastre, un simbol feminin care este și semnul sacru al fertilității solului.
În al doilea model (cel galben cu negru) regăsim și „Crucea greacă”, un motiv legat de spiritualitate și evoluție, care apără de rele, de deochi, de vrăji și de ură, considerat reazemul lumii și scara lui Dumnezeu.” – sursa descrierii motivelor tradiționale – pagina de Facebook Luado, pe care o vezi mai jos.
https://www.facebook.com/luadochocolate/posts/1751460611572614
Povestea motivelor tradiționale cusute de Antonela Cristina Lungu
„Când eram copil, îmi petreceam vacanţele într-un sat transilvănean din Podișul Târnavelor – Zagăr, din județul Mureș – bunica mea cosea şi ţesea la războiul care era montat „în casa dinapoi” iar eu priveam cum lucra, admirând „desenele” ei, făcute cu acul sau cu suveica. Atunci nu ştiam că se numesc „motive tradiţionale” dar acum ştiu că ele trebuie readuse în atenţie. Și cred că este un moment foarte potrivit, căci, peste tot în lume, oamenii se întorc spre valorile tradiţionale care pot fi adaptate la tendințele prezentului.
Purtând ia bunicii mele, s-a născut dorinţa de a cerceta motivele, de a mi le explica şi de a realiza transferul acestora în format digital pentru că fiecare generație are datoria şi onoarea de a duce mai departe, spre următoarea, ceea ce primește de la cele anterioare. În acest scop, împreună cu o colegă, doamna Melinda Puskás, am înființat ceea ce am numit noi Comunitatea „Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimiˮ, care urmărește să adune și să prelucreze modele care reprezintă zona în care trăim, culese din colecții etnografice particulare sau din muzee. Am trecut apoi la altă etapă, aceea de organizare a unor evenimente prin care aceste motive să fie restituite comunităţii, contribuind astfel pe de o parte la perpetuarea motivelor iar pe de alta la transmiterea îndeletnicirilor pe care le aveau româncele odinioară.
În timpul studiilor în domeniul Proiectării mobilierului şi altor produse finite din lemn, absolvite la Facultatea de Ingineria Lemnului din Universitatea „Transilvania” Braşov, am dobândit şi cunoştinţe în domeniul designului, iar ulterior am învățat să lucrez cu programe grafice, ceea ce îmi este de ajutor și acum, în transpunerea modelelor, de pe ii, cămăși, ștergare, covoare etc., în fișiere. Iar ateliere de cusături pe care le-am coordonat până în prezent, mi-au demonstrat că există o preocupare care nu a fost exploatată în ultima perioadă, ba chiar a fost uitată şi abandonată, respectiv aceea de a confecţiona lucruri de mână şi de a avea astfel, pe lângă plăcerea lucrului în sine, şi posibilitatea de a crea obiectele care să aducă un plus ambianţei căminului sau care se pot transforma într-un cadou original pentru cineva drag, chiar dacă sau mai ales pentru că trăim în era consumatorismului şi a lucrurilor gata făcute.
În ceea ce privește sentimentele și trăirile pe care le avem desenând sau cosând motivele respective, ele sunt întrucâtva asemănătoare cu ceea ce simțeau bunicile și străbunicele noastre, atunci când coseau o ie, brodau un ștergar sau țeseau un covor: bucurie, concentrare, grijă pentru ca simbolul acela să își îndeplinească dublul rol – acela de ornament, dar și cel de protecție, detașare temporară de restul lumii, depănarea gândurilor și a experiențelor personale sau a dialogurilor dintre noi și Dumnezeu.”
Pe Antonela Lungu o găsiți la Casa Junilor din Brașov, unde împarte pasiunea pentru motivele tradiționale în cadrul atelierelor de cusături tradiționale. Pe Facebook se ocupă să împartă bucuria lucrului manual prin intermediul paginii M.
Descoperă Harta Fermelor din România: