De Crăciun, bradul din Brașov vestește magia aromelor
De Crăciun, de la copil la suflet de copil, toți visăm să descoperim sub bradul verde ce în secret am visat tot anul.
În centrul Braşovului se înalță bradul care dă tonul sărbătorilor de iarnă anuale. De departe, luceşte şi te invită să te apropii. Magia sărbătorilor de iarnă se arată când măsori bradul cel mare din Piața Sfatului cu ochii şi pare infinit. Te simți mic, mic, şi te întrebi în sufrageria cărui gigant ar da bine bradul decorat cu globuri mai mari decât capul pitit în căciulă.
Am visat tot anul bunătăți româneşti, iar azi le văd înşirate ca mărgelele sub bradul gigant din centrul oraşului.
Prin frigul tăios din piață, aburi de vin fiert cu mere şi portocale amintesc de aroma mărului copt şi-a portocalelor din copilărie. Căsuțele de lemn decorate de sărbătoare invită, fiecare, la o privire în lumea dinăuntru.
De la Cămările Naturii am luat o zacuscă de vinete, după ce am întrebat care e produsul cu care se mândresc cel mai mult. Din lista lungă de bunătăți la borcan, cu greu te puteai decide ce să guşti.
Doamna drăguță care m-a servit cu zâmbetul pe buze mi-a dezvăluit secretul: vinete coapte la foc de lemne şi-amestecate cu ardei capia, roşii, ceapă, morcovi, legume crescute de ei în grădina din Slobozia, județul Argeş.
Am trecut şi pe la căsuța Fermei Istrate, unde am aflat de la Domnul Istrate că au două ferme, la Vlădeni şi la Fundata, ambele localități din județul Braşov. Brânza de burduf în coajă de pin m-a urmat acasă, ca umbră de regret că nu am “adoptat” o bucată.
Ce am reuşit să înghesui în ghiozdan a fost un sirop de afine pe a cărui etichetă scrie “Bunătăți de la Muscel”. Am ales varianta de sirop fără zahăr, convinsă de domnul care-mi povestea cum a folosit sucul de mere pentru a îndulci siropul de afine.