Nutriția Sportivilor: 10 Beneficii ale Produselor Locale Curate
Alimentația sportivilor și a oamenilor activi trebuie să fie una sănătoasă și echilibrată, care să ofere corpului nutrienții necesari pentru a se recupera după antrenamente și a se pregăti pentru viitoare competiții, în cazul sportivilor de performanță.
În ultimii ani se poate observa o tendință de a avea o alimentație bazată pe produse locale, curate, de sezon. Și cu bună știință – pentru că nutriția sportivă este esențială în construirea unui corp și psihic performant, iar asta se construiește din hrană premium – cea mai sănătoasă, proaspătă și vie hrană pe care o poți găsi.
Nutriție cu produse locale pentru sportivi
Dar de ce ar trebui să alegem produsele locale? În primul rând, produsele locale de sezon sunt adesea mai proaspete – de multe ori mănânci la prânz ceea ce a fost cules de dimineață sau cu o zi înainte. Asta înseamnă că au o valoare nutrițională mai bună, deoarece nutrienții nu au avut timp să se degradeze.
De asemenea, alegerea produselor locale de sezon poate avea un impact pozitiv asupra mediului. Transportul alimentelor pe distanțe lungi contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră. Cumpărarea hranei locale poate reduce acest impact.
Alimentația sănătoasă și sportul merg mână în mână
Accesul tot mai ușor la producătorii locali îi dă unui sportiv ocazia să aleagă cele mai sănătoase, curate și proaspete ingrediente locale, din care să-și prepare hrana zilnică.
Inițiat în ale nutriției sportive, orice om conștient de puterea și disciplina corpului și a minții pe care le posedă cunoaște necesarul potrivit performanței țintite. Cum antrenamentul este cel mai potrivit și cel mai eficient, așa trebuie să-i fie și combustibilul, hrana zilnică.
Orice fel de produs necesare pentru corp – proteine, carbohidrați, grăsimi – vine și cu nutrienți, vitamine, minerale și e frumos împachetat de natură în mere parfumate și roșii delicioase. ??
Produse locale pentru oameni activi
Sezonalitatea produselor locale oferă sportivilor și oamenilor activi nu doar nutriție optimă, adaptată la mediul în care trăiesc, ci și o bucurie neașteptată, atunci când abia aștepti sezonul pepenilor, ca să-l poți include în meniu sau când știi că urmează perioada mai rece a anului, în care legumele răcoroase sunt mai ușor de găsit (varză, conopidă, rădăcinoase), pentru ca mai apoi să începi anul cu verdețurile primăverii.
Vezi aici: Produsele locale curate, mai bune decât cele importate: 31 de motive
Știm cu toții că nu există o “dietă” care să se aplice la toată lumea la fel, astfel încât este important să consultăm un nutriționist și un antrenor personal dacă vrem să aflăm mai multe și tare mi-ar plăcea să văd cum aceștia recomandă produse locale curate pentru a ne asigura că obținem nutrienții de care avem nevoie, care să fie și de calitate, și proaspeți, mereu în ton cu sezoanele.
10 beneficii ale produselor locale pentru sportivi
1. Prospețime: Produsele locale de sezon sunt adesea mai prospete, pentru că au fost culese recent și au parcurs o distanță mai mică până la tine.
2. Nutriție: Produsele de sezon crescute curat sunt adesea mai pline de nurienți, pentru că au fost crescute cu grijă, în tihnă, neforțate, și au fost culese în momentul maturizării, când sunt în pârg, nefiind nevoie să fie depozitate mai mult timp.
3. Varietate: Alegerea produselor de sezon din zona în care locuiești îți poate oferi o varietate mare de ingrediente: legume, fructe, lactate, brânzeturi, carne, miere, uleiuri, pește – disponibile doar în anumite perioade ale anului, în funcție de sezon.
4. Conectare cu natura: Produsele locale de sezon ne pot ajuta să ne (re)conectăm cu natura – când cumperăm roșii vara și măncăm murături iarna, suntem în echilibru cu anotimpurile și cu ciclul natural al produselor alimentare locale.
5. Gust: Produsele locale de sezon au gust mai bun, mai bogat, deoarece sunt culese la momentul potrivit, când leguma sau fructul sunt mature și au un nivel mai mare de aromă naturală.
6. Aprovizionare ușoară: Dincolo de faptul că mulți producători locali fac și livrări, aprovizionarea cu hrană curată poate deveni rutina ta dragă de sâmbătă la piață și poate deveni excursia cu copii la fermă (Aici ai 21 de motive pentru care merită să le arăți copiilor viața la țară).
7. Cunoștințe alimentare mai bune: Alegerea ingredientelor locale de sezon ne ajută să aflăm mai multe despre diferitele tipuri de alimente și despre cum sunt cultivate.
7. În bucătărie: Alegerea produselor de sezon ajută la dezvoltarea abilităților culinare, te încurajează să experimentezi cu rețete noi, poate chiar rețete aflate de la producători locali, cum e rețeta asta simplă de hribi pe care am gătit-o ca bucătar amator.
8. Călătorii culinare: Vizitarea fermelor, a piețelor locale, a târgurilor și evenimentelor, poate fi o aventură în sine și îți oferă ocazia de a descoperi gusturi, oameni și locuri noi.
9. Satisfacție: Cumpărarea produselor locale de sezon îți poate oferi satisfacția personală pe care o ai atunci când știi că te ajuți pe tine cu hrană vie, și ești și parte din comunitatea ta locală prin susținerea producătorilor locali. Și mai cunoști și oameni faini.
10. Impact pozitiv asupra mediului în care respiri: Cumpărarea produselor de la fermierii locali reduce impactul transportului pe distanțe lungi, aducându-ți înapoi șansa de a respira mai profund un aer mai curat. Și, ca sportiv, aerul curat e deja medalie de aur.
Explorarea produselor locale și a poveștilor din spatele lor poate aduce ceea ce ai nevoie ca sportiv, dincolo de hrană:
- fie relaxare la fermă sau alături de comunitatea ta locală,
- fie să te menții activ(ă) cu activități pe care le poți face într-o fermă românească.
Să nu uităm să fim flexibili și să fim dispuși să experimentăm cu diferite alimente și combinații de ingrediente pentru a ne găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru fiecare.
Cum putem găsi produse locale și de sezon? Aici ai Ghidul Cumpărătorului: cum recunoști Produsele Locale Autentice: